Dresink nabitý bylinkami je inspirován francouzskou studenou omáčkou ravigote. Rozhodně se nenechte odradit, jestli neseženete všechny suroviny do jedné. Jde přece hlavně o inspiraci!
Suroviny
Postup
Až 48 hodin předem: pečeně
Předehřejte troubu na 250 ˚C, horkovzdušnou na 230 ˚C. Maso lehce potřete olejem, osolte a opepřete. Na dvě až tři minuty nechte na velkém plameni rozpálit dostatečně velkou pánev, položte na ni roštěnou a ze všech stran včetně kratšího konce maso opečte (z každé strany dvě minuty). Při obracení vám nejlépe poslouží tupé kleště.
Do pekáče dejte pečicí mřížku a na tu položte maso. Aby byl rostbíf uvnitř pěkně růžový, jak má být, pečte ho pětadvacet minut; máte-li nižší kousek, stačí dvacet minut. Poté maso vyndejte z pekáče, nechte zcela vychladnout, zabalte do fólie a dejte do ledničky.
Až 24 hodin předem: dresink
Z bylinek otrhejte lístky, ponechte jen jemnější stonky. Všechny byliny nasekejte na středně velké kousky a dejte do mísy. Přidejte šalotku, ančovičky, kapary a okurku.
Rajčata vložte do varné mísy nebo cedníku a zalijte vroucí vodou. Po půlminutě je osušte a pak opláchněte pod studenou vodou. Stáhněte uvolněnou slupku, rajčata rozpulte a odstraňte semínka. Dužinu nakrájejte na středně velké kostky a přidejte
je k bylinkám.
Smíchejte hořčici s citronovou šťávou, špetkou soli a pepřem.
Za stálého míchání pomalu přilévejte olej, aby se utvořila emulze. Důkladně promíchejte s bylinkami. Dresink ochutnejte a případně
dochuťte. Mísu překryjte fólií a uchovejte v ledničce.
Hodinu před podáváním:
Pečeni a dresink vyndejte z lednice a nechte dojít pokojové teploty. Před podáváním rostbíf nakrájejte na plátky, posypte klíčky a ozdobte zbylou řeřichou. Podávejte s dresinkem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jak používat ančovičky plus 15 receptů(26 receptů )