0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Velikonoční nádivka s kopřivami (hlavička)

Velikonoční nádivka s kopřivami (hlavička)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Velikonoční nádivka s kopřivami (hlavička)

3.6 / 5. Počet hodnocení: 66
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 nádivku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5476 kcal
Bílkoviny 265 g
Sacharidy 423 g
Tuky 251 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kopřivová hlavička je klasika, která na Velikonoce nesmí na stole chybět. Tenhle recept je hotový poklad prověřený léty – nádivku podle něj pečeme každý rok. A rozdáváme ho na všechny strany.

Suroviny

uzené maso 500 g
uzená vepřová krkovice
rohlíky 8 ks
z předešlého dne
vejce 8 ks
smetana ke šlehání 250 ml
kopřiva 400 g
mladé lístky
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 4 stroužky
drcené
majoránka (čerstvá) 1 PL
lístky
pažitka 1 svazek
nasekaná
sůl
pepř
čerstvě mletý
bylinky 1 PL
sušené – můžete použít majoránku, tymián, saturejku...
máslo 2 PL
rozpuštěné, lze nahradit sádlem
máslo
na vymazání formy, lze nahradit sádlem

1 Uzené maso uvařte ve vodě, nechte vychladnout a nakrájejte na kostičky. Rohlíky pokrájejte na středně velké kostky. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky rozmíchejte ve smetaně, z bílků vyšlehejte tuhý sníh.

2 Rohlíky dejte do mísy, přilijte smetanu se žloutky a přidejte maso. Kopřivy důkladně operte, krátce spařte ve vroucí vodě, ihned propláchněte studenou vodou a nechte dobře okapat. Potom listy nasekejte na menší kousky a také přisypte do mísy.

3 Směs promíchejte a ochuťte cibulí, čes- nekem, čerstvou majoránkou a pažitkou, solí, pepřem a sušenými bylinkami. Nakonec vmíchejte rozpuštěné máslo či sádlo a vyšlehaný sníh.

4 Připravenou směs přesuňte do vymazané chlebíčkové formy, povrch uhlaďte a pečte při 180°C asi 50 minut. Hotovou nádivku vyklopte a nakrájejte na plátky. Chutná teplá i zastudena.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/4

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit