Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Penne, tagliatelle nebo fusilli aneb Velký přehled těstovin. V galerii najdete 17 italských receptů z Apetitu

Pappardelle s kachním ragú
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Některé jsou naplněné, jiné zase duté. Liší se svou velikostí, tvarem, délkou a šířkou. Řeč je o těstovinách, kterých údajně existuje přes pět set druhů. Při běžném vaření nám ale bohatě postačí, když se zorientujeme v těch základních.

Cannelloni

Všichni znalci italské kuchyně dobře vědí, že cannelloni jsou podlouhlé duté válečky, které Italové s oblibou plní mletým masem nebo třeba riccotou.

Ditalini

Tento druh těstovin, který připomíná malé náprstky, najdete především v polévkách nebo v pokrmu mac'n'cheese. I když v našich končinách nejsou ditalini příliš známé, rozhodně stojí za vyzkoušení.

Farfalle

Některé domácnosti je nazývají mašličkami, jiné je označují za motýlky. Ať už jim říkáte jakkoliv, jistě nám dáte za pravdu, že se skvěle hodí k rajčatovým i smetovanovým omáčkám a ostudu neudělají ani v těstovinovém salátu.

Fettuccine

Fettuccine jsou ploché těstoviny, které se šířkou nacházejí někde mezi linguine a pappardelle.

Fusilli

Mezi další oblíbený druh těstovin patří bezesporu fusilli, které svým tvarem připomínají vývrtku nebo spirálu. Mnoho lidí je používá do těstovinových salátů, ale nezklamou vás ani se smetanovou nebo rajčatovou omáčkou.

Lasagne

Kdo by neznal lasagne? Tyto obdelníkové plátky těstovin jsou nedílnou součástí stejnojmenného pokrmu. Lasagne rozhodně patří mezi nejlepší těstoviny na zapečení.

Macaroni

Pochází z Neapole, ale svůj domov našly také v Americe. Koupit je můžete v podobě dlouhých dutých špaget, ale především v USA je znají jen jako krátké zahnuté trubičky. Jejich českou obdobou jsou kolíka.

Pappardelle

Jak už bylo řečeno, pappardelle svým tvarem připomínají fettuccine. Rozdíl je pouze v šířce, která odpovídá zhruba 2–3 cm. V obchodech je naleznete stočené do klubíčka a skvěle doplní masové omáčky.

Penne

Tyto středně velké rýhované trubičky patří k jednomu z nejoblíbenějších druhů těstovin u nás. Není divu, skvěle se párují se smetanovými i rajčatovými omáčkami i rajčatovými, které na nich dobře drží.

Spaghetti

S kečupem a sýrem, boloňskou omáčkou nebo jako spaghetti carbonara. Pravděpodobně nenajdeme člověka, který by neznal tyto dlouhé tenké těstoviny. Hádáme, že ve spíži je máte i vy. Pokud nevíte, jak správně připravit spaghetti, pak se podívejte na toto video

Tagliatelle

Jedná se o stuhy z vaječných těstovin, které jsou velmi podobné fettuccine. Opět jsou uzší než pappardelle, jejich šírka je totiž 1 cm. Chuťové pohárky jistě potěšíte kombinací těstovin tagliatelle s olejem, česnekem a mořskými plody.

Tortellini a ravioli

Mnoho lidí stále nemá jasno, jaký je rozdíl mezi tortellinami a raviolami. Hlavní odlišnost spočívá v samotném tvaru.

  • Zatímco tortellini vzhledem připomínají koláček (italsky tortello), ravioli se nejčastěji podávají ve tvaru čtverečku, trojúhelníku nebo půlměsíce.
  • Oba druhy těstovin se plní různorodými náplněmi. Raviolám sluší tradiční špenátová náplň s riccotou, tortellini zase vynikají se směsí z vepřového masa. 

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Alžběta Rybářová

Apetit magazín