Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Broskve nebo nektarinky?

Broskve a nektarinky
ZDROJ: The matter of foof/Unsplash
sdílet:

Preferujete nektarinku s hladkou lesklou slupkou nebo se raději zakousnete do chlupaté broskve? Prozradíme vám, jaký je mezi nimi rozdíl a jak lze broskve a nektarinky zpracovat v kuchyni.

Broskve a nektarinky patří mezi oblíbené letní ovoce, které díky své šťavnatosti v horkých dnech příjemně osvěží. Ačkoliv jsou si tyto dva druhy ovoce hodně podobné, najde se mezi nimi nejeden rozdíl.

V čem všem se broskve a nektarinky liší?

  • SLUPKA. Zatímco nektarinka má hladkou lesklou slupku, slupka broskve je matná a posetá malými chloupky.
  • VELIKOST. Nemusí tomu být tak vždy, ale nektarinky obvykle bývají o něco menší než broskve.
  • TVAR. Broskve mohou mít stejný tvar jako nektarinky, narazit však můžete i na placaté verze broskví.
  • CHUŤ. Zatímco broskve mají světle žlutou dužinu a nakyslejší chuť, dužina nektarinek může být zbarvena do žluta, oranžova, růžova až červena, je šťavnatější a chuťově sladší. I proto bývají nektarinky oblíbenější než broskve.
  • NÁROČNOST PĚSTOVÁNÍ. Broskve jsou obecně odolnější než nektarinky, které jsou náchylné na různé nemoci. Proto je potřeba jim při pěstování věnovat větší péči a utrhnout je ze stromu před dozráním.
  • PŮVOD. Nektarinka pochází ze starověkého Řecka. Název je odvozen od tehdejšího řeckého slova nektar, což v překladu znamenalo nápoj bohů. Broskev pochází z Číny, přesto je její původ mylně umísťován do Persie. Proto se jí jinak říká perské jablko nebo perská švestka.

Jak zpracovat broskve a nektarinky?

Nektarinky i broskve jsou výborné sami o sobě, můžete z nich však vykouzlit i spoustu letních dobrot.

Dezerty

Díky své sladkosti a šťavnatosti se broskve a nektarinky skvěle hodí na přípravu nejrůznějších dezertů. Vykouzlíte z nich výborný koláč. Když je zapečte spolu s kokosem, mandlemi a drobenkou a získáte famózní krambl.

Broskve a nektarinky můžete použít i jako ozdobu, krásně budou vypadat na našem bílkovém dortu Pavlova.

Zavařeniny

Uchovejte si chuť broskví a nektarinek na zimu a připravte si z nich zavařeninu. Inspirovat se můžete naší broskvovou marmeládou ochucenou špetkou vanilky nebo vyzkoušejte tu s levandulí. Máte-li rádi ovocné želé, pak vás potěší recept na broskvové želé s růžovým šampaňským! 

Alkoholové osvěžení

Připravte si osvěžující letní drink a obohaťte ho o chuť broskví a nektarinek. Plánujete posezení s více lidmi? Bude se vám bude hodit recept na melounovou bowle s broskvemi. Pro milovníky něčeho tvrdšího máme osvěžující nektarinkovou vodku. Dámám doporučujeme tradiční italský koktejl z broskví a šumivého vína zvaný belliny.

Do salátu i na gril

Ačkoliv jsou broskve a nektarinky sladké, nebojte se přidat je do slaných pokrmů, kterým dodají další chuťový rozměr. Dobře fungují v kombinaci s kozím sýrem a rukolou. Broskve a nektarinky jsou vhodné i ke grilování. Na ohni jejich povrch zkaramelizuje a ovoce dostane novou chuť. Grilované nektarinky si můžete vychutnat v našem salátu s burratou a chilli.

S jakými neduhy broskve a nektarinky pomáhají?

Broskve a nektarinky mají i něco společného – pozitivní účinky na zdraví:

  • Oba druhy ovoce obsahují tzv. niacin, což je látka, která pozitivně působí na naši náladu.
  • Broskve i nektarinky mají nízký obsah kalorií a zasytí na delší dobu, čímž pomáhají při hubnutí.
  • Zlepšují zdraví očí díky vysokému obsahu vitamínu A.
  • Díky vysokému obsahu vitamínu C posilují imunitní systém.
  • Vláknina v nektarinkách a broskvích zajišťuje lepší trávení a působí jako prebiotikum.
  • Jsou bohaté na draslík, sodík a fosfor.
Skryt pre seznam
Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč