Mírně nakyslé plody angreštu nejčasteji jíme rovnou z keříku a v kuchyni je často nevyužíváme. A to je velká škoda! V kombinaci se šlehačkou vytvoří lehký dezert, který v létě příjemně osvěží.
Suroviny
angrešt
250
g
omytý, zbavený stopek a bubáků + pár kuliček na ozdobení
krupicový cukr
1,5
PL
nebo podle chuti
sirup z bezových květů
2
PL
nebo jiného jemného sirupu, který nepřebije chuť angreštu
z 1/4 citronu
smetana ke šlehání
200
ml
vyšlehaná nepříliš dotuha
či sladké sušenky podle chuti
Postup
1
Angrešt, cukr, sirup a citronovou šťávu dejte do rendlíku s těžkým dnem a na mírném ohni zvolna zahřívejte, až všechen angrešt změkne. Jemně ho pomačkejte vidličkou, přesuňte do misky a nejméně 2 hodiny chlaďte.
2
Rozmačkaný angrešt podávejte ve skleničkách se šlehačkou (mírně promíchaný), doplněný piškoty či sušenkami a ozdobený kuličkami angreštu.