0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bleskurychlý rostbíf

Bleskurychlý rostbíf
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bleskurychlý rostbíf

3.1/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3296 kcal
Bílkoviny 161 g
Sacharidy 17 g
Tuky 286 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rostbíf má pověst jídla, které vyžaduje zdlouhavou a složitou přípravu. My ale známe recept, se kterým zvládnou připravit šťavnaté plátky hovězího i začátečníci.

Suroviny

roštěnec 800 g
olej 200 ml
worchestrová omáčka 100 ml
sůl
pepř
tuk
na smažení

Postup

1

Maso očistěte a odblaňte. Vložte je do misky, osolte, opepřete a zalijte olejem s worchesterskou omáčkou; mělo by být celé ponořené.

2

Uložte do lednice a nechte nejméně čtyřiadvacet hodin marinovat. Hovězí průběžně otáčejte.

3

Rozehřejte troubu na 240 °C, horkovzdušnou na 220 °C.

4

Na pánvi rozpalte tři lžíce oleje a maso na něm ze všech stran osmahněte tak, aby se zatáhlo a nepouštělo šťávu.

5

Položte hovězí na pekáč a dvacet minut pečte. Pokud dáváte přednost důkladně propečenému masu, pak ho nechte v troubě o pět minut déle.

6

Nakrájejte ostrým nožem na tenké plátky a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/7

Komentáře

Anonym

zapomněli jste ho pořádně natenderizovat tenderizerem. takhle to bude tvrdý jak bota ten worchester nemá šanci to celé změkčit.... :(

Anonym

tenderizovat a tenderizer? Jak to říkal Bolek Polívka? "Tý, nemachruj!"

Anonym

TENDERIZOVAT / TENDERIZE to - pochází z anglického slova "to tenderize", neboli "změkčit surovinu" nebo "narušit" její tuhá vlákna. Surovina se po tomto úkonu stává křehčí. Používá se hlavně u tuhých mas a drůbeže. Provádí se "mechanicky" nebo "chemicky" přidáním nějaké přírodní či chemické látky se stejnými účinky ("macerování"). Nejjednodušším mechanickým způsobem je naklepávání potraviny pěstí, plochou hranou sekáčku, nebo paličkou aj. Surovina během naklepávání zploští a zvětší se její plocha; proto se pak dobře propeče. Aby se zabránilo částečnému úniku hodnotných šťáv ze suroviny, maso raději naklepáváme mezi dvěma fóliemi, nebo použijeme prodávaný "mechanický tenderizer". Tenderizer je pomůcka ve tvaru hranolu (asi 8 x 8 x 2,5 cm) zhotovená z bílého plastu, vybavená několika řadami plochých a velmi ostrých dlouhých nožíků o šířce asi 5 mm v několika řadách podle typu. Zatlačením na pohyblivý vrchní díl se nožíky vysouvají ze spodního krytu do suroviny (řízku a pod.). Po uvolnění tlaku se nožíky pomocí péra samovolně zasouvají zpět do krytky. Tenderizér používáme na přípravu steaků ze všech mas. Výhodně lze kombinovat s macerací.

Anonym

Vrele doporucuji vybrat rostenku radeji mladsi a dostatecne (radeji vice) pokapat cerstvou citronovou stavou,diky cemuz maso krasne zkrehne a doba peceni se zkrati,pricemz maso standartne maceruji worcestrem,cerstvym drcenym peprem a hojne i kvalitni hořčicí cca 24 hodin.A věřte,diky dostatečnému množství citronové štávy dodáte rostbífu nádhernou chut a vůni.Dobrou chuť

Anonym

Vrele doporucuji vybrat rostenku radeji mladsi a dostatecne (radeji vice) pokapat cerstvou citronovou stavou,diky cemuz maso krasne zkrehne a doba peceni se zkrati,pricemz maso standartne maceruji worcestrem,cerstvym drcenym peprem a hojne i kvalitni hořčicí cca 24 hodin.A věřte,diky dostatečnému množství citronové štávy dodáte rostbífu nádhernou chut a vůni.Dobrou chuť

Anonym

Recept se nachází v č.7/05, str.30

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč