Kopřivová nádivka nebo také ‚hlavička‘ je klasika, která o Velikonocích nesmí na stole chybět. Tenhle recept je hotový poklad prověřený léty – nádivku podle něj pečeme každý rok. A rozdáváme ho na všechny strany. Jakmile vykouknou první jarní kopřivy, připravte si nádivku podle našeho receptu i vy.
Suroviny
Postup
Uzené maso uvařte ve vodě, nechte vychladnout a nakrájejte na kostičky. Rohlíky pokrájejte na středně velké kostky. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky rozmíchejte ve smetaně, z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
Rohlíky dejte do mísy, přilijte smetanu se žloutky a přidejte maso. Kopřivy důkladně operte, krátce spařte ve vroucí vodě, ihned propláchněte studenou vodou a nechte dobře okapat. Potom listy nasekejte na menší kousky a také přisypte do mísy.
Směs promíchejte a ochuťte cibulí, česnekem, čerstvou majoránkou a pažitkou, solí, pepřem a sušenými bylinkami. Nakonec vmíchejte rozpuštěné máslo či sádlo a vyšlehaný sníh.
Připravenou směs přesuňte do vymazané chlebíčkové formy, povrch uhlaďte a pečte při 180 °C asi 50 minut. Hotovou nádivku vyklopte a nakrájejte na plátky. Chutná teplá i zastudena.