0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bobule: Proč je nejoblíbenější ovoce léta tak zdravé?

bobulovité ovoce
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Borůvky, jahody, rybíz a maliny se v létě těší u lidí velké oblibě. Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby lidé konzumovali alespoň 400 gramů ovoce denně. Pokud zahrnete do toho množství výše zmíněné bobuloviny, postaráte se tak o prevenci chronických onemocnění, ale také získáte zdroj kvalitní vlákniny. Co mohou nabídnout plody každý zvlášť odhaluje šéfkuchař Martin Kortus.

BORŮVKY

borůvky

Jsou bohatým zdrojem pektinu, který snižuje hladinu cholesterolu a má silné antioxidační vlastnosti, takže působí proti stárnutí a zlepšují krevní oběh. Látky v nich obsažené navíc podporují tvorbu kolagenu a pomáhají zlepšovat stav kůže. Obsahují vitamíny A a C a řadu prvků, jako je fosfor, vápník, hořčík, sodík nebo železo.

Borůvky mohou být také přírodními atidepresivy. To potvrzuje například chování lesní zvěře, která borůvky okusuje ve stresu, například v období říje. Vysoce účinné bio látky borůvek totiž uklidňují nervy. Jen pozor - v nadměrném množství mohou způsobovat střevní problémy.

„Borůvky se nedají dlouho uchovávat, je třeba je rychle zpracovat a zkonzumovat. Borůvky, které nejsou určeny k rychlé spotřebě, můžeme zmrazit, zavařit nebo usušit. Já sám je mám nejraději především syrové nebo s hnědým cukrem a smetanou,“ doporučuje Kortus.

Borůvky se nejvíce pěstují v Severní a Jižní Americe, ale také ve Španělsku a v Polsku. V Česku tvoří  28 % nejčastěji kupovaného bobulového ovoce za rok 2016, vyplynulo z dat tříleté kampaně „Neobyčejné vlastnosti obyčejného ovoce“ zahájené Svazem sadařů Polské republiky.
 

JAHODY

jahody

Lesní jahody se sbíraly již v době kamenné, nehrály však ve výživě žádnou velkou roli. To se změnilo až s pěstováním zahradních jahod z amerických druhů v 18. století. Jahody obsahují bohatý zdroj vitamínů B a C a důležitých prvků: magnézia, draslíku, železa, zinku, mědi či fosforu.

Jahody jsou nejlepší čerstvé. Skvělé jsou jahodové dezerty, lahodné džemy či knedlíky.

V Česku tvoří  33 % nejčastěji kupovaného bobulového ovoce za rok 2016. Pěstují se v hlavně ve Španělsku, Německu, Polsku a Turecku. 
 

MALINY

maliny

Maliník je nejstarší ovocnou rostlinou a jeho plody jsou z nutričního hlediska nejhodnotnější. Obsahují velké množství vlákniny, vitamínů a minerálů, jako je hořčík, vápník, železo. Řeklo by se, že je škoda je zpracovat na džem. Ale právě ten uchová jejich lahodné aroma do zimy a připomene nám slunečné letní dny.

Maliny obsahují mnoho biotinu. Tento vitamin krásy z komplexu vitaminů B obsahuje síru, důležitou pro zdraví a vzhled kůže, nehtů a vlasů.

„Maliny nelze dlouho skladovat, protože jsou velice choulostivé a rychle plesniví. Jsou navíc náchylné k otlačení. Zpracujeme je tedy podle potřeby. Doporučuji k snídani s müsli a jogurtem,“ říká Martin Kortus.

V Česku tvoří  30 % nejčastěji kupovaného bobulového ovoce za rok 2016, více než 50 % celosvětové produkce malin se vypěstuje v Evropě. Nejčastěji však v Polsku a v Srbsku. 
 

RYBÍZ

rybíz

Rybíz je nejrozšířenějším druhem drobného ovoce u nás. Jsou tři druhy: červený, bílý a černý rybíz. Všechny druhy tohoto letního ovoce jsou zdravé, plné vitamínů a jsou ideální svačinkou do letních dnů. Zajímavostí je, že černý rybíz obsahuje až čtyřikrát víc vitaminu C než pomeranče. Rybíz nabízí také vysoký obsah vitamínů, které posilují obranyschopnost našeho těla.

Je prokázáno, že rybíz má pozitivní účinky na látkovou přeměnu, šťáva z něj je považována za dobrý prostředek proti horečkám, kašli a chrapotu. Sníme-li 30-40 bobulí rybízu, pokryjeme tím celou denní potřebu vitaminu C, zní z úst odborníků.

Šéfkuchařova rada: „Rybíz bychom neměli příliš dlouho skladovat a pokud možno ho rychle po nákupu zpracujeme nebo zkonzumujeme syrový. Bobule černého rybízu se silnou slupkou mají intenzivní kořenité aroma a používají se např. na zavařeniny a léčivé šťávy nebo k přípravě francouzského likéru cassis.“

V Česku tvoří nejméně, tedy 3 % nejčastěji kupovaného bobulového ovoce za rok 2016. 94 % rybízu se vypěstuje v Evropě.

Související články

Čas jahod je tu. Máme 10 důvodů, proč je mlsat.
  • ARCHIV / nepridavat nove

Čas jahod je tu. Máme 10 důvodů, proč je mlsat.

1. Jahody jsou bohatým zdrojem vitaminu C srovnatelným dokonce s citrusy. Najdete v nich také vitaminy A, E a B a důležité minerální látky jako vápník, zinek, draslík či hořčík. 2. Jahody posilují imunitní systém, a tím zabraňují...
Báječné borůvky – ovoce plné zdraví
  • Zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Proč si zamilovat černý rybíz
  • Zajímavosti

Proč si zamilovat černý rybíz

Navštivte spolu s námi blogerku v kuchyni. Věra Strnadová vám prozradí, proč si zamilovala černý rybíz a proč by neměl uniknout ani vaší pozornosti. Čerstvý černý rybíz je plný vitaminů, poslouží proto jako prevence nachlazení. Díky...
Autor: Eva.Dvorakova

Apetit magazín

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! ...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit