Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Velikonoční nádivka s kopřivami (hlavička)
Velikonoční nádivka s kopřivami (hlavička)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Velikonoční nádivka s kopřivami (hlavička)

4.6/5 Počet hodnocení: 81
Do hodiny Snadné Na 1 nádivku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5358 kcal
Bílkoviny 261 g
Sacharidy 407 g
Tuky 251 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kopřivová nádivka nebo také ‚hlavička‘ je klasika, která o Velikonocích nesmí na stole chybět. Tenhle recept je hotový poklad prověřený léty – nádivku podle něj pečeme každý rok. A rozdáváme ho na všechny strany. Jakmile vykouknou první jarní kopřivy, připravte si nádivku podle našeho receptu i vy.

Suroviny

krkovice
z předešlého dne
vejce 8 ks
kopřiva 200 g
až 400 g, mladé lístky
nakrájená nadrobno
česnek 4 stroužky
drcené
majoránka (čerstvá) 1 PL
lístky
pažitka 1 svazek
nasekaná
sůl
pepř
čerstvě mletý
bylinky 1 PL
sušené – majoránka, tymián, saturejka atd.
rozpuštěné, lze nahradit sádlem
nebo sádlo na vymazání formy

Postup

1

Uzené maso uvařte ve vodě, nechte vychladnout a nakrájejte na kostičky. Rohlíky pokrájejte na středně velké kostky. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky rozmíchejte ve smetaně, z bílků vyšlehejte tuhý sníh.

2

Rohlíky dejte do mísy, přilijte smetanu se žloutky a přidejte maso. Kopřivy důkladně operte, krátce spařte ve vroucí vodě, ihned propláchněte studenou vodou a nechte dobře okapat. Potom listy nasekejte na menší kousky a také přisypte do mísy.

3

Směs promíchejte a ochuťte cibulí, česnekem, čerstvou majoránkou a pažitkou, solí, pepřem a sušenými bylinkami. Nakonec vmíchejte rozpuštěné máslo či sádlo a vyšlehaný sníh.

4

Připravenou směs přesuňte do vymazané chlebíčkové formy, povrch uhlaďte a pečte při 180 °C asi 50 minut. Hotovou nádivku vyklopte a nakrájejte na plátky. Chutná teplá i zastudena.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/4

Apetit magazín