Barevná krémová bramborová polévka

Barevná krémová bramborová polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1889 kcal
Bílkoviny 63 g
Sacharidy 190 g
Tuky 91 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Je v ní všechna zelenina jako v naší klasické české bramboračce, ale s barevnou posypkou má tahle polévka zase nový šmrnc!

Suroviny

máslo 2 PL
cibule 1 ks
větší, nakrájená nahrubo
mrkev 3 ks
střední, oloupané a nakrájené nahrubo
celer 2
nakrájené
mouka ječná 2 PL
lze nahradit hladkou
vývar zeleninový 500 ml
nebo víc podle potřeby
sůl
pepř
čerstvě mletý
brambory 5 ks
střední, varný typ B, C, oloupaných a nakrájených na kostky
smetana na vaření 200 ml
zakysaná smetana 4 PL
k podávání
NA POSYPKU
máslo
troška na opékání
mrkev
jemně nakrájená nebo nahrubo nastrouhaná
cibule
nakrájená na jemné proužky
čedar 100 g
pažitka
lze nahradit zelenou částí jarní cibulky, nakrájená nadrobno

1 Na másle orestujte všechnu zeleninu dozlatova a dovoňava. Zasypte moukou a pozvolna chvilku opékejte a míchejte. Když ucítíte vůni zlatavé jíšky, zalijte vývarem, promíchejte, osolte a opepřete a vhoďte brambory. Promíchejte, přiveďte k varu a vařte, dokud nejsou brambory dokonale měkké.

2 Mezitím si připravte posypku – opečte na části másla mrkev a na dalším másle nechte zkaramelizovat cibuli, nastrouhejte sýr, nakrájejte zelenou cibulku či pažitku.

3 Polévku v hrnci rozmixujte dohladka, přilijte smetanu a promíchejte, podle potřeby můžete polévku zředit dalším vývarem nebo vodou. Dosolte a opepřete a podávejte se lžící zakysané smetany a s barevnou posypkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/11

Komentáře

Bohdanka Klimšová

Pokud chcete udělat slavnostní oběd a zazářit hned s polévkou, určitě připravte tuto. Je dokonala a posypkou všechny nadchnete.

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit