0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zavařování s náhradními sladidly? Jde to!

Sklenice se zavařeninami
ZDROJ: Pixabay / Pixabay
sdílet:

Bílý cukr je rafinovaný produkt a konzervační látka, ale také surovina, která je zapovězená diabetikům a omezit se ji kvůli různým důvodům snaží čím dál více lidí. Obejde se ale bez bílého cukru výroba džemů, marmelád a dalších zavařenin? Určitě ano. A s použitím těch správných náhradních sladidel takřka nepoznáte rozdíl!

Ještě než se pustíme do přehledu jednotlivých sladidel, zde je několik klíčových pravidel, která je při zavařování potřeba dodržovat:

  • Zavařujte pouze zralé, ale pevné plody bez jakýchkoli vad. A nezapomeňte je důkladně omýt.
  • Všechny pracovní nástroje včetně sklenic a víček udržujte v maximální čistotě. Před použitím je vyvařte.
  • Pro sterilizaci si vyberte jednu ze zavařovacích technik a dodržujte její přesný postup.

Která náhradní sladidla se hodí pro zavařování?

1. Stévie

Sladidlo získávané z tropické rostliny zvané Stevia rebaudiana (nebo také stévie cukrová) je stabilní proti tepelnému rozkladu do 200 stupňů, takže ho bez obav vyzkoušejte k zavařování.

  • Stévie je také mnohem sladší než běžný i třtinový cukr, takže jí spotřebujete daleko méně.
  • Polovina čajové lžičky práškové stévie odpovídá cca 250 g cukru, takže vám na kilo ovoce budou stačit pouhé 2 lžičky.

2. Erythritol

Jedná se o cukerný alkohol, který se běžně vyskytuje v ovoci, zelenině nebo v houbách.

  • Neobsahuje takřka žádné kalorie a má nulový glykemický index, takže nezvyšuje hladinu krevního cukru. Používá se jako náhradní sladilo pro osoby trpící cukrovkou.
  • Sladí až o 80 % více než cukr, takže vám opět bude stačit pouze troška.
  • Obdobným sladidlem je i xylitol, který má ale stejnou sladivost jako cukr, tudíž je ho potřeba použít více než erythritol. Ale pozor, u někoho může ve vyšších dávkách způsobit trávicí potíže. 

3. Med a přírodní sirupy

Med se hodí do marmelády, džemu i kompotu. Ale musíte počítat s tím, že kvůli zavaření přijde o část zdraví prospěšných látek.

  • Na kilo ovoce budete potřebovat cca 350 g medu.
  • Podobně jako med můžete využít i oblíbený sirup z agáve, čekankový nebo datlový sirup. U datlového ale počítejte s tím, že odstín výsledné zavařeniny bude o něco tmavší.
  • Rýžový sirup je další zdravější alternativou bílého cukru, jehož sladivost je naopak nižší.

4. Javorový sirup

Kanadská superpotravina, plná vápníku, hořčíku, železa, vitamínů B a spousty dalších blahodárných látek, obohatí zavařeninu o unikátní ořechovo-medovou chuť.

  • Má o polovinu nižší glykemický index než cukr a zároveň dvakrát vyšší sladivost.
  • Na kilo ovoce vám tedy postačí 50 ml javorového sirupu.

Lze použít i hnědý cukr a třtinový cukr?

Ano, určitě po nich můžete sáhnout, ale mějte na paměti, že většina těchto druhů cukrů prochází rafinací stejně jako bílý cukr, takže se chemicky zpracované potravině nevyhnete.

  • Hnědý cukr se vyrábí stejně jako bílý z cukrové řepy, tmavá barva je způsobená melasou, která se do něj přidává. Většinou bývá částečně rafinovaný nebo nerafinovaný. 
  • Třtinový cukr obsahuje melasu přirozeně a jak již název napovídá, vyrábí se z cukrové třtiny. Zavařeninám propůjčí tmavší barvu a lehce karamelovou chuť. Opět bývá částečně rafinovaný, nebo nerafinovaný.

Jde to i zcela bez sladidel? S použitím soli je to hračka

Zralé ovoce je samo o sobě poměrně sladké. A pokud nejste fanoušky přeslazených zavařenin, můžete vyzkoušet i metodu zcela bez cukru.

  • V průběhu vaření ovoce přidejte do směsi špetku soli (na dvě kila ovoce cca ⅓ čajové lžičky).
  • Sůl přirozeně zvýrazňuje sladkou chuť a čím déle budete ovoce vařit, tím se její schopnost umocní.
  • Jestli se vám bude zdát marmeláda po ochutnání málo sladká, máte několik možností, jak ji přisladit:
    • Přidejte znovu špetku soli a vařte další půlhodinu. Toto můžete opakovat i vícekrát.
    • Pokud vám výsledná sladkost stále nestačí, omyjte hrnek rozinek, přidejte ho k marmeládě a vařte dalších 20 minut.

Pozor na želírovací prostředky s obsahem cukru!

Jejich práci skvěle zastane čistý přírodní pektin, který se vyrábí z citrusů.

  • Dále můžete zvolit i želírovací přípravek Gelfix, který je vhodný i pro diabetiky.
  • Pro čistě přírodní a veganské zavařování vyzkoušejte i agar nebo chia semínka.

Zdroje informací: Jíme jinak, Healthy Canning

Související články

Jak na nejlepší jahodový džem
  • Tipy a triky

Jak na nejlepší jahodový džem

Sezóna jahod bývá pro mnohé neodmyslitelně spojena s přípravou sladkého džemu. Jak ale takový džem připravit, aby měl správnou konzistenci, byl tak sladký akorát a dlouho vydržel? Připravili jsme pro vás několik tipů, jak uvařit nejlepší...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit