Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola vaření: Jak grilovat kuře – díl 2.

grilované kuře
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Základní termíny a techniky grilování jsme si představili v prvním díle. V druhém díle se podíváme podrobněji na to, jak grilovat jednotlivé kousky i jak zvládnout ugrilovat celé kuře. Celý text doprovázejí recepty, takže kdyby vás popadla chuť se do grilování pustit okamžitě, už je nemusíte nikde hledat. Vše, od receptů na křidýlka, přes špízy a grilovaná kuřecí prsa a stehna, až po návod, jak na celé kuře, najdete shrnuté na jednom místě.

Co a jak z kuřete grilovat 

O technikách grilování jsme pojednali v předchozím článku, teď si vybereme maso.

Kuře vcelku

Kuře můžeme grilovat celé, a to buď na rožni, kdy se napíchnuté stále otáčí v patřičné vzdálenosti nad žhavými uhlíky a pomalu se tak opéká rovnoměrně ze všech stran. Tato metoda vyžaduje motorek nebo dostatečný počet trpělivých dobrovolníků, kteří se budou střídat v neustálém otáčení rožněm. Méně namáhavé je grilování kuřete posazeného na plechovce od piva (nebo k tomuto účelu vyrobeném zvláštním stojánku). Vtip je v tom, že pivo v nádobě se během nepřímého grilování odpařuje a zvláční i ovoní maso zevnitř. Třetí možností je kuře na gril položit. Aby se dobře propeklo, je třeba ho předtím upravit tak, aby leželo co největší plochou na mřížce grilu. Když z kuřete vystřihnete nůžkami na drůbež páteř a rozložíte ho tzv. na motýlka neboli naplacato, mnohem lépe se propeče. Jak na kuře grilované naplocho zjistíte v tomto souboru receptů.

Pokud jste zakoupili celé kuře, ale zjišťujete, že se váš gril na grilování tak velkého kusu nehodí, nezoufejte. Kuře můžete snadno naporcovat a jednotlivé kusy grilovat každý zvlášť. Návod, jak rozdělit kuře na osminky, objevíte v článku níže.

 

Když už je kuře naporcované, každou jednotlivou část můžeme připravit jinak.

Na co použít kuřecí prsa

grilované kuře s bílým chlebem a omáčkou

Jamajské kuře jerk se salátkem, foto: Marek Kučera, archiv časopisu Apetit

Prsa můžete grilovat jako minutku. Není na ně tudíž potřeba vlastnit mimořádně dobře vybavený gril – připravit je zvládnete i na těch nejobyčejnějších kouscích za pár stovek, kde je možné grilovat pouze metodou přímého žáru. Kuřecí prsa můžete grilovat vcelku anebo v podobě špízů. Grilování celých prsou trvá o něco déle, a tak před tím, než přijdou na gril je můžete upravit tak, aby bylo maso všude přibližně stejně silné. -

Jak na to: Kuřecí prso naplocho (to jest podélně) zhruba v polovině výšky rozřízněte. Řez nedokončete – zastavte se asi 1 cm před koncem. Pak prsíčko rozevřete jako knihu a uprostřed zploštěte. Tím jste získali dvojnásob velký, rovnoměrně silný kuřecí řízek. Na grilu mu bude stačit 5–10 minut z každé strany. O tom, zda je maso hotové, je nejlepší se přesvědčit pomocí teploměru. Po zapíchnutí do masa by jeho vnitřní teplota měla být vyšší než 75 °C. Grilovaná kuřecí prsa použijete s úspěchem i v salátu.

grilované kuře a salát

Kuřecí salát s avokádem, foto: Marek Kučera, archiv časopisu Apetit

Druhou možností je kuřecí maso nakrájet na špízy. Tady se uplatní skvěle jeho variabilita. Můžete ho kombinovat prakticky s jakoukoli ke grilování vhodnou zeleninou či ovocem, s houbami, slaninou nebo klobáskou. A okořet ho lze zcela libovolně: můžete špízy ladit pomocí koření, omáček a marinád do asijské, řecké, arabské či balkánské kuchyně. Špízy, zejména z jemného kuřecího masa, jsou ideálním receptem pro začátečníky. Když dodržíte pár jednoduchých zásad, můžete si být jisti, že grilování pokaždé vyjde na jedničku. Kromě masa z kuřecích prsou se na špízy hodí i vykostěný řízek z kuřecího horního stehna. Recepty i rady, jak na to, najdete pěkně pohromadě v kompilátu níže.

Kdy při při grilování zazáří kuřecí stehna a křídla

Jako všechny kusy masa s kostí je lepší kuřecí stehna grilovat metodou nepřímého grilování, o níž jsme pojednali v 1. díle seriálu. Můžete  je grilovat vcelku, ale výhodnější je si kuřecí stehna rozdělit na horní a dolní část (té se někdy říká kuřecí paličky). Podrobněji se grilování kuřecích stehýnek věnujeme v kompilátu 4x grilovaná kuřecí stehna & jedna křídla navíc, kde se s vámi kromě rad, jak na to, podělíme i o 5 skvělých receptů.

Jakou zvolit přílohu?

Dobrým pečivem rozhodně nic nezkazíte. Pokud máte v okolí pekárnu s nedostižným chlebem či křupavými bagetami, je volba jasná. Ti ambicióznější si možná zkusí upéct vlastní domácí pečivo. K masu se v létě skvěle hodí i zeleninové saláty. A úplně se nabízí si na rozpáleném grilu vedle masa připravit i přílohu. Grilovat můžete zeleninu i brambory a výsledek ovoněný kouřem bude vždycky o trošku lepší, než když totéž připravíte doma v troubě. Vařit a jíst pod širým nebem je totiž čistá romantika.

grilované kuře a zelenina

Grilovaná zelenina s bazalkou, foto: Alena Hrbková, archiv časopisu Apetit

Pokud vás zajímají i jiné grilovací možnosti, vyzkoušejte 16 božských receptů na gril.

Skryt pre seznam
Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Milujete italskou kuchyni a její přípravu? Naučíme vás vyrobit čerstvé domácí těstoviny jako od italské babičky. A přijdeme na kloub správné délce vaření u jednotlivých druhů těstovin pro nebeské italské „al dente“! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč