Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Velikonoce v přírodních barvách. Vyzkoušejte triky pro barvení vajíček bez chemie

Cibulové slupky na obarvení velikonočních vajíček zná určitě každý. Věděli jste, že skvěle poslouží také červená řepa, kurkuma nebo špenát? Zkuste barvit přírodně a přesvědčte se, že krásných různorodých odstínů docílíte i bez chemie. Máme pro vás tipy na ingredience pro dosažení krásných barev z darů přírody.
25. 3. 2021 | Autor: Šárka Měřičková

Přírodní barvení vajíček není jen současný trend života bez umělých barviv a konzervantů, což je rozhodně vysoká přidaná hodnota přírodních barev, nýbrž tímto způsobem barvily vajíčka už naše babičky a prababičky. Z dětství se nám dochovaly cibulové slupky, jejichž vůně na vajíčkách leckoho vrátí do dětských let. Voňavých a přírodními barvami zářících vajec dosáhnete snadno za pomoci zeleniny, ovoce a koření.

Velikonoce na stole

Ačkoliv jsou Velikonoce původně spjaty s náboženstvím a zmrtvýchvstáním, postupem doby se silně křesťanský svátek stal...

Jak na přírodní barvení?

Než se pustíte do samotného barvení vajíček, připravte si vše potřebné. Pro dosažení správné intenzity a rovnoměrného pokrytí barvou nejprve důkladně očistěte a odmastěte vajíčka. Poté si pro každou barvu připravte hrnec s cca třičtvrtě litrem vody, do nějž vložte přírodní materiál k obarvení. Čím více budete mít slupek, kurkumy, zelí apod., tím intenzivnější barvy dosáhnete. Dále k barvicímu materiálu přidejte 2 lžíce octa. Vodu se zvolenou barvící surovinou a octem přiveďte k varu, vložte vajíčka a 10 minut povařte. Vypněte sporák, ale vajíčka nevyndávejte, nechte je v hrnci až do úplného vychladnutí. Následně vyjměte vejce za pomoci děrované lžíce a na suché papírové utěrce nechejte oschnout.  

Na pomoc doporučujeme přibrat ještě ochranné jednorázové rukavice, neboť taková kurkuma či řepa dokáže obarvit nejen vejce, ale celou kuchyň včetně vašich rukou.

Velikonoční menu oslavující jaro

Slavnostně prostřený stůl, plný rozkvetlých tulipánů, noblesní předkrm, nostalgický vývar s knedlíčky,...

Hnědá: cibulové slupky

I když tento způsob jistě dobře znáte, nedá nám to a musíme jej zmínit. Do hrnce s 3/4 litrem vody a 2 lžícemi octa vložte uschované cibulové slupky. Čím více, tím lépe. Přiveďte k varu a vařte 10 minut. Poté nechte zcela vychladnout v hrnci.

Žlutá: kurkuma

Pokud toužíte po zářivé žluto-oranžové barvě, vezměte na pomoc 3 vrchovaté lžíce kurkumového koření. Vařte dle výše uvedeného návodu a dejte pozor na silnou barvící vlastnost kurkumy, která může dopřát trvalé obarvení nejen vajíčkům, ale všemu, s čím přijde do styku.

Červená a růžová: červená řepa

Krásný růžový odstín ponesou vajíčka obarvená slupkami z červené řepy. Do výše uvedeného množství vody s octem přidejte slupky ze dvou červených řep a uvařte dle návodu. Pro intenzivní červenou barvu pak využijte 1 velkou nebo 2 menší celé červené řepy, které párkrát překrojte. 

Zelená: špenát nebo nať z petržele

I přírodní zelená vajíčka mohou zdobit košík malého koledníka. Stačit vám bude větší hrst špenátu nebo petrželové natě pro sytě zelenou barvu velikonočních vajíček. 

Modrá: červené zelí nebo borůvky

Výsledkem vaření vajec v pokrájeném červeném zelí vznikne překvapivě netradiční přírodní modrá barva. Stačit vám bude cca čtvrtka hlávky červeného zelí. Pro dosažení modré barvy můžete použít také borůvky. Čím více borůvek do vody přidáte, tím sytější modř získáte.

7 důvodů, proč si dopřát vejce

Stále věříte mýtu, že vejce škodí zdraví, protože zvyšují cholesterol? Nemusíte se bát, bylo už několikrát prokázáno,...

Vajíčka při vaření vždy kontrolujte, aby se na ně barvicí materiál nepřichytil a nevytvořil tak nežádoucí obtisky. Pokud vás však přírodní obtisky lákají, obětujte klasické silonové punčochy. Vajíčko vložte do punčochy společně s lístkem nebo malou květinou přitisklou na slupce. Poctivě utáhněte, zavažte a takto připravená vajíčka vkládejte do vody a vařte dle výše uvedených instrukcí.

Související

Jehněčí, mazanec i kopřivová nádivka – co jíst na Velikonoce?

Pro každého k Velikonocům neodmyslitelně patří beránek, mazanec a nádivka s kopřivami. Ochutnat toho však v těchto...

Jak vařit vejce

I když si možná myslíte, že na tom nic není, ukážeme vám, jak správně vařit vejce. Na Velikonoce se vám to bude hodit!

Velikonoční beránek

Ano, hledali a zkoušeli jsme urputně, protože beránkových – stejně jako bábovkových – těst existuje...

Kachní, křepelčí, pštrosí – ochutnejte netradiční druhy vajec

Máte už po krk klasické omelety? Možná přišel čas na změnu. Vybrali jsme pro vás tři netradiční druhy vajec, díky...

Velký přehled velikostí a značení vajec

Jaká pravidla platí pro vejce velikosti S, M, L nebo XL? V jakých podmínkách se chová drůbež, jejíž vejce můžeme...

Co udělat se zbylými bílky? Připravte z nich dezert

Víme, jak zpracovat bílky, které zbyly při pečení. Máme pro vás rady a tipy, jak bílky skladovat, jak ušlehat pevný...

Frittata: italský vaječný pokrm, který nasytí i ty největší hladovce

Připravuje se stejně snadno jako omeleta, vypadá jako francouzský quiche a přitom se jedná o italský pokrm. Frittata je...

Zpestřete si vaječnou omeletu náplní

Chystáte se barvit kraslice a už vám docházejí nápady, jak zužitkovat bílky a žloutky? Omeleta je rychlým a snadným...

Velikonoční příprava v plném proudu

Velikonoce jsou již za týden a je tedy největší čas se na ně patřičně připravit. Hladký a pohodový průběh vám zajistí...

Mazanec, nádivka, jidáše aneb co se jedlo o Velikonocích

Po půstu přichází zasloužené období plné dobrého jídla, které oslavuje návrat lehkých a svěžích chutí. Naši předci v...

Jidáše jako symbol odpuštění a příslib zdraví

Velikonoce jsou svátky spojované s velkým množstvím zvyků a neodmyslitelně k nim patří dobré jídlo. Jedním z klasických...

Sladké velikonoční pečení s dětmi

Čokoládou a sladkostmi se to v období Velikonoc jen hemží. O slovo se hlásí také důkladná příprava sladké výslužky pro...

Jakým vínem zapíjet velikonoční lahůdky

Ať už se na vašem svátečním stole objeví kůzlečí, jehněčí, kuře, řízky nebo velikonoční nádivka s uzeným, nezapomeňte...

Přidat komentář