Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

První jarní květy: Zjistěte, které jsou bezpečně jedlé a jak je využít

Růžové květy ovocného stromu
ZDROJ: Markus Spiske, Unsplash
sdílet:

Používání divokých bylin, plevelů a květů v kuchyni patří k trendu, kterým se řídí ti nejlepší šéfkuchaři i cukráři. Buďte jako a oni a vyrazte na louku pro jedlé květy, se kterými jídlo doslova rozkvete, i když je za okny pošmourno. Rychle zjistíte, že sníst se dá téměř všechno a že jarní kvítky jsou nejen krásné ale i chutné.

Něžné kvítky: sedmikrásky a fialky

Pokud s jedlými květy začínáte, jemné květy sedmikrásky obecné a violky vonné jsou jednoduchá a skvělá volba. Nepřehlédnete je v žádném trávníku, rostou z kraje jara bohatě na mnoha místech a navíc jsou bezpečně jedlé.

  • Tyto křehké kvítky stejně jako většina dalších nemají rády tepelnou úpravu, zato nádherně ozdobí jakýkoliv dezert, od miniaturních cupcaků až po velkolepé dorty či rolády.
  • Můžete je také opatrně vmíchat do náplně nebo je použít jako jedlou dekoraci.

Robustnější květy: podběl a plicník

Jasně žluté hlavičky podbělu lékařského najdete i tam, kde nic jiného po zimě ještě neroste. Vyráží jako jedna z prvních jarních bylin i na nehostinných, kamenitých místech. Podběl má osobitou chuť a dá se zužitkovat celý, od květu po stonek.

  • I když si ho spíš spojujeme s čajovými směsmi, které léčí průdušky a uvolňují dýchání, je výborný i čerstvý nebo zpracovaný do jídla.
  • Pevnější stonek nakrájejte, poduste na másle a přidejte do rizota, těstovin nebo k pečené zelenině.
  • Čerstvé květy přidejte třeba do lehkého salátu z brambor.

Podobně jako podběl využite i plicník lékařský, který fialovou barvou svých květů tvoří kontrast k jásavě žlutému podbělu.

Nepřehlédnutelné: pampelišky

Žluté terčíky upozorňují v trávě na rostlinu, která je nejen jedlá ale i léčivá. Květy mají rozmanité využití. Přestože je pampeliška bez obav jedlá, má jednu nevýhodu: patří ke květům, které mohou dráždit sběrače s pylovou alergií. Zato ji díky bohatým květům nasbíráte během chvilky velké množství.

  • Nerozkvetlá poupata, která můžete naložit do soli a octa jako kapary.
  • Žluté květy zpracujete do medu, šťáv nebo pampeliškového vína.

Všude kolem vás: květy ovocných stromů

Pokud ve své blízkosti slyšíte bzučení včel, nemůžete se při hledání jedlých květů zmýlit. Na jaře s chutí opylují každý rozkvetlý ovocný keř či strom. Doporučit jen jeden druh je nemožné, obvykle ale můžete začít meruňkami, které rozkvétají mezi prvními.

  • Květ z každého druhu ovocného stromu chutná jinak, v květech meruněk a švestek najdete lehkou hořkost mandlí, třešňové jsou zase velmi jemné a jablečné svou narůžovělou krásou výrazně zdobné.
  • Pro svou něžnost se květy ovocných stromů a keřů hodí především jako dekorace na dezerty.

Kam ještě přidat jarní kvítky:

  • do zmrzliny a sorbetů
  • do palačinek a omelet
  • do květového sirupu
  • do salátů ze zelených listů
  • do pomazánky z tvarohu nebo čerstvého sýra
  • do polévky
  • do sendvičů a wrapů
  • do smoothie
  • do limonády
  • do pesta
  • do čajové směsi (nasušte si jednotlivé druhy a pak míchejte své vlastní voňavé a léčivé kombinace)

Než ochutnáte první květ

I když všechny jarní kvítky, o kterých mluvíme, jsou bezpečně jedlé, není jejich ochutnávání zcela bez rizika. Mohou obsahovat látky, které mohou při větší množství působit citlivým jedincům potíže.

Pokud vás trápí pylové alergie, konzumaci květů se raději vyhněte nebo si vybírejte takové, které příliš pylu neobsahují, popřípadě z větších květů odstraňte před konzumací prašníky i pestíky. Pylem doslova oplývají květy pampelišky i černého bezu, ty ze svého seznamu raději rovnou vyřaďte.

I pro ostatní sběrače platí, že by měli s ochutnáváním začínat postupně. V menším množstvím, jen kvítek po kvítku a když zjistíte, že vám chutnají a vaše tělo na ně nijak negativně nereaguje, dopřejte si jich klidně hojnost.

Inspirujte se našimi recepty, se kterými je snadné si jedlé kvítky zamilovat!

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč