
Americké lívance s domácím slaným karamelem
Pokud se chcete po ránu (nebo vlastně kdykoli během dne) rozmazlit, jsou tyhle nadýchané lívance se šlehačkou a slaným karamelem jasnou volbou! Recept z bistra Sweet & Pepper Days si zamilujete na první ochutnání...
Ingredience
- 190g hladké mouky
- 4 lžičky kypřicího prášku
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1/2 lžičky soli
- 2 vejce
- 250ml polotučného mléka
- 5 lžic másla, rozpuštěného
- rostlinný olej na opékání
- hrst vlašských ořechů, nasucho opražených
- lístky máty na ozdobení
- 200ml smetany ke šlehání
- 75g másla
- 50g moučkového cukru
- 50g světlého třtinového cukru
- 50g zlatého sirupu
- 100ml 40% smetany ke šlehání
- 1,5 lžičky hrubé mořské soli
NA SLANÝ KARAMEL
Příprava jídla
1 Mouku prosejte do mísy, přisypte kypřicí prášek, cukr a sůl. V jiné míse prošlehejte vejce s mlékem a máslem. Vlijte k mouce a promíchejte tak, aby vzniklo hladké těsto. Nechte alespoň 10 minut odpočívat.
2 Na karamel dejte do hrnce máslo, oba cukry a zlatý sirup a na mírném ohni nechte rozpustit a krátce povařte, dokud směs nezhoustne. Sejměte z ohně a vlijte šlehačku. Vraťte na plotnu a minutu povařte, vmíchejte sůl a odstavte.
3 Na rozpáleném oleji postupně opečte lívance z obou stran dozlatova.
4 Lívance rozdělte na talíře, přelijte karamelem, posypte opraženými ořechy a ozdobte snítkou máty. Podávejte s ušlehanou šlehačkou.
Přidat komentář