Disacharid složený z fruktózy a glukózy, jehož glykemický index dosahuje 60. I tak bychom mohli popsat stolní cukr, který vzniká z cukrové řepy. Už na první pohled je patrné, že bílý cukr nevyniká výživovými hodnotami ani blahodárnými účinky pro naše tělo. Naopak přispívá k obezitě, difunduje zubní sklovinu a podle vědeckých poznatků zrychluje stárnutí. Suma sumárum, bílý cukr rozhodně není ingredience, kterou bychom měli nekontrolovaně používat. Na druhou stranu hraje cukr důležitou roli ve všech sladkých receptech, a tak není jednoduché se ho dobrovolně vzdát. Naštěstí existuje řešení. Představujeme vám zdravější alternativy cukru, díky kterým můžete váš dezert bez větších výčitek osladit.
Čekankový sirup
V posledních letech se o pozornost hlásí čekankový sirup vyrobený z kořene čekanky. Není divu, vždyť toto sladidlo obsahuje zhruba 71 % vlákniny inulin a pouze 5 % jednoduchého cukru, což ho po právu řadí k nejzajímavějším alternativám bílého cukru. Dobrou zprávou je, že čekankový sirup neobsahuje lepek, laktózu, konzervanty či aromata, a tak ho bez problému mohou používat i alergici.
Javorový sirup
Pravdou zůstává, že javorový sirup obsahuje sacharózu, vodu a opravdu malé množství minerálních látek. Pokud ale toužíte po sirupu, které vyniká příjemnou chutí, nebo připravujete americké lívance, pak cukr nahraďte právě javorovým sirupem. Důležité je počítat s tím, že tento druh sladidla nepatří k nejzdravějším alternativám cukru.
Kokosový cukr
V mnoha zdravých receptech můžeme naleznout kokosový cukr. Ten se získává z květového nektaru kokosové palmy a vyniká minerálními látkami i antioxidanty. Výhodou kokosového cukru je také fakt, že obsahuje vlákninu inulin, která podle studií zpomaluje absorpci glukózy. Zároveň ale kokosový cukr z velké části obsahuje sacharózu a jeho glykemický index rozhodně nepatří k nejnižším.
Stévie
Mnoho zastánců zdravého životního stylu nedá dopustit na sladidlo ze stévie. Nulový počet kalorií, fruktózy i glukózy vytváří mylný dojem, že stévie je nejlepším možným sladidlem na trhu. Přesto je důležitý přistupovat ke stévii s rozmyslem. Jedná se totiž o průmyslově zpracovaný produkt, který může obsahovat aditiva i zbytečné chemikálie. Navíc je stévie velmi sladká, údajně až 300 krát sladší než cukr, a tak se může stát, že tímto sladidlem pokrm přesladíte.
Xylitol
Pod krkolomným slovem xylitol si můžeme představit alkoholický cukr, který se získává z kukuřice nebo březové šťávy. Výhodou xylitolu je, že obsahuje o 40 % méně kalorií než bílý cukr. Nejen proto se stal oblíbeným sladidlem všech, kteří si hlídají linii a snaží se vyhnout klasickému cukru. Na druhou stranu je důležité podotknout, že jde o málostrávitelný sacharid. Pokud xylitol zkonzumujete ve větším množství, koledujete si o trávicí potíže. Rozhodně se vyplatí, když to s tímto sladidlem nebudete přehánět.
Přidat komentář