Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Fazole po burgundsku
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3111 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 350 g
Tuky 144 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Elegantní vegetariánská odpověď na francouzskou hovězí specialitu boeuf bourguignon, nepostrádající bílkoviny. Bylinkové máslo můžete vynechat, ale pokud smíme radit, nedělejte to.

Související recepty

Suroviny

fazole 200 g
obří strakaté (barevné), namočené přes noc do studené vody, slité
olivový olej 3 PL
střední, nakrájená nadrobno
řapíkatý celer 2 ks
nakrájený na kostičky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
drobné, rozpůlené nebo na čtvrtky
česnek 2 stroužky
nasekané
tymián 1 ČL
sušený
rajčatová pasta 2 PL
z tuby (nebo kvalitní protlak)
suché
vývar zeleninový 500 ml
mrkev 4 ks
velké, nakrájené na kousky
petrželka
nasekaná, k podávání
Na bylinkové máslo
máslo 100 g
změklé
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná
pažitka 1 hrst
nasekaná
česnek 1 stroužek
drcený (nebo víc, podle chuti)

Postup

1

Fazole uvařte v čerstvé vodě doměkka, trvá to 30–90 minut (podle toho, zda byly koupené jako čerstvé v době sklizně, nebo sušené). Slijte a nechte okapat v cedníku.

2

Zatímco se fazole vaří, rozehřejte v kastrolu nebo velkém rendlíku na mírném ohni olej. Vsypte cibuli, řapíkatý celer a špetku soli, 8–10 minut pomalu opékejte, aby cibule zprůhledněla.

3

Zesilte oheň na střední, vsypte houby a míchejte dalších 5 minut. Poté přidejte česnek, sušený tymián a rajčatovou pastu a opékejte další minutu. Rajčatová pasta by měla začít tmavnout.

4

Vmíchejte víno, přiveďte k varu, nechte krátce odpařit a pak přilijte vývar. Vsypte mrkev a bobkový list, malinko osolte a opepřete. S mezírkou přiklopte a vařte pod pokličkou 20 minut, aby se rozvinuly chutě a mrkev změkla.

5

Pak vsypte předvařené fazole a vařte bez pokličky 15 minut, aby se tekutina zredukovala.

6

Mezitím utřete změklé máslo s bylinkami a česnekem. Podle chuti osolte a opepřete.

7

Před podáváním vyjměte bobkový list. Podávejte v miskách, doplněné bylinkovým máslem a podle chuti posypané petrželkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...