Používání divokých bylin, plevelů a květů v kuchyni patří k trendu, kterým se řídí ti nejlepší šéfkuchaři i cukráři. Buďte jako a oni a vyrazte na louku pro jedlé květy, se kterými jídlo doslova rozkvete, i když je za okny pošmourno. Rychle zjistíte, že sníst se dá téměř všechno a že jarní kvítky jsou nejen krásné ale i chutné.
Všude kolem vás: květy ovocných stromů
Pokud ve své blízkosti slyšíte bzučení včel, nemůžete se při hledání jedlých květů zmýlit. Na jaře s chutí opylují každý rozkvetlý ovocný keř či strom. Doporučit jen jeden druh je nemožné, obvykle ale můžete začít meruňkami, které rozkvétají mezi prvními.
- Květ z každého druhu ovocného stromu chutná jinak, v květech meruněk a švestek najdete lehkou hořkost mandlí, třešňové jsou zase velmi jemné a jablečné svou narůžovělou krásou výrazně zdobné.
- Pro svou něžnost se květy ovocných stromů a keřů hodí především jako dekorace na dezerty nebo do salátů.
Něžné kvítky: sedmikrásky a fialky
Pokud s jedlými květy začínáte, jemné květy sedmikrásky obecné a violky vonné jsou jednoduchá a skvělá volba. Nepřehlédnete je v žádném trávníku, rostou z kraje jara bohatě na mnoha místech a navíc jsou bezpečně jedlé.
- Tyto křehké kvítky stejně jako většina dalších nemají rády tepelnou úpravu, zato nádherně ozdobí jakýkoliv dezert, od miniaturních cupcaků až po velkolepé dorty či rolády.
- Můžete je také opatrně vmíchat do náplně nebo je použít jako jedlou dekoraci.
Robustnější květy: podběl a plicník
Jasně žluté hlavičky podbělu lékařského najdete i tam, kde nic jiného po zimě ještě neroste. Vyráží jako jedna z prvních jarních bylin i na nehostinných, kamenitých místech. Podběl má osobitou chuť a dá se zužitkovat celý, od květu po stonek.
- I když si ho spíš spojujeme s čajovými směsmi, které léčí průdušky a uvolňují dýchání, je výborný i čerstvý nebo zpracovaný do jídla.
- Pevnější stonek nakrájejte, poduste na másle a přidejte do rizota, těstovin nebo k pečené zelenině.
- Čerstvé květy přidejte třeba do lehkého salátu z brambor.
Podobně jako podběl využite i plicník lékařský, který fialovou barvou svých květů tvoří kontrast k jásavě žlutému podbělu.
Kam ještě přidat jarní kvítky:
- do zmrzliny a sorbetů
- do palačinek a omelet
- do květového sirupu
- do salátů ze zelených listů
- do pomazánky z tvarohu nebo čerstvého sýra
- do polévky
- do sendvičů a wrapů
- do smoothie
- do limonády
- do pesta
- do čajové směsi (nasušte si jednotlivé druhy a pak míchejte své vlastní voňavé a léčivé kombinace)
Než ochutnáte první květ
I když všechny jarní kvítky, o kterých mluvíme, jsou bezpečně jedlé, není jejich ochutnávání zcela bez rizika. Mohou obsahovat látky, které mohou při větší množství působit citlivým jedincům potíže.
Pokud vás trápí pylové alergie, konzumaci květů se raději vyhněte nebo si vybírejte takové, které příliš pylu neobsahují, popřípadě z větších květů odstraňte před konzumací prašníky i pestíky. Pylem doslova oplývají květy pampelišky i černého bezu, ty ze svého seznamu raději rovnou vyřaďte.
I pro ostatní sběrače platí, že by měli s ochutnáváním začínat postupně. V menším množstvím, jen kvítek po kvítku a když zjistíte, že vám chutnají a vaše tělo na ně nijak negativně nereaguje, dopřejte si jich klidně hojnost.
Zdroj: časopis Apetit, Jana Vlková