Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Arašídovo-vignová polévka

Arašídovo-vignová polévka

2/5 Počet hodnocení: 4
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3640 kcal
Bílkoviny 201 g
Sacharidy 443 g
Tuky 121 g
Vláknina 91 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle polévka vás bleskově přenese do dalekých krajů…

Suroviny

či rostlinného oleje
nakrájená nadrobno
menší, očištěná a nakrájená na kostičky
červená, nakrájená nadrobno (viz Něco navíc)
římský kmín 1 ČL
mletý
vývar zeleninový 1 l
horkého, lze nahradit drůbežím vývarem
máslová dýně malá, očištěná a nakrájená na 2–3cm kostky
pražené, solené, nasekané nadrobno
černá kapusta 100 g
cavolo nero (černé kapusty) nebo kadeřávku, nakrájeného na kousky o velikosti sousta
konzerva, propláchnutá a okapaná
fazole černé 400 g
černooké fazole konzerva, (vigny čínské) či 120 g sušených (váha před vařením), uvařených podle návodu na obalu, scezených, propláchnutých, vykapaných
sůl
mořská
bazalka hrst
nadrobno nasekané, k podávání a lístky na ozdobení

Postup

1

Ve velkém kastrolu pořádně rozehřejte tuk a opékejte na něm cibuli 5 minut, občas promíchejte. Vsypte papriku, opékejte ještě 5 minut. Zmírněte oheň, vsypte chilli papričku a římský kmín, míchejte další 2 minuty. Vlijte dvě třetiny horkého vývaru a pořádně promíchejte a odškrabejte přípečky. Vmíchejte dýni a arašídy.

2

Přiveďte k varu, zmírněte oheň a zvolna vařte přiklopené cca 20 minut. Asi v polovině uvedené doby vsypte cavolo nero či kadeřávek a okapané fazole i vignu (ať už vařenou, nebo z konzervy). Až bude dýně měkká, odeberte a odložte pár naběraček pevného podílu, zbývající polévku rozmixujte, podle potřeby nařeďte dalším vývarem, vraťte do ní odložený díl, podle chuti dosolte a ještě pořádně prohřejte. Vmíchejte nadrobno nasekanou bazalku, polévku ozdobte bazalkovými lístky a podávejte ji horkou.

NĚCO NAVÍC
Jste-li ctiteli pekelně pálivých jídel, použijte papričku habañero či Scotch Bonnet. Jinak lze přidat běžnou středně pálivou dlouhou červenou chilli papričku.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín