Angreštový koláč se smetanovým krémem

Angreštový koláč se smetanovým krémem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Více než hodinu 12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4129 kcal
Bílkoviny 104 g
Cukr 412 g
Tuky 219 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Báječný způsob, jak zhodnotit angrešt, který právě teď prožívá svou krátkou sezonu. Tenhle šťavnatý koláč je mimořádně snadný, a těsto si navíc můžete připravit předem – v chladničce vydrží až týden a dá se také snadno zmrazit.

Suroviny

Na náplň
angrešt 200 g
očištěný, bez stopek a bubáků
cukr 100 g
přírodní
vejce 3 ks
menší
smetana ke šlehání 100 ml
angrešt hrst
na ozdobu
Na těsto
mouka pšeničná hladká 300 g
máslo 150 g
změklý, na kousky
moučkový cukr 100 g
vejce 2 ks
citronová kůra
z jednoho citronu
1. Na pracovní plochu či vál prosijte mouku s cukrem, uprostřed vytvořte důlek, vsypte do něj kousky másla a prsty zpra­cujte na drobenku. Na ni vyklepněte vejce a opět zpracujte, až se spojí v těsto. (Samozřejmě můžete také použít robot.)

2. Přidejte citronovou kůru a důkladně prohněťte. Až bude hedvábně hladké, zabalte ho do fólie nebo mikrotenového sáčku, uložte do ledničky a nechte aspoň hodinu odpočívat.

3. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C.Odpočatou hmotu rozválejte a vyložte jí formu o průměru 26 cm. Těsto propíchejte vidličkou, vložte do trouby a čtvrt hodiny předpékejte; korpus získá světle zlatou barvu.

4. Připravte náplň: V rendlíku spolu krátce povařte angrešt a cukr (pokud máte hodně sladký angrešt, cukru trochu uberte). Směs rozmixujte a přelijte přes síto, abyste odstranili zrníčka. V misce prošlehejte vejce se smetanou a směs jemně vetřete k rozmixovanému angreštu s cukrem.

5. Na předpečené těsto rozdělte hrst angreštů a rovnoměrně je zalijte smetanovým krémem. Pak ještě 25 až 30 minut pečte. Pro kontrolu na povrch trochu zatlačte lžičkou nebo vařečkou: měl by se chvět jako pudink. Pokud vám náplň připadá tekutá, pečte dalších pět minut. Než koláč vyjmete z formy, nechte ho aspoň čtvrt hodiny chladnout.

Obchod Apetit