0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

K pevnějším kostem s vitaminem K: 7 jídel, která vám pomůžou zlepšit kondici

Anglická snídaně
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Vitamin K je nezbytný pro udržení zdravého těla a nachází se v řadě potravin. Je důležitý pro srážlivost krve, cévní stěny i pevnost kostí. Chcete přirozeně, bez tabletek z lékárny, zvýšit jeho příjem? Vyzkoušejte recepty na jídla, které ho obsahují opravdu bohatě.

Vitamin K patří mezi základní živiny, které hrají důležitou roli v naší celkové pohodě a kondici a které by měla být součástí pravidelného příjmu potravy. Vyvážená strava obsahující různé vitaminy pomáhá při budování imunity a síly.

Vitamin K patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích. Vyskytuje ve dvou formách.

  • Hlavní typ se nazývá fylochinon a nachází se v zelené zelenině, jako je zelený salát, kapusta a špenát.
  • Druhý typ, menachinon, se nachází v některých živočišných potravinách (maso, játra, žloutky, mléko) a fermentovaných potravinách. Menachinony mohou produkovat také bakterie v lidském těle.

Proč potřebujeme vitamin K?

Vitamin K pomáhá předcházet srážení krve, zlepšuje metabolismus kostí a reguluje hladinu vápníku v krvi. Vitamin K je také užitečný při zlepšování paměti a napomáhá udržování nižšího krevního tlaku.

  • V případě jeho nedostatku se vyskytují problémy se srážlivostí krve.
  • Nedostatek vitaminu K může také snižovat mineralizaci kostí a přispívat ke vzniku osteoporózy.

Vitamin K se nachází v celém těle včetně jater, mozku, srdce, slinivky břišní a kostí. Velmi rychle se odbourává a vylučuje se. Díky tomu jen zřídkakdy dosahuje v těle toxických hladin i při vysokém příjmu, jak se to někdy může stát u jiných vitaminů rozpustných v tucích.

Jak přirozeně zajistit příjem vitaminu K

Mezi potraviny, které můžete snadno zařadit do svého jídelníčku, abyste zvýšili příjem vitaminu K, patří:

  • Zelená listová zelenina, jako jsou špenát, mangold, kadeřávek, nať petržele, římský a listový salát.
  • Košťálová zelenina, jako jsou růžičková kapusta, květák a zelí.
  • Ryby, játra, maso, vejce a obiloviny – oproti zelenině obsahují vitaminu K menší množství.

Skvělým zdrojem vitaminu K jsou také:

1. Brokolice

Brokolice je nesporným šampionem mezi doporučovanými potravinami, látky, které obsahuje, se podílejí na mnoha procesech v těle, od zlepšování hustoty kostí až po budování svalů.

  • Tato barevně i chuťově výrazná zelenina je plná vitaminu K, vlákniny, bílkovin, železa, draslíku, vápníku, selenu a hořčíku.

2. Banán

Ve sladkém ovoci najdete kromě vitaminu K i řadu dalších důležitých živin, které pomáhají při trávení a regulaci hmotnosti.

  • Vitamín K obsažený v banánech se v těle snadno vstřebává a pomáhá metabolizovat sacharidy a tuky a přeměňovat je na energii. Odstraňuje také nežádoucí chemické látky z jater a ledvin a udržuje zdravý nervový systém.

3. Borůvky

Vitamin K ve spojení s antioxidanty v borůvkách pomáhá snižovat rizikové faktory srdečních onemocnění, snižuje hladinu LDL cholesterolu a krevní tlak.

4. Avokádo

Avokádo je kromě vitaminu K také skvělým zdrojem hořčíku a draslíku.

  • S každou porcí guacamole také bojujete proti zánětům a zlepšujete svou hladinu cholesterolu.
  • Avokádo obsahuje spoustu vlákniny a kvalitních tuků, čímž vám pomáhá, abyste zůstali sytí po delší dobu.

5. Ořechy

Velké množství vitaminu K a hořčíku obsahují především mandle a kešu ořechy. Jsou prospěšné pro zdraví srdce, zlepšují hladinu cukru a cholesterolu v krvi a mají protizánětlivé účinky.

6. Vejce

Vejce jsou ideální potravinou, která dodává tělu dostatečné množství živin potřebných pro optimální růst svalů a udržení pevnosti kostí. Kromě toho, že jsou vejce bohatá na bílkoviny, obsahují důležité mikroživiny jako je vitamin K, foláty a selen.  

7. Fermentované potraviny

Kromě doplnění potřebného vitaminu K vám pomůžou také nastartovat imunitu i zažívání.

Zdroj informací: HealthShots, Harvard T.H. Chan School of Public Health

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší
  • Suroviny

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší

Když se před pěti sty lety  španělský dobyvatel Hernán Cortés vracel ze střední Ameriky, jedněmi z prvních suvenýrů, které s sebou do Evropy přivezl, byly kakaové boby. Jejich využití odkoukal od Aztéků. Ti kakao zpracovávali na...
Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč