Pokud se chcete po ránu (nebo vlastně kdykoli během dne) rozmazlit, jsou tyhle nadýchané lívance se šlehačkou a slaným karamelem jasnou volbou! Recept z bistra Sweet & Pepper Days si zamilujete na první ochutnání...
Suroviny
Postup
Mouku prosejte do mísy, přisypte kypřicí prášek, cukr a sůl. V jiné míse prošlehejte vejce s mlékem a máslem. Vlijte k mouce a promíchejte tak, aby vzniklo hladké těsto. Nechte alespoň 10 minut odpočívat.
Na karamel dejte do hrnce máslo, oba cukry a zlatý sirup a na mírném ohni nechte rozpustit a krátce povařte, dokud směs nezhoustne. Sejměte z ohně a vlijte šlehačku. Vraťte na plotnu a minutu povařte, vmíchejte sůl a odstavte.
Na rozpáleném oleji postupně opečte lívance z obou stran dozlatova.
Lívance rozdělte na talíře, přelijte karamelem, posypte opraženými ořechy a ozdobte snítkou máty. Podávejte s ušlehanou šlehačkou.