0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Fazole po burgundsku

Fazole po burgundsku

4.6 / 5. Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3111 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 350 g
Tuky 144 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Elegantní vegetariánská odpověď na francouzskou hovězí specialitu boeuf bourguignon, nepostrádající bílkoviny. Bylinkové máslo můžete vynechat, ale pokud smíme radit, nedělejte to.

Suroviny

fazole 200 g
obří strakaté (barevné), namočené přes noc do studené vody, slité
olivový olej 3 PL
cibule 1 ks
střední, nakrájená nadrobno
řapíkatý celer 2 ks
nakrájený na kostičky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
žampiony 250 g
drobné, rozpůlené nebo na čtvrtky
česnek 2 stroužky
nasekané
tymián 1 ČL
sušený
rajčatová pasta 2 PL
z tuby (nebo kvalitní protlak)
víno červené 250 ml
suché
vývar zeleninový 500 ml
mrkev 4 ks
velké, nakrájené na kousky
bobkový list 2 ks
petrželka
nasekaná, k podávání
Na bylinkové máslo
máslo 100 g
změklé
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná
pažitka 1 hrst
nasekaná
česnek 1 stroužek
drcený (nebo víc, podle chuti)

Fazole uvařte v čerstvé vodě doměkka, trvá to 30–90 minut (podle toho, zda byly koupené jako čerstvé v době sklizně, nebo sušené). Slijte a nechte okapat v cedníku.

2 Zatímco se fazole vaří, rozehřejte v kastrolu nebo velkém rendlíku na mírném ohni olej. Vsypte cibuli, řapíkatý celer a špetku soli, 8–10 minut pomalu opékejte, aby cibule zprůhledněla. Zesilte oheň na střední, vsypte houby a míchejte dalších 5 minut. Poté přidejte česnek, sušený tymián a rajčatovou pastu a opékejte další minutu. Rajčatová pasta by měla začít tmavnout.

3 Vmíchejte víno, přiveďte k varu, nechte krátce odpařit a pak přilijte vývar. Vsypte mrkev a bobkový list, malinko osolte a opepřete. S mezírkou přiklopte a vařte pod pokličkou 20 minut, aby se rozvinuly chutě a mrkev změkla. Pak vsypte předvařené fazole a vařte bez pokličky 15 minut, aby se tekutina zredukovala.

4 Mezitím utřete změklé máslo s bylinkami a česnekem. Podle chuti osolte a opepřete.

5 Před podáváním vyjměte bobkový list. Podávejte v miskách, doplněné bylinkovým máslem a podle chuti posypané petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý
  • Tipy a triky

12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý

Rostou vám na zahrádce cukety jako z vody nebo jste si snad domů přinesli plný košík úrody z farmářského trhu a nevíte co s nimi? Upečte si je nasladko. Pečení se zeleninou se nemusíte bát, cítit ji v dezertech téměř nebudete, přesto v...

Obchod Apetit