Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sicilské sladké taštičky s cizrnou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.3/5 Počet hodnocení: 7
Do hodiny Snadné Na cca 10 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2349 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 265 g
Tuky 112 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Arabský emirát se na Sicílii rozkládal v letech 965–1072, tedy více než sto let, a tato etapa navždy ovlivnila sicilskou kuchyni. Díky tomu se v ní objevují piniové oříšky, šafrán, fenykl, lilek, marcipán, kuskus, smažená jídla do ruky, pomeranče a rozinky i ve slaných jídlech a především pestrá nabídka sladkostí. Zkuste jednu z nich, na focení zmizela okamžitě.

Suroviny

či křehké těsto
tuk
na vymazání plechu (nemusí být)
na poprášení
Na náplň
cizrna 200 g
1/2 400g konzervy – cizrna scezená, propláchnutá a okapaná (zbylou lze zamrazit na jindy)
med 1,5 PL
tekutý
loupané, opražené a nasekané
piniové oříšky 15 g
opražené
skořice ½ ČL
mletá
tmavá čokoláda 30 g
60-70%, nasekaná
kandovaná pomerančová a citronová kůra 25 g

Postup

1

V míse podrťte vařečkou cizrnu a promíchejte ji se všemi ostatními přísadami na náplň. Troubu předehřejte na 180 °C.

2

Na pracovní ploše poprášené moukou rozválejte těsto dotenka a vykrájejte z něj cca 10 koleček o průměru okolo 10 cm (my jsme použili místo vykrajovátka vlnkovanou formičku na tartaletku). Doprostřed každého kolečka dejte vrchovatou lžičku náplně, přeložte ho přes náplň a prsty přitiskněte okraje. Potom je ozdobte po obvodu půlkruhu vtisknutím vidličky (nebo k sobě okraje důkladně přitiskněte, pokud použijete vlnkovanou formičku).

3

Hotové taštičky skládejte na pečicím papírem vyložený či tukem vymazaný plech a pečte zhruba 20 minut dozlatova.

4

Poprašte moučkovým cukrem a podávejte teplé. Co nesníte, bude dobré i vychladlé druhý den.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín