0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sladké chlebíčky, které zahřejí na duši

banánový chléb
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

S příchodem chladného počasí nás začíná honit mlsná. Dokonce i ty největší odpůrce vaření to často táhne k troubě. Takové pečení totiž vytvoří hřejivou atmosféru a provoní celý byt. Proč tedy nevyzkoušet domácí sladký chlebíček? Zvládne je každý začátečním, protože jsou velmi jednoduché, ale zaroveň si na nich skvěle pochutnáte. 

Tenhle dezert máte hotový za chvilku a vůbec se na něm nenadřete. Můžete ho posnídat, posvačit, ale nejlepší je k odpolední kávě nebo čaji. Pochutná si na něm celá rodina i návštěvy. Navíc se dá připravit celkem zdravě a spotřebujete do něj suroviny, které vám doma přebývají. 

Proč péct sladké chlebíčky?

Pečení je takovou relaxační činností, která k podzimu patří. Nechte starosti za hlavou a vrhněte se do přípravy například croquembouche se závojem z karamelových sítí, lemon meringue nebo záludných makronek. Pokud však nemáte sady cukrářských trubiček, pytlíků, podložek, stojanů, špachtlí a stěrek, oceníte jednoduchost sladkých chlebíčků.

Co je potřeba k jejich přípravě?

Z technického hlediska toho moc potřeba není. Postačí vám forma na chlebíček, která se perfektně hodí i na jiné domácí chleby jako je toustový nebo různé briošky a další zapékaná jídla například gratinované brambory. V kuchyni má nespočet využití, takže se vyplatí mít ji ve výbavě. Kromě formy už potřebujete jen mísu, vařečku (šlehač) a troubu. Nicméně jak už tomu u pečení bývá, tak vždy přijde vhod váha, ale i bez té se dá obejít. 

kakaový chlebíčekČím chlebíček ochutit?

Skoro v každém základu na sladký chlebíček najdeme klasickou pečící čtyřkombinaci – mouka, máslo, cukr a vejce. Pokud chcete o trochu zdravější verzi, můžete nahradit část mouky ořechy nebo vločkami. Vhodné jsou i bezlepkové mouky, například jáhlová, pohanková a cizrnová, které obsahují větší množství bílkovin, hodí se tedy pro osoby trpící celiakií. V receptech se dá vždy regulovat cukr nebo použít sušené ovoce a med. Máslo a vejce zastoupí nemléka – mandlové, ovesné, sojové nebo kokosový olej, takže váš výsledek bude veganský. Aby byl chlebíček správně nadýchaný, tak nezapomeňte na kypřící prášek, který jej krásně zvedne. 

Obecně se do chlebíků hodí různé ovoce. Asi nejoblíbenější je banánový chlebíček, ve kterém využijete přezrálé banány. Ideální jsou ty hnědé až černé pro svou vysokou cukernatost. Rozhodně tyto černé banány nevyhazujte, a naopak z nich upečte módní hit, onen banana bread. Nemusíte však zůstat jen u banánů. Výborné jsou v chlebíčkách nejrůznější lesní plody, citrusy, jablka, čokoláda, skořice, různé druhy ořechů nebo také mák. 

Příprava je snadná 

Stačí všechny vybrané ingredience smíchat dohromady, přemístit do formy a nechat péct. Pokud vše jen smícháte, budete mít dokonale vláčný hutnější chlebík. Záleží ovšem na vašich preferencích. Pokud máte rádi naopak nadýchané chlebíčky, tak nejdříve pořádně našlehejte máslo s cukrem a až pak přidávejte další ingredience. 

Můžete experimentovat a vyzkoušet nespočet kombinací chutí. Do základního receptu na chlebíček přidejte přesně to, co máte rádi. Pokud chcete vsadit na jistotu, tak vyzkoušejte pomerančový, vánoční nebo jablečný chlebíček. Milovníky sbírání různých plodů potěší chlebíček s brusinkami nebo se šípky. Fanoušci svěžích chutí zase uvítají citronovo-bezinkový nebo mátový s borůvkami. V podzimním období nemůžeme opomenout dýně, které se do chlebíku také perfektně hodí. Především v kombinaci se zázvorem vynikne jejich chuť. Milovníci kakaových dezertů si také přijdou na své. Čokoládový chlebíček s červenou řepou je opravdu extra čokoládový a díky řepě krásně vláčný. 

Foto v textu: Leigh Skomal (Unsplash)

Související články

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...
KVÍZ: Jíte zdravě?
  • Kvízy

KVÍZ: Jíte zdravě?

Zdravý jídelníček je takový, který je pestrý a obsahuje optimální poměr živin a mikroživiny. Do těla byste měli dostávat komplexní bílkoviny a sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, minerály a vitaminy. Spokojený organismus vás odmění lepším...

Obchod Apetit