Sicilské sladké taštičky s cizrnou

Sicilské sladké taštičky s cizrnou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Na cca 10 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2324 kcal
Bílkoviny 65 g
Cukr 259 g
Tuky 112 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Arabský emirát se na Sicílii rozkládal v letech 965–1072, tedy více než sto let, a tato etapa navždy ovlivnila sicilskou kuchyni. Díky tomu se v ní objevují piniové oříšky, šafrán, fenykl, lilek, marcipán, kuskus, smažená jídla do ruky, pomeranče a rozinky i ve slaných jídlech a především pestrá nabídka sladkostí. Zkuste jednu z nich, na focení zmizela okamžitě.

Suroviny

listové těsto 250 g
či křehkého
mouka pšeničná hladká
na podsypání
tuk
na vymazání plechu (nemusí být)
moučkový cukr
na poprášení
Na náplň
cizrna 200 g
1/2 scezené, propláchnuté a okapané cizrny ze 400g konzervy (zbylou lze zamrazit na jindy)
med 1 PL
tekutý
krupicový cukr 25 g
mandle 15 g
loupaných, opražených a nasekaných
piniové oříšky 15 g
opražených
skořice 0.5 ČL
mleté
tmavá čokoláda 30 g
60-70 %, nasekané
kandovaná pomerančová a citronová kůra 25 g

1 V míse podrťte vařečkou cizrnu a promíchejte ji se všemi ostatními přísadami na náplň. Troubu předehřejte na 180 °C.

2 Na pracovní ploše poprášené moukou rozválejte těsto dotenka a vykrájejte z něj cca 10 koleček o průměru okolo 10 cm (my jsme použili místo vykrajovátka vlnkovanou formičku na tartaletku). Doprostřed každého kolečka dejte vrchovatou lžičku náplně, přeložte ho přes náplň a prsty přitiskněte okraje. Potom je ozdobte po obvodu půlkruhu vtisknutím vidličky (nebo k sobě okraje důkladně přitiskněte, pokud použijete vlnkovanou formičku).

3 Hotové taštičky skládejte na pečicím papírem vyložený či tukem vymazaný plech a pečte zhruba 20 minut dozlatova.

4 Poprašte moučkovým cukrem a podávejte teplé. Co nesníte, bude dobré i vychladlé druhý den.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit