Preferujete nektarinku s hladkou lesklou slupkou nebo se raději zakousnete do broskve s jemnými chloupky? Prozradíme vám, jaký je mezi nimi rozdíl a jak lze broskve a nektarinky zpracovat v kuchyni.
Broskve a nektarinky patří mezi oblíbené letní ovoce. Díky své šťavnatosti v horkých dnech příjemně osvěží. Ačkoliv jsou si tyto dva druhy ovoce velmi podobné, najde se mezi nimi nejeden rozdíl.
V čem všem se broskve a nektarinky podobají a v čem naopak liší?
- SLUPKA. Zatímco nektarinka má hladkou lesklou slupku, slupka broskve je matná a pokrytá jemnými chloupky.
- VELIKOST. Nemusí tomu být tak vždy, ale nektarinky obvykle bývají o něco menší než broskve.
- TVAR. Broskve a nektarinky mají stejný oblý tvar. Narazit však můžete i na ploché plody. Přestože se můžete setkat i s plochými nektarinkami, v obchodech se častěji setkáte s placatou broskví.
- CHUŤ. Zatímco broskve mají světle žlutou nebo bílou dužinu a nakyslejší chuť, dužina nektarinek může být zbarvena do žluta, oranžova, růžova až červena, je šťavnatější a chuťově sladší. I proto bývají nektarinky oblíbenější než broskve.
- NÁROČNOST PĚSTOVÁNÍ. Broskve jsou obecně odolnější než nektarinky, které jsou náchylné na různé nemoci. Proto je potřeba jim při pěstování věnovat větší péči a utrhnout je ze stromu před dozráním.
- PŮVOD. Nektarinka pochází ze starověkého Řecka. Název je odvozen od tehdejšího řeckého slova nektar, což v překladu znamenalo nápoj bohů. Broskev pochází z Číny, přesto je její původ mylně umisťován do Persie. Proto se jí jinak říká perské jablko nebo perská švestka.
Jak zpracovat broskve a nektarinky?
Nektarinky i broskve jsou výborné sami o sobě, můžete z nich však vykouzlit i spoustu letních dobrot.
Dezerty
Díky své sladkosti a šťavnatosti se broskve a nektarinky skvěle hodí na přípravu nejrůznějších dezertů. Vykouzlíte z nich výborný křupavý koláč. Když je zapečte spolu s kokosem, mandlemi a drobenkou a získáte famózní famozní krambl.
Broskve a nektarinky můžete s úspěchem použít i jako ozdobu, krásně budou vypadat na našem bílkovém dortu Pavlova.
Zavařeniny
Uchovejte si chuť broskví a nektarinek na zimu a připravte si z nich zavařeninu. Inspirovat se můžete naším broskvovým džemem ochuceným špetkou vanilky nebo vyzkoušejte zavařeninu s levandulí. Máte-li rádi ovocné želé, pak vás potěší recept na broskvové želé s růžovým šampaňským!
Alkoholové osvěžení
Připravte si osvěžující letní drink a obohaťte ho o chuť broskví a nektarinek. Plánujete posezení s více lidmi? Bude se vám bude hodit recept na melounovou bowle s broskvemi. Pro milovníky něčeho tvrdšího máme osvěžující nektarinkovou vodku. Dámám doporučujeme tradiční italský koktejl z broskví a šumivého vína zvaný broskvové bellini.
Do salátu i na gril
Ačkoliv jsou broskve a nektarinky sladké, nebojte se přidat je do slaných pokrmů, kterým dodají další chuťový rozměr. Dobře fungují v kombinaci s kozím sýrem a rukolou. Broskve a nektarinky jsou vhodné i ke grilování. Na ohni jejich povrch zkaramelizuje a ovoce dostane novou chuť. Grilované nektarinky si můžete vychutnat v našem salátu s burratou a chilli, nebo v salátu panzanella.
S jakými neduhy broskve a nektarinky pomáhají?
Broskve a nektarinky mají i něco společného – pozitivní účinky na zdraví:
- Oba druhy ovoce obsahují tzv. niacin, což je látka, která pozitivně působí na naši náladu.
- Broskve i nektarinky mají nízký obsah kalorií a zasytí na delší dobu, čímž pomáhají při hubnutí.
- Díky vysokému obsahu vitamínu C posilují imunitní systém.
- Vláknina v nektarinkách a broskvích zajišťuje lepší trávení a působí jako prebiotikum.
- Jsou bohaté na draslík, sodík a fosfor.