Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lassí: osvěžující nápoj z Indie, který hravě připravíte i u vás doma

Liči lassí
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Až se vydáte do své oblíbené indické restaurace, objednejte si k jídlu lassí. Svěží nápoj z jogurtu a vody zmírňuje palčivost jídla a zlepšuje trávení. Snadno a levně ho přitom připravíte i v domácích podmínkách. Máme pro vás tipy, jak si připravit nejen mangové lassí!

Lassí (lasí nebo lassi) je tradiční nápoj z Indie, který se vyrábí z jogurtu, vody a dalších ochucovadel: koření, růžová voda, med, ovoce (v indických restauracích se setkáte často s mangovým lassi) a další. Svou svěží chutí skvěle doplní (a zmírní) výrazná a někdy pořádně ostrá indická jídla!

Tradiční osvěžení

Podle historických pramenů se lassi v různých podobách připravovalo v Indii po staletí. Ajurvédští lékaři ho doporučují pít před jídlem a během jídla. Vnímají ho jako zdravý probiotický nápoj, který podporuje trávení.

  • Pro správné působení na zažívání by jogurt měla doplnit voda pokojové teploty, naopak by nápoj neměl vůbec obsahovat led.

Koření, česnek i růžová voda

Lassí může mít mnoho podob. Protože neexistuje jeden závazný recept, každý ho připravuje, jak ho má rád, s různým podílem jogurtu a vody.

  • Některá lassí jsou velmi hustá a téměř se strukturou blíží krémovému dezertu, zatímco jiná mohou být řidší a tekutá, téměř jako limonáda.
  • Některé postupy nahrazují jogurt podmáslím, jiné myslí na vegany či intoleranci laktózy a lassí připravují z rostlinných alternativ kravských produktů.

V Indii se lassí připravuje ve slané i sladké variantě. Ke zvýraznění chuti a podpoře stravitelnosti se často používá mleté koření, jako jsou kardamom, římský kmín, kurkuma, chilli, skořice nebo muškátový květ i šafrán. I do sladkého lassí patří špetka soli!

Kromě různého druhu koření lze tento nápoj obměnit přidáním různých druhů ovoce. Nejproslulejší je lassí s mangem, ochutnat můžete i mnoho dalších lahodných variant. Lassí na evropský způsob může obsahovat borůvky, maliny či jahody.

  • Odvážní indičtí kuchaři do lassí pro zvýraznění přidávají česnek nebo zeleninu.
  • V některých oblastech Indie ochutnáte lassí slazené medem nebo cukrem, s růžovou vodou a podobnými vzácnými přísadami.
  • Nápoj se zdobí nasekanými pistáciemi a jinými oříšky.

Letem světem

Podobný osvěžující nápoj z jogurtu naředěného vodou a ochucený solí se nepřipravuje jen v Indii. Pod názvem ajran ho pijí v Bulharsku, Turecku, Libanonu a mnoha dalších zemích Balkánu, Blízkého Východu a Střední Asie.

  • V každém místě má svou podobu, někde se dochucuje pepřem, rozetřeným česnekem, nasekanou mátou, koprem či jinými bylinkami, jinde se místo vody přidává šťáva z vymačkaných okurek.
  • Pod názvem doogh ho najdete v Iránu, kde se považuje za národní nápoj. V Arménii mu říkají tahn.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč