Až se vydáte do své oblíbené indické restaurace, objednejte si k jídlu lassí. Svěží nápoj z jogurtu a vody zmírňuje palčivost jídla a zlepšuje trávení. Snadno a levně ho přitom připravíte i v domácích podmínkách. Máme pro vás tipy, jak si připravit nejen mangové lassí!
Lassí (lasí nebo lassi) je tradiční nápoj z Indie, který se vyrábí z jogurtu, vody a dalších ochucovadel: koření, růžová voda, med, ovoce (v indických restauracích se setkáte často s mangovým lassi) a další. Svou svěží chutí skvěle doplní (a zmírní) výrazná a někdy pořádně ostrá indická jídla!
Tradiční osvěžení
Podle historických pramenů se lassi v různých podobách připravovalo v Indii po staletí. Ajurvédští lékaři ho doporučují pít před jídlem a během jídla. Vnímají ho jako zdravý probiotický nápoj, který podporuje trávení.
- Pro správné působení na zažívání by jogurt měla doplnit voda pokojové teploty, naopak by nápoj neměl vůbec obsahovat led.
Koření, česnek i růžová voda
Lassí může mít mnoho podob. Protože neexistuje jeden závazný recept, každý ho připravuje, jak ho má rád, s různým podílem jogurtu a vody.
- Některá lassí jsou velmi hustá a téměř se strukturou blíží krémovému dezertu, zatímco jiná mohou být řidší a tekutá, téměř jako limonáda.
- Některé postupy nahrazují jogurt podmáslím, jiné myslí na vegany či intoleranci laktózy a lassí připravují z rostlinných alternativ kravských produktů.
V Indii se lassí připravuje ve slané i sladké variantě. Ke zvýraznění chuti a podpoře stravitelnosti se často používá mleté koření, jako jsou kardamom, římský kmín, kurkuma, chilli, skořice nebo muškátový květ i šafrán. I do sladkého lassí patří špetka soli!
Kromě různého druhu koření lze tento nápoj obměnit přidáním různých druhů ovoce. Nejproslulejší je lassí s mangem, ochutnat můžete i mnoho dalších lahodných variant. Lassí na evropský způsob může obsahovat borůvky, maliny či jahody.
- Odvážní indičtí kuchaři do lassí pro zvýraznění přidávají česnek nebo zeleninu.
- V některých oblastech Indie ochutnáte lassí slazené medem nebo cukrem, s růžovou vodou a podobnými vzácnými přísadami.
- Nápoj se zdobí nasekanými pistáciemi a jinými oříšky.
Letem světem
Podobný osvěžující nápoj z jogurtu naředěného vodou a ochucený solí se nepřipravuje jen v Indii. Pod názvem ajran ho pijí v Bulharsku, Turecku, Libanonu a mnoha dalších zemích Balkánu, Blízkého Východu a Střední Asie.
- V každém místě má svou podobu, někde se dochucuje pepřem, rozetřeným česnekem, nasekanou mátou, koprem či jinými bylinkami, jinde se místo vody přidává šťáva z vymačkaných okurek.
- Pod názvem doogh ho najdete v Iránu, kde se považuje za národní nápoj. V Arménii mu říkají tahn.
Zdroj: Apetit