Arašídovo-vignová polévka

Arašídovo-vignová polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 3 (2)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3640 kcal
Bílkoviny 201 g
Cukr 443 g
Tuky 121 g
Vláknina 91 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle polévka vás bleskově přenese do dalekých krajů…

Suroviny

máslo 3 PL
či rostlinného oleje
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
paprika zelená 1 ks
menší, očištěná a nakrájená na kostičky
chilli paprička 1 ks
červená, nakrájená nadrobno (viz Něco navíc)
římský kmín 1 ČL
mletý
vývar zeleninový 1 l
horkého, lze nahradit drůbežím vývarem
dýně 1 ks
máslová dýně malá, očištěná a nakrájená na 2–3cm kostky
arašídy 150 g
pražené, solené, nasekané nadrobno
černá kapusta 100 g
cavolo nero (černé kapusty) nebo kadeřávku, nakrájeného na kousky o velikosti sousta
fazole bílé 400 g
konzerva, propláchnutá a okapaná
fazole černé 400 g
černooké fazole konzerva, (vigny čínské) či 120 g sušených (váha před vařením), uvařených podle návodu na obalu, scezených, propláchnutých, vykapaných
sůl
mořská
bazalka hrst
nadrobno nasekané, k podávání a lístky na ozdobení

1 Ve velkém kastrolu pořádně rozehřejte tuk a opékejte na něm cibuli 5 minut, občas promíchejte. Vsypte papriku, opékejte ještě 5 minut. Zmírněte oheň, vsypte chilli papričku a římský kmín, míchejte další 2 minuty. Vlijte dvě třetiny horkého vývaru a pořádně promíchejte a odškrabejte přípečky. Vmíchejte dýni a arašídy.

2 Přiveďte k varu, zmírněte oheň a zvolna vařte přiklopené cca 20 minut. Asi v polovině uvedené doby vsypte cavolo nero či kadeřávek a okapané fazole i vignu (ať už vařenou, nebo z konzervy). Až bude dýně měkká, odeberte a odložte pár naběraček pevného podílu, zbývající polévku rozmixujte, podle potřeby nařeďte dalším vývarem, vraťte do ní odložený díl, podle chuti dosolte a ještě pořádně prohřejte. Vmíchejte nadrobno nasekanou bazalku, polévku ozdobte bazalkovými lístky a podávejte ji horkou.

NĚCO NAVÍC
Jste-li ctiteli pekelně pálivých jídel, použijte papričku habañero či Scotch Bonnet. Jinak lze přidat běžnou středně pálivou dlouhou červenou chilli papričku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit