Nová registrace Zapomenuté heslo

Pětice nejlepších dezertů do skleničky: Vyzkoušejte božský francouzský Mont Blanc nebo likérovou špičku do skla

Kaštanový pohár s pusinkami, ořechy a slaným karamelem
Apetit

Nenechte se mýlit, dezerty do skla rozhodně nejsou žádné šidítko. Nestačí jen bez rozmyslu vše naskládat do skleničky. Je potřeba dát si záležet na efektním vrstvení a promyšlené skladbě chutí a textur. Hedvábný krém by měla doplňovat křupavou vrstvou, šťavnaté ovoce doprovázet smetanové či čokoládové tóny. Aby každá lžička byla zážitkem.

I dezerty do skleničky mají svá pravidla. Vždy myslete na to, že by se měly střídat a doplňovat textury i chutě. Pokud bude vše jen sladké nebo jen krémové, po pár lžičkách takový dezert omrzí. Právě různorodost vrstev činí ze skleničkových dezertů zážitek.

  • Hladké textury střídejte s křupavými. Krémy tedy doplňte drobenkou, karamelizovanými ořechy, müsli nebo křehkými pusinkami.
  • Smetanové krémy či čokoládové pěny doplňte svěžími ovocnými tóny. 
  • Výrazně sladké komponenty jako jsou např. pusinky vyvažte neoslazenou smetanou, nakyslým nebo slakokyslým ovocným rozvarem či omáčkou.
  • Vrstvy by se měly vzájemně doplňovat, ne přebíjet. Dbejte také na to, aby jedna vrstva nebyla výrazně silnější než ostatní. Každá lžička by měla obsahovat všechny složky.

Mont Blanc aneb Kaštanový pohár s pusinkami, ořechy a slaným karamelem

Neobvyklému krému z kaštanového pyré v kombinaci se slaným karamelem, rozplývajícími se pusinkami, nadýchanou šlehačkou a křupavými oříšky se jen těžko odolává. Při vymýšlení receptu na pohár Mont Blanc nám byl inspirací slavný stejnojmenný francouzský dezert. Trochu jsme zjednodušili přípravu a vylepšili ho karamelem a oříšky. Takhle si představujeme vrchol blaha!

Osvědčená kombinace citron-mák 

I cheesecake můžete proměnit v efektní dezert do skleničky. Cheesecake do skleničky elegantně spojuje hedvábnou texturu s křupavými elementy, sladkou chuť s kyselou. Je plný protikladů a přitom dokonale vyvážený. O krémovost se stará jemný sýr a šlehačka, křupavost do dezertu vnáší nemletý mák a drobenka s plátky mandlí.

Citronovo-makový cheesecake s mandlovou drobenkou

Citronovo-makový cheesecake s mandlovou drobenkou

> 60 min
3.5(39x)
Přečíst recept

Výbušný pohár s likérem

Likérová špička alias bombička se těší obrovské oblibě, do její domácí přípravy se však pustí málokdo. Vzhledem ke složitější přípravě je postrachem i zkušených cukrářů. Napadlo vás ovšem, že stejnou syntézy chutí můžete dosáhnout i v elegantním poháru? Příprava je nesrovnatelně jednodušší a rychlejší, výsledek krásný na pohled a chuť přesně taková, jak ji znáte.

Pohár koňaková špička

Pohár koňaková špička

< 30 min
3.2(71x)
Přečíst recept

Jahodový Míša ve skle

Na klasického míšu nedáme dopustit. Spojení čokoládového těsta a tvarohového krému je zkrátka legendární. My jsme ovšem pro tentokrát čokoládovou polevu nahradili jahodovým pyré a všechno schovali do skleniček – vznikl tak ideální dezert na letní piknik! Stačí zavíčkovat a uložit do košíku.

Jahodový míša do skleničky

Jahodový míša do skleničky

< 10 min
4.2(51x)
Přečíst recept

Čokoládový mousse s marakujovým krémem

Existuje něco lepšího než čokoládová pěna? Ano! Přidejte pod nadýchanou čokoládovou pěnu křupavé čokoládové hrudky a navrch lehce nakyslý mučenkový krém a vše završte hořkými drcenými kakaovými boby. Takhle vypadá dokonalý dezert, který zapojí všechny vaše smysly, nejen chuť. Teď už stačí jen zavřít oči a přenést se do sladkého snu.

Čokoládová pěna s mučenkovým krémem

Čokoládová pěna s mučenkovým krémem

> 60 min
4.5(4x)
Přečíst recept

Zdroj informací: časopis Apetit

Recepty

Sdílet kolekci receptů

Dezerty Čokoládové dezerty Banánové dezerty Cukrařina Rychlé pečení Rychlé dezerty

Podobné kolekce receptů

Související články

Borůvkové koláče s drobenkou

Jak na dokonalou drobenku? Stačí dodržet 5 kroků

Drobenka či žmolenka je dokonalou korunou koláče. Zlatavá křupavá vrstvička vonící máslem, která chuťově vyváží kyselejší ovoce. Jaký je správný poměr surovin, který zaručí tu správnou křupavost drobenky? Jak na to, aby nebyla příliš mastná, ale ani moc suchá? Čím jí případně ještě o kousek vylepšit