Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Fazole po burgundsku

Elegantní vegetariánská odpověď na francouzskou hovězí specialitu boeuf bourguignon, nepostrádající bílkoviny. Bylinkové máslo můžete vynechat, ale pokud smíme radit, nedělejte to.

Vydání: 2020/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
+ namáčení
PT1H30M
Vaření 1:30
Luštěniny Francouzská

Ingredience

    • 200 g obřích strakatých (barevných) fazolí, namočených přes noc do studené vody, slitých
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 1 střední cibule, nakrájená nadrobno
    • 2 řapíky celeru, nakrájené na kostičky
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 250 g drobných žampionů, rozpůlených nebo na čtvrtky
    • 2 stroužky česneku, nasekané
    • 1 lžička sušeného tymiánu
    • 2 lžíce rajčatové pasty z tuby (nebo kvalitního protlaku)
    • 250 ml suchého červeného vína
    • cca 500 ml zeleninového vývaru
    • 4 velké mrkve, nakrájené na kousky
    • 2 bobkové listy
    • nasekaná hladkolistá petrželka k podávání

    NA BYLINKOVÉ MÁSLO

    • 100 g másla, změklého
    • velká hrst nasekané hladkolisté petrželky
    • velká hrst nasekané pažitky
    • 1 stroužek česneku, drcený (nebo víc, podle chuti)

Příprava jídla

Fazole uvařte v čerstvé vodě doměkka, trvá to 30–90 minut (podle toho, zda byly koupené jako čerstvé v době sklizně, nebo sušené). Slijte a nechte okapat v cedníku.

2 Zatímco se fazole vaří, rozehřejte v kastrolu nebo velkém rendlíku na mírném ohni olej. Vsypte cibuli, řapíkatý celer a špetku soli, 8–10 minut pomalu opékejte, aby cibule zprůhledněla. Zesilte oheň na střední, vsypte houby a míchejte dalších 5 minut. Poté přidejte česnek, sušený tymián a rajčatovou pastu a opékejte další minutu. Rajčatová pasta by měla začít tmavnout.

3 Vmíchejte víno, přiveďte k varu, nechte krátce odpařit a pak přilijte vývar. Vsypte mrkev a bobkový list, malinko osolte a opepřete. S mezírkou přiklopte a vařte pod pokličkou 20 minut, aby se rozvinuly chutě a mrkev změkla. Pak vsypte předvařené fazole a vařte bez pokličky 15 minut, aby se tekutina zredukovala.

4 Mezitím utřete změklé máslo s bylinkami a česnekem. Podle chuti osolte a opepřete.

5 Před podáváním vyjměte bobkový list. Podávejte v miskách, doplněné bylinkovým máslem a podle chuti posypané petrželkou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Arašídovo-vignová polévka

Sicilské sladké taštičky s cizrnou

Přidat komentář