Některé jsou naplněné, jiné zase duté. Liší se svou velikostí, tvarem, délkou a šířkou. Řeč je o těstovinách, kterých údajně existuje přes pět set druhů. Při běžném vaření nám ale bohatě postačí, když se zorientujeme v těch základních.
Cannelloni
Všichni znalci italské kuchyně dobře vědí, že cannelloni jsou podlouhlé duté válečky, které Italové s oblibou plní mletým masem nebo třeba riccotou.
- Naplněné těstoviny následně zapékají v troubě, a to v doprovodu suga nebo bešamelu. Pokud milujete ravioli, pak vás nezklamou ani cannelloni.
Ditalini
Tento druh těstovin, který připomíná malé náprstky, najdete především v polévkách nebo v pokrmu mac'n'cheese. I když v našich končinách nejsou ditalini příliš známé, rozhodně stojí za vyzkoušení.
- Co si takhle připravit polévku s fazolemi a ditalini nebo dáte přednost řančerskému těstovinovému salátu?
Farfalle
Některé domácnosti je nazývají mašličkami, jiné je označují za motýlky. Ať už jim říkáte jakkoliv, jistě nám dáte za pravdu, že se skvěle hodí k rajčatovým i smetovanovým omáčkám a ostudu neudělají ani v těstovinovém salátu.
- Vyzkoušejte recept na farfalle se šalvějí a smetanovým krémem, farfalle s tuňákem, olivami a kapary nebo letní farfalle s dipem z fety.
Fettuccine
Fettuccine jsou ploché těstoviny, které se šířkou nacházejí někde mezi linguine a pappardelle.
- Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně robustní těstoviny, hodí se k hustým omáčkám s masem.
Fusilli
Mezi další oblíbený druh těstovin patří bezesporu fusilli, které svým tvarem připomínají vývrtku nebo spirálu. Mnoho lidí je používá do těstovinových salátů, ale nezklamou vás ani se smetanovou nebo rajčatovou omáčkou.
- Zkuste i netradiční kombinace chutí – například fusilli s pečeným květákem nebo fusilli s hráškem a šunkou.
Lasagne
Kdo by neznal lasagne? Tyto obdelníkové plátky těstovin jsou nedílnou součástí stejnojmenného pokrmu. Lasagne rozhodně patří mezi nejlepší těstoviny na zapečení.
- Doporučujeme vyzkoušet například lasagne se špenátem a ricottou, lasagne s opékanou zeleninou či lasagne s cuketami, lososem a bešamelem.
Macaroni
Pochází z Neapole, ale svůj domov našly také v Americe. Koupit je můžete v podobě dlouhých dutých špaget, ale především v USA je znají jen jako krátké zahnuté trubičky. Jejich českou obdobou jsou kolíka.
- Pokrm s názvem mac'n'cheese je americkou pochoutkou, ve které hlavní roli hrají právě tyto duté trubičky.
- Příjemně vás překvapí macaroni se strouhankou a pikantními rajčátky nebo macaroni se sépiemi, bílým vínem a chilli.
Pappardelle
Jak už bylo řečeno, pappardelle svým tvarem připomínají fettuccine. Rozdíl je pouze v šířce, která odpovídá zhruba 2–3 cm. V obchodech je naleznete stočené do klubíčka a skvěle doplní masové omáčky.
- Vyzkoušejte je třeba s hříbky, sardelkami, krevetami či v kombinaci s kachním ragú.
Penne
Tyto středně velké rýhované trubičky patří k jednomu z nejoblíbenějších druhů těstovin u nás. Není divu, skvěle se párují se smetanovými i rajčatovými omáčkami i rajčatovými, které na nich dobře drží.
- Italové například nedají dopustit na recept penne all’arrabbiata, což je tradiční pokrm s omáčkou z chilli, česneku a sušených rajčat. Jistě si pochutnáte i na penne all’amatriciana nebo na krémovém penne s citronem.
Spaghetti
S kečupem a sýrem, boloňskou omáčkou nebo jako spaghetti carbonara. Pravděpodobně nenajdeme člověka, který by neznal tyto dlouhé tenké těstoviny. Hádáme, že ve spíži je máte i vy. Pokud nevíte, jak správně připravit spaghetti, pak se podívejte na toto video.
Tagliatelle
Jedná se o stuhy z vaječných těstovin, které jsou velmi podobné fettuccine. Opět jsou uzší než pappardelle, jejich šírka je totiž 1 cm. Chuťové pohárky jistě potěšíte kombinací těstovin tagliatelle s olejem, česnekem a mořskými plody.
- Nic ale nebrání tomu, abyste tagliatelle podávali s boloňskou omáčkou nebo s krémovou omáčkou s paprikami a sušenými rajčaty.
Tortellini a ravioli
Mnoho lidí stále nemá jasno, jaký je rozdíl mezi tortellinami a raviolami. Hlavní odlišnost spočívá v samotném tvaru.
- Zatímco tortellini vzhledem připomínají koláček (italsky tortello), ravioli se nejčastěji podávají ve tvaru čtverečku, trojúhelníku nebo půlměsíce.
- Oba druhy těstovin se plní různorodými náplněmi. Raviolám sluší tradiční špenátová náplň s riccotou, tortellini zase vynikají se směsí z vepřového masa.
Zdroj: Apetit