Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Sladký život i bez cukru

Cukr moučka, krystal nebo kostkový. Ať už doma skladujete cukr v jakékoliv podobě, jistě nám dáte za pravdu, že ho používáte především při pečení sladkých receptů. Co kdybychom vám ale řekli, že klasický bílý cukr můžete nahradit zdravější variantou, která váš dezert nejen osladí, ale především mu dodá zajímavější výživové hodnoty? Dejte šanci zdravějším alternativám.
14. 10. 2020 | Autor: Dytrychová Alžběta

Disacharid složený z fruktózy a glukózy, jehož glykemický index dosahuje 60. I tak bychom mohli popsat stolní cukr, který vzniká z cukrové řepy. Už na první pohled je patrné, že bílý cukr nevyniká výživovými hodnotami ani blahodárnými účinky pro naše tělo. Naopak přispívá k obezitě, difunduje zubní sklovinu a podle vědeckých poznatků zrychluje stárnutí. Suma sumárum, bílý cukr rozhodně není ingredience, kterou bychom měli nekontrolovaně používat. Na druhou stranu hraje cukr důležitou roli ve všech sladkých receptech, a tak není jednoduché se ho dobrovolně vzdát. Naštěstí existuje řešení. Představujeme vám zdravější alternativy cukru, díky kterým můžete váš dezert bez větších výčitek osladit.

Čekankový sirup

V posledních letech se o pozornost hlásí čekankový sirup vyrobený z kořene čekanky. Není divu, vždyť toto sladidlo obsahuje zhruba 71 % vlákniny inulin a pouze 5 % jednoduchého cukru, což ho po právu řadí k nejzajímavějším alternativám bílého cukru. Dobrou zprávou je, že čekankový sirup neobsahuje lepek, laktózu, konzervanty či aromata, a tak ho bez problému mohou používat i alergici. 

Bezlepkové pečení

Téměř 1 % populace trpí celiakií, tedy autoimunitním onemocněním přecitlivělosti na lepek. Intolerance lepku však není...

Javorový sirup

Pravdou zůstává, že javorový sirup obsahuje sacharózu, vodu a opravdu malé množství minerálních látek. Pokud ale toužíte po sirupu, které vyniká příjemnou chutí, nebo připravujete americké lívance, pak cukr nahraďte právě javorovým sirupem. Důležité je počítat s tím, že tento druh sladidla nepatří k nejzdravějším alternativám cukru. 

Kokosový cukr

V mnoha zdravých receptech můžeme naleznout kokosový cukr. Ten se získává z květového nektaru kokosové palmy a vyniká minerálními látkami i antioxidanty. Výhodou kokosového cukru je také fakt, že obsahuje vlákninu inulin, která podle studií zpomaluje absorpci glukózy. Zároveň ale kokosový cukr z velké části obsahuje sacharózu a jeho glykemický index rozhodně nepatří k nejnižším.  

Med

Pokud hledáte zdravější alternativu cukru, pak rozhodně sáhněte po medu. Tento tekutý „lék“ obsahuje minerální látky jako železo, hořčík, vápník, draslík, selen nebo zinek, a zároveň se pyšní glykemickým indexem 30. V medu také naleznete zdraví prospěšné enzymy a aminokyseliny, které pocházejí z pylu. Pozor si dejte pouze na výběr vhodného medu. V ideálním případě pracujte s nepasterizovaným medem od lokálního včelaře. Jedině tak budete mít jistotu, že konzumujete kvalitní a nezávadný med, který obsahuje všechny důležité látky. 

Sladké chlebíčky, které zahřejí na duši

S příchodem chladného počasí nás začíná honit mlsná. Dokonce i ty největší odpůrce vaření to často táhne k troubě...

Melasa

Oblíbeným sladidlem je také melasa, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě cukru z cukrové třtiny. Pokud se rozhodnete s melasou pracovat, připravte se na její specifickou chuť, která nevyhovuje každému. Přesto si melasa zaslouží místo ve vaší kuchyni, neboť obsahuje mnoho stopových prvků a minerálních látek, jako je vápník, měď, draslík, kyselina pantotenová či kyselina linolová. Dále v melase najdeme i malé množství vitamínů řady B.

Stévie

Mnoho zastánců zdravého životního stylu nedá dopustit na sladidlo ze stévie. Nulový počet kalorií, fruktózy i glukózy vytváří mylný dojem, že stévie je nejlepším možným sladidlem na trhu. Přesto je důležitý přistupovat ke stévii s rozmyslem. Jedná se totiž o průmyslově zpracovaný produkt, který může obsahovat aditiva i zbytečné chemikálie. Navíc je stévie velmi sladká, údajně až 300 krát sladší než cukr, a tak se může stát, že tímto sladidlem pokrm přesladíte.

Xylitol

Pod krkolomným slovem xylitol si můžeme představit alkoholický cukr, který se získává z kukuřice nebo březové šťávy. Výhodou xylitolu je, že obsahuje o 40 % méně kalorií než bílý cukr. Nejen proto se stal oblíbeným sladidlem všech, kteří si hlídají linii a snaží se vyhnout klasickému cukru. Na druhou stranu je důležité podotknout, že jde o málostrávitelný sacharid. Pokud xylitol zkonzumujete ve větším množství, koledujete si o trávicí potíže. Rozhodně se vyplatí, když to s tímto sladidlem nebudete přehánět. 

Související

Tradiční české zákusky, které zvládne připravit každý

S láskou vzpomínáte na cukrárny, jejichž nabídka obsahovala poctivé kremrole, obrovský větrník, vysokou špičku nebo...

5x bramborové těsto nasladko

Bramborové těsto je tradiční, jednoduché a tak univerzální! Z jednoho a téhož bramborového těsta připravíte...

Jak na tradiční náplně do koláčů a buchet

Nadýchané kynuté koláče a buchty jsou vysněnou metou a občas také obrovským strašákem každého začínajícího pekaře. Není...

Jednoduchý trik, jak správně upravovat ořechy a semínka

Ořechy a semínka jsou nositelem života a zásobárnou živin pro novou rostlinu. Jsou doslova nabitá cennými látkami, i...

Rychlé kaše ke snídani, a bez lepku

Blížící se pošmourná podzimní rána můžete letos rozehřát vlažnou kaší ke snídani. Skvěle nastartuje organismus a dodá...

Jak na nejlepší ovocný koláč?

Koláčům z křehkého těsta zvaným páje sluší náplně z ovoce a efektní zdobení. S našimi recepty a podrobným návodem...
REKLAMA

Přidat komentář