Receptů na mrkvový dort existují desítky, my jsme si zamilovali verzi, v níž křupou ořechy a voní javorový sirup a kterou zvládnete upéct i bez vážení. Pro nás je to opravdu nejlepší mrkvový dort. A zvládne ho i cukrářský začátečník. Zaručeno!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 175°C/155°C.
Vejce, cukr a javorový sirup dejte do mísy a prošlehejte.
Prosejte suché přísady a přidejte je do mísy ke směsi.
Vlijte olej a dobře promíchejte.
Nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy.
Těsto promíchejte a přesuňte do velké dortové formy o průměru 26 cm (nebo na velkém plechu) a pečte asi 60 minut, až zapíchnutá špejle vyjde čistá.
Dort nechte ve formě vychladnout, pak vyndejte a podélně prokrojte.
Smetanový sýr promíchejte s ostatními přísadami na hebký krém.
Spodní část těsta potřete asi 1/3 krému, přiklopte a potřete zbylým krémem (včetně boků, chcete-li.
Tip: Boky můžete ještě ozdobit nasekanými ořechy.)
Před podáváním nechte dort nejméně hodinu odpočinout na chladném místě.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Velikonoční hostina(7 receptů)
- Mrkvové dorty a další mrkvové sladkosti: 14 receptů(15 receptů)
- Sladké Velikonoce: Upečte si z 39 ověřených receptů!(39 receptů)
- Hody, hody aneb Velké velikonoční menu(12 receptů)
- Sladké i slané recepty z mrkve: 23 nejlepších jídel(23 receptů)
Komentáře
Lukáš Pohořelý
19.01.2019 12:56
Tento recept NEDOPORUČUJI!
Tento recept NEDOPORUČUJI! Postupovali jsme přesně podle receptu a ani po hodině a půl dort není upečený (špejle stále mokrá) a na povrchu se přitom už začíná pálit.
Martina Kojzarová
21.01.2019 08:47
Dobrý den, pane Pohořelý,
Dobrý den, pane Pohořelý, opravdu moc nás mrzí, že se dort nepovedl :-(. Bohužel doba pečení je vždy velmi individuální záležitost a je závislá na více faktorech. Například každá trouba peče jinak – rozdíly mezi nastavenou a reálnou teplotou mohou být opravdu obrovské (třeba i o několik desítek stupňů) a od toho se pak samozřejmě odvíjí i doba pečení. Nám se osvědčil teploměr do trouby (věší se na rošt), který pomůže nastavit opravdu správnou teplotu. Při pečení záleží ovšem třeba i na velikosti formy. Menší forma znamená vyšší vrstvu těsta a tím i delší dobu pečení (a naopak). V podobných případech se nám osvědčil jednoduchý trik – pokud je těsto stále syrové, ale povrch začíná hnědnout více, než chceme, je dobré dort přikrýt alobalem (stačí volně). Těsto se tak dopeče, ale povrch už nebude dále tmavnout. Třeba tento trik pomůže i Vám.
Doufáme, že s dalšími recepty už budete mít jen dobré zkušenosti, redakce Apetit
Petr Hybler
29.12.2020 13:41
dobry den, mel jsem ty same
dobry den, mel jsem ty same trable ale trpelive jsem vyckal :) vse se nakonec vyplatilo i presto, ze dort se pekl opravdu asi dve hodiny a vrsek byl lehce chycenej.. zkusim priste dat ten alobal jak radi pani dole a uvidime kdyby neco...
jinak az na tohle "zaskobrtnuti" je recept fantastickej a dort zmizel ihned... naprosto doporucuji tento recept a sam ho budu pect furt :)
Radek Safarik
28.01.2022 13:19
In reply to Tento recept NEDOPORUČUJI! by MoslarCZ
já ho pekl uz nekolikrat…
Gabriela Topkova
25.01.2019 20:31
Ahoj, za 45 min byl hotový a
Ahoj, za 45 min byl hotový a naprosto luxusní!
Markéta Hinzová
04.04.2019 11:49
Chuťově naprosto vynikající.
Chuťově naprosto vynikající. Jen do krému jsem nepřidávala máslo a sirup, ale i tak jsme si opravdu moc pochutnali.
Lucie Kovarikova
29.04.2019 12:44
Už jsem ho dělala potřetí a
Už jsem ho dělala potřetí a je vynikající! Dávám méně cukru a místo oleje rozpuštěné máslo (jen půl hrnku) a peču ho v Remosce (45 min stačí).
Lívia Kalafutová
06.02.2020 20:33
Dobrý den, jaké velikosti
Dobrý den, jaké velikosti vejce použit v receptu (M,L?) Děkuji.
Lucie Velek
07.02.2020 09:20
Dobrý den, Lívie,
Dobrý den, Lívie,
naše recepty jsou spočítané na vejce velikosti M (zlatý střed – obvykle jsou navíc v obchodech nejdostupnější). V případě, že by bylo pro některý recept potřeba vejce jiné velikosti, bude to uvedeno v ingrediencích. Ale myslíme si, že v případě tohoto konkrétního dortu můžete použít vejce obou velikostí (úplně bychom nedoporučili pouze vejce S). Jelikož jde o recept bez vážení (hrnkový), nevyžaduje na gram přesně dodržet poměr surovin, takže můžete postupovat volněji a nehrozí, že by něco technologicky nevyšlo (což třeba u některých receptů z vysoké cukrařiny nejde). Mrkváč by se měl povést vždy. :-)
Alzbeta Maříková
02.04.2020 14:44
Vynikající. Hlavně když se
Vynikající. Hlavně když se dort rozležel.