Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Svěží a odlehčené velikonoční menu

Velikonoce patří, podobně jako jiné významné svátky, k období bujarého veselí a bohatého hodování. Zkuste to letos jinak a dopřejte sobě a svým blízkým velikonoční menu plné vitaminů a zdravých surovin. Připravili jsme pro vás svěží bezmasou nádivku, lehké, a přitom vydatné zeleninové polévky nebo třeba bezlepkové sušenky.
29. 3. 2021 | Autor: Šárka Měřičková

Pokud jste se letos rozhodli oslavit Velikonoce s lehčím jídelníčkem, tak je tento článek přesně pro vás. Zaměřili jsme se na svěží odlehčené menu, a přitom zachovali všechno, co k Velikonocům patří.

Vegetariánská nádivka

Bezmasá nádivka může být stejně chutná, ba dokonce ještě lepší nežli ta s masem. Pochutnají si na ní jak vegetariáni, tak i ti, kteří maso ze svého jídelníčku nevyřadili. Vyzkoušejte vegetariánskou nádivku se špenátem a bazalkou a přivítejte jaro nezaměnitelnou vůní bazalky, která se v nádivce skvěle vyjímá. Nezapomeňte do ní přidat také spařené kopřivy, které zaručí tradiční chuť velikonoční nádivky, a navíc mají blahodárný vliv na náš organismus. 

Věděli jste, že jsou kopřivy dobré na žaludek a játra, pomáhají se správnou funkcí trávicího systému a působí antisepticky, tudíž je můžeme zařadit do jídelníčku jako cenný antioxidant?

Jehněčí, mazanec i kopřivová nádivka – co jíst na Velikonoce?

Pro každého k Velikonocům neodmyslitelně patří beránek, mazanec a nádivka s kopřivami. Ochutnat toho však v těchto...

Zeleninové polévky na oslavu jara

Vydatné a zdravé zeleninové krémy výborně zapadnou do velikonočního menu plného různých pochutin. Můžete je podávat jako hlavní chod následně doplněný nádivkou a dalšími velikonočními dobrotami. Navíc do nich rafinovaně schováte i více druhů zeleniny, což se jistě hodí při přípravě menu pro ty, kteří zeleninovým pokrmům tolik nefandí. Věřte, že při správné kombinaci zeleniny a koření vytvoříte lahodný krém jako z michelinské restaurace. Přidat můžete také luštěniny, které výživovou hodnotu jídla ještě podpoří. Vyzkoušejte naši oblíbenou barevnou krémovou polévkupolévku se špenátem a pokud se rozhodnete pro přírodní barvení vajíček, jistě se vám budou hodit slupky z přípravy zdravé a lahodné cibulačky

Vajíčkové hody

Vajíčka k Velikonocům neodmyslitelně patří. Ať už jsou doma připravovaná nebo koledníky vykoledovaná, využijte je do posledního kousku. Kromě nádivky z nich připravíte třeba svěží vajíčkovou pomazánku, kterou milují děti i dospělí. Když ji doplníte o domácí pečivo, bude pryč rychleji, než koledníci odříkají básničku. Pomazánku můžete ještě osvěžit přidáním dalších surovin, například červené řepy nebo avokáda. Podívejte se na naše tipy, ve kterých jsme připravili vajíčkovou pomazánku na 7 různých způsobů. Natvrdo uvařená vejce nemusí přijít jen do pomazánky, ale poslouží také ke kreativnímu tvoření vaječných lodiček.

7 důvodů, proč si dopřát vejce

Stále věříte mýtu, že vejce škodí zdraví, protože zvyšují cholesterol? Nemusíte se bát, bylo už několikrát prokázáno,...

Bezlepkové velikonoční mlsání

Bez sladkého mlsání si Velikonoce nedovedeme představit. Pusťte se tentokrát do odlehčené verze bez lepku a užijte si sladké chvíle se zdravými sušenkami a bezlepkovým pečivem. Hodit se vám budou vykrajovátka s velikonočním motivem a použít můžete náš osvědčený recept na bezlepkové linecké sušenky. Na Velikonoce bychom pro slepování sušenek volili domácí meruňkový džem, ale fantazii a vaší chuti se meze nekladou. 

Brzy se také můžete těšit na další vlnu inspirace s odlehčeným velikonočním pečením. Naše oblíbené velikonoční recepty též najdete dole pod článkem.

Související

Francouzský beránek s karamelizovanými jablky

Poctivý francouzský piškot s jablky

Jak správně uvařit vejce

Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a chutný obsah.

Tvarohový mazanec

Netroufáte si na kynuté těsto? Vyzkoušejte nekynutý mazanec. Díky tvarohu je těsto krásně vláčné, a přitom vůbec není...

Kopřivová velikonoční nádivka

Na sběr kopřiv si vezměte rukavice – ale jakmile je spaříte, je po štiplavosti. Do klasické staročeské nádivky...

Mazanec, nádivka, jidáše aneb co se jedlo o Velikonocích

Po půstu přichází zasloužené období plné dobrého jídla, které oslavuje návrat lehkých a svěžích chutí. Naši předci v...

Tradiční, moderní i historické pojetí velikonoční nádivky

Velikonoční veselí se neobejde bez voňavé domácí nádivky. Odkud se tradice pečení hlavičky vzala, jaké suroviny v ní...

Jakým vínem zapíjet velikonoční lahůdky

Ať už se na vašem svátečním stole objeví kůzlečí, jehněčí, kuře, řízky nebo velikonoční nádivka s uzeným, nezapomeňte...

Tradiční velikonoční pokrmy v zahraničí

Velikonoce se slaví po celém světě. Jsou spojeny s příchodem jara a znovuzrozením Ježíše Krista. Tradice a jídlo, které...

Přidat komentář