0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rostbíf s dresinkem z letních bylin

Rostbíf s dresinkem z letních bylin

2 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5869 kcal
Bílkoviny 313 g
Sacharidy 54 g
Tuky 476 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dresink nabitý bylinkami je inspirován francouzskou studenou omáčkou ravigote. Rozhodně se nenechte odradit, jestli neseženete všechny suroviny do jedné. Jde přece hlavně o inspiraci!

Suroviny

hovězí maso 1 kg
roštěná
sůl
pepř
olej 5 PL
na opečení masa
řeřicha
na ozdobu
Na dresink
petrželka 2 hrsti
nejlépe velkolistá
máta 3 snítky
estragon snítka
čerstvý
řeřicha 2 hrsti
klíčky 1 bal
dle chuti - fazole, sója, mungo
šalotka 1 ks
najemno
ančovičky (konzerva) 3 ks
nasekané
kapary 2 PL
opláchnuté, nasekané
okurky nakládané 1 ks
najemno
rajče 3 ks
hořčice dijonská 1 ČL
citronová štáva 2 ČL
sůl
nejlépe mořská
pepř
nejlépe čerstve drcený
olej 300 ml
nejlépe olivový nebo slunečnicový

Postup

1

Až 48 hodin předem: pečeně
Předehřejte troubu na 250 ˚C, horkovzdušnou na 230 ˚C. Maso lehce potřete olejem, osolte a opepřete. Na dvě až tři minuty nechte na velkém plameni rozpálit dostatečně velkou pánev, položte na ni roštěnou a ze všech stran včetně kratšího konce maso opečte (z každé strany dvě minuty). Při obracení vám nejlépe poslouží tupé kleště.

2

Do pekáče dejte pečicí mřížku a na tu položte maso. Aby byl rostbíf uvnitř pěkně růžový, jak má být, pečte ho pětadvacet minut; máte-li nižší kousek, stačí dvacet minut. Poté maso vyndejte z pekáče, nechte zcela vychladnout, zabalte do fólie a dejte do ledničky.

3

Až 24 hodin předem: dresink

Z bylinek otrhejte lístky, ponechte jen jemnější stonky. Všechny byliny nasekejte na středně velké kousky a dejte do mísy. Přidejte šalotku, ančovičky, kapary a okurku.

4

Rajčata vložte do varné mísy nebo cedníku a zalijte vroucí vodou. Po půlminutě je osušte a pak opláchněte pod studenou vodou. Stáhněte uvolněnou slupku, rajčata rozpulte a odstraňte semínka. Dužinu nakrájejte na středně velké kostky a přidejte
je k bylinkám.

5

Smíchejte hořčici s citronovou šťávou, špetkou soli a pepřem.
Za stálého míchání pomalu přilévejte olej, aby se utvořila emulze. Důkladně promíchejte s bylinkami. Dresink ochutnejte a případně
dochuťte. Mísu překryjte fólií a uchovejte v ledničce.

Hodinu před podáváním:
Pečeni a dresink vyndejte z lednice a nechte dojít pokojové teploty. Před podáváním rostbíf nakrájejte na plátky, posypte klíčky a ozdobte zbylou řeřichou. Podávejte s dresinkem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/7

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit