Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Angreštový koláč se smetanovým krémem
Angreštový koláč se smetanovým krémem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Angreštový koláč se smetanovým krémem

4.3/5 Počet hodnocení: 91
Více než hodinu Snadné 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4129 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 412 g
Tuky 219 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Báječný způsob, jak zhodnotit angrešt, který právě teď prožívá svou krátkou sezonu. Tenhle šťavnatý koláč je mimořádně snadný, a těsto si navíc můžete připravit předem – v chladničce vydrží až týden a dá se také snadno zmrazit.

Suroviny

Na náplň
očištěný, bez stopek a bubáků
cukr 100 g
vejce 3 ks
menší
na ozdobu
Na těsto
máslo 150 g
změklý, na kousky
vejce 2 ks
z jednoho citronu

Postup

1

Na pracovní plochu či vál prosijte mouku s cukrem, uprostřed vytvořte důlek, vsypte do něj kousky másla a prsty zpra­cujte na drobenku. Na ni vyklepněte vejce a opět zpracujte, až se spojí v těsto. (Samozřejmě můžete také použít robot.)

2

Přidejte citronovou kůru a důkladně prohněťte. Až bude hedvábně hladké, zabalte ho do fólie nebo mikrotenového sáčku, uložte do ledničky a nechte aspoň hodinu odpočívat.

3

Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C.Odpočatou hmotu rozválejte a vyložte jí formu o průměru 26 cm. Těsto propíchejte vidličkou, vložte do trouby a čtvrt hodiny předpékejte; korpus získá světle zlatou barvu.

4

Připravte náplň: V rendlíku spolu krátce povařte angrešt a cukr (pokud máte hodně sladký angrešt, cukru trochu uberte). Směs rozmixujte a přelijte přes síto, abyste odstranili zrníčka. V misce prošlehejte vejce se smetanou a směs jemně vetřete k rozmixovanému angreštu s cukrem.

5

Na předpečené těsto rozdělte hrst angreštů a rovnoměrně je zalijte smetanovým krémem. Pak ještě 25 až 30 minut pečte. Pro kontrolu na povrch trochu zatlačte lžičkou nebo vařečkou: měl by se chvět jako pudink. Pokud vám náplň připadá tekutá, pečte dalších pět minut. Než koláč vyjmete z formy, nechte ho aspoň čtvrt hodiny chladnout.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/8

Komentáře

18.08.2008 16:31
Koláč se moc povedl, akorát ten krém byl trochu kyselejší, a to jsem opravdu hodně sladila, ale to asi vážně záleží jaký máte angrešt
03.09.2007 13:50
Recept se nachází v č.8/05, str.33
10.07.2006 21:01
Po všech stránkách výborný recept. Trošku jsem ho ale pozměnila. Ačkoliv jsem měla docela dost kyselý angrešt, snížila jsem cukr jak u krému tak i u těsta o 20%, místo 3 vajíček v krému jsem použila jen dvě, citronovou kůrou jsem nahradila grepovou a protože jsem neměla šlehačku, tak mi posloužila zakysaná smetana. Myslím si ale, že těsta je zbytečně moc. Naopak angreštu jsem přidala 400g.
25.06.2007 13:09
Koláč je naprosto úžasný. Vzhledem k tomu, že jsem měla v mrazáku angrešt dohromady s černým rybízem, tak tam šel i ten černý rybíz, a myslím, že na chutí to neubralo, spíše naopak. Já nedám dopustit na strouhanou kůru z citronu, těsto koláče pak nádherně voní. Těsto jsem nachala v lednici přes noc a druhý den bylo super a dobře a dobře se s ním pracovalo. Jinak dle mé zkušenosti si myslím, že těsta je tak akorát, vůbec jsem neměla pocit, že je ho moc.