Sicilské sladké taštičky s cizrnou

Sicilské sladké taštičky s cizrnou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Na cca 10 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2324 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 259 g
Tuky 112 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Arabský emirát se na Sicílii rozkládal v letech 965–1072, tedy více než sto let, a tato etapa navždy ovlivnila sicilskou kuchyni. Díky tomu se v ní objevují piniové oříšky, šafrán, fenykl, lilek, marcipán, kuskus, smažená jídla do ruky, pomeranče a rozinky i ve slaných jídlech a především pestrá nabídka sladkostí. Zkuste jednu z nich, na focení zmizela okamžitě.

Suroviny

listové těsto 250 g
či křehkého
mouka pšeničná hladká
na podsypání
tuk
na vymazání plechu (nemusí být)
moučkový cukr
na poprášení
Na náplň
cizrna 200 g
1/2 scezené, propláchnuté a okapané cizrny ze 400g konzervy (zbylou lze zamrazit na jindy)
med 1 PL
tekutý
krupicový cukr 25 g
mandle 15 g
loupaných, opražených a nasekaných
piniové oříšky 15 g
opražených
skořice 0.5 ČL
mleté
tmavá čokoláda 30 g
60-70 %, nasekané
kandovaná pomerančová a citronová kůra 25 g

1 V míse podrťte vařečkou cizrnu a promíchejte ji se všemi ostatními přísadami na náplň. Troubu předehřejte na 180 °C.

2 Na pracovní ploše poprášené moukou rozválejte těsto dotenka a vykrájejte z něj cca 10 koleček o průměru okolo 10 cm (my jsme použili místo vykrajovátka vlnkovanou formičku na tartaletku). Doprostřed každého kolečka dejte vrchovatou lžičku náplně, přeložte ho přes náplň a prsty přitiskněte okraje. Potom je ozdobte po obvodu půlkruhu vtisknutím vidličky (nebo k sobě okraje důkladně přitiskněte, pokud použijete vlnkovanou formičku).

3 Hotové taštičky skládejte na pečicím papírem vyložený či tukem vymazaný plech a pečte zhruba 20 minut dozlatova.

4 Poprašte moučkovým cukrem a podávejte teplé. Co nesníte, bude dobré i vychladlé druhý den.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...

Obchod Apetit