Fazole po burgundsku

Fazole po burgundsku

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3099 kcal
Bílkoviny 90 g
Sacharidy 358 g
Tuky 139 g
Vláknina 59 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Elegantní vegetariánská odpověď na francouzskou hovězí specialitu boeuf bourguignon, nepostrádající bílkoviny. Bylinkové máslo můžete vynechat, ale pokud smíme radit, nedělejte to.

Suroviny

fazole 200 g
obřích strakatých (barevných), namočených přes noc do studené vody, slitých
olivový olej 3 PL
cibule 1 ks
střední, nakrájená nadrobno
celer 2 ks
řapíky - nakrájené na kostičky
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
žampiony 250 g
drobných, rozpůlených nebo na čtvrtky
česnek 2 stroužky
nasekané
tymián 1 ČL
sušený
rajčatové pyré 2 PL
z tuby (nebo kvalitního protlaku)
víno červené 250 ml
suchého
vývar zeleninový 500 ml
mrkev 4 ks
velké, nakrájené na kousky
bobkový list 2 ks
petrželka
nasekaná, k podávání
Na bylinkové máslo
máslo 100 g
změklého
petrželka 1 hrst
pažitka 1 hrst
česnek 1 stroužek
drcený (nebo víc, podle chuti)

Fazole uvařte v čerstvé vodě doměkka, trvá to 30–90 minut (podle toho, zda byly koupené jako čerstvé v době sklizně, nebo sušené). Slijte a nechte okapat v cedníku.

2 Zatímco se fazole vaří, rozehřejte v kastrolu nebo velkém rendlíku na mírném ohni olej. Vsypte cibuli, řapíkatý celer a špetku soli, 8–10 minut pomalu opékejte, aby cibule zprůhledněla. Zesilte oheň na střední, vsypte houby a míchejte dalších 5 minut. Poté přidejte česnek, sušený tymián a rajčatovou pastu a opékejte další minutu. Rajčatová pasta by měla začít tmavnout.

3 Vmíchejte víno, přiveďte k varu, nechte krátce odpařit a pak přilijte vývar. Vsypte mrkev a bobkový list, malinko osolte a opepřete. S mezírkou přiklopte a vařte pod pokličkou 20 minut, aby se rozvinuly chutě a mrkev změkla. Pak vsypte předvařené fazole a vařte bez pokličky 15 minut, aby se tekutina zredukovala.

4 Mezitím utřete změklé máslo s bylinkami a česnekem. Podle chuti osolte a opepřete.

5 Před podáváním vyjměte bobkový list. Podávejte v miskách, doplněné bylinkovým máslem a podle chuti posypané petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...

Obchod Apetit