Elegantní vegetariánská odpověď na francouzskou hovězí specialitu boeuf bourguignon, nepostrádající bílkoviny. Bylinkové máslo můžete vynechat, ale pokud smíme radit, nedělejte to.
Suroviny
Postup
Fazole uvařte v čerstvé vodě doměkka, trvá to 30–90 minut (podle toho, zda byly koupené jako čerstvé v době sklizně, nebo sušené). Slijte a nechte okapat v cedníku.
Zatímco se fazole vaří, rozehřejte v kastrolu nebo velkém rendlíku na mírném ohni olej. Vsypte cibuli, řapíkatý celer a špetku soli, 8–10 minut pomalu opékejte, aby cibule zprůhledněla.
Zesilte oheň na střední, vsypte houby a míchejte dalších 5 minut. Poté přidejte česnek, sušený tymián a rajčatovou pastu a opékejte další minutu. Rajčatová pasta by měla začít tmavnout.
Vmíchejte víno, přiveďte k varu, nechte krátce odpařit a pak přilijte vývar. Vsypte mrkev a bobkový list, malinko osolte a opepřete. S mezírkou přiklopte a vařte pod pokličkou 20 minut, aby se rozvinuly chutě a mrkev změkla.
Pak vsypte předvařené fazole a vařte bez pokličky 15 minut, aby se tekutina zredukovala.
Mezitím utřete změklé máslo s bylinkami a česnekem. Podle chuti osolte a opepřete.
Před podáváním vyjměte bobkový list. Podávejte v miskách, doplněné bylinkovým máslem a podle chuti posypané petrželkou.