0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Barevná krémová bramborová polévka

Barevná krémová bramborová polévka

4.3 / 5. Počet hodnocení: 14
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1889 kcal
Bílkoviny 63 g
Sacharidy 190 g
Tuky 91 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Je v ní všechna zelenina jako v naší klasické české bramboračce, ale s barevnou posypkou má tahle polévka zase nový šmrnc!

Suroviny

máslo 2 PL
cibule 1 ks
větší, nakrájená nahrubo
mrkev 3 ks
střední, oloupané a nakrájené nahrubo
celer 2
nakrájené
mouka ječná 2 PL
lze nahradit hladkou
vývar zeleninový 500 ml
nebo víc podle potřeby
sůl
pepř
čerstvě mletý
brambory 5 ks
střední, varný typ B, C, oloupaných a nakrájených na kostky
smetana na vaření 200 ml
zakysaná smetana 4 PL
k podávání
NA POSYPKU
máslo
troška na opékání
mrkev
jemně nakrájená nebo nahrubo nastrouhaná
cibule
nakrájená na jemné proužky
čedar 100 g
pažitka
lze nahradit zelenou částí jarní cibulky, nakrájená nadrobno

Postup

1

Na másle orestujte všechnu zeleninu dozlatova a dovoňava. Zasypte moukou a pozvolna chvilku opékejte a míchejte.

2

Když ucítíte vůni zlatavé jíšky, zalijte vývarem, promíchejte, osolte a opepřete a vhoďte brambory. Promíchejte, přiveďte k varu a vařte, dokud nejsou brambory dokonale měkké.

3

Mezitím si připravte posypku – opečte na části másla mrkev a na dalším másle nechte zkaramelizovat cibuli, nastrouhejte sýr, nakrájejte zelenou cibulku či pažitku.

4

Polévku v hrnci rozmixujte dohladka, přilijte smetanu a promíchejte, podle potřeby můžete polévku zředit dalším vývarem nebo vodou. Dosolte a opepřete a podávejte se lžící zakysané smetany a s barevnou posypkou.

Související články

Brambory: jejich cesta i přehled druhů
  • Tipy a triky

Brambory: jejich cesta i přehled druhů

Do Evropy se dostaly díky objevným plavbám, používaly se jako lék bez léčebných účinků nebo jako okrasná rostlina. Dnes jsou velmi oblíbenou přílohou, ale i hlavním jídlem, u nás i po celém světě. Jsou oblíbenou pochoutkou i rychlým pokrmem...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/11

Komentáře

Bohdanka Klimšová

Pokud chcete udělat slavnostní oběd a zazářit hned s polévkou, určitě připravte tuto. Je dokonala a posypkou všechny nadchnete.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit