0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rostbíf v hořčici

Rostbíf v hořčici
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rostbíf v hořčici

3.5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8864 kcal
Bílkoviny 807 g
Sacharidy 121 g
Tuky 584 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Správně upečený rostbíf je skvělý zatepla i později studený, ideální příloha k této verzi – nakládaná zahuštěná zelenina picalilli.

Suroviny

roštěnec 4 kg
hovězí roštěná
slunečnicový olej 100 ml
mrkev 4 ks
očištěná, podélně rozpůlená
hnědý cukr 80 g
hrubý
hořčice kremžská 80 g
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

1 Pokud máte maso v lednici, vyjměte je aspoň půl hodiny před přípravou, aby mělo pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C.

2 Maso pečlivě po celém povrchu potřete olejem, osolte a opepřete. Pak je zprudka ze všech stran osmahněte na suché nepřilnavé pánvi, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Mrkve rozložte na dno pekáče a maso na ně usaďte. Pečte dvacet minut, potom teplotu stáhněte na 160/140 °C a pečte dalších čtyřicet minut na kilogram roštěnce, chcete-li mít maso uvnitř růžové a vláčné. Pokud má být zcela propečené, prodlužte dobu pečení asi o třicet minut.

3 Cukr a hořčici promíchejte a půl hodiny před koncem pečení směsí potřete maso. Cukr zkaramelizuje do zlatohněda a po vyjmutí pečeně z trouby utvoří křupavou krustu.

4 Vyjměte pečeni z trouby a nechte ji před porcováním aspoň dvacet minut odpočívat, aby se šťávy rovnoměrně rozestřely.

5 Rostbíf můžete upéct během dopoledne, naaranžovat ho na tác a podávat později při pokojové teplotě.

NAKLÁDANÁ ZAHUŠTĚNÁ ZELENINA PICALILLI 
Malý květák2 velké mrkve nakrájejte na kousíčky, jemně nasekejte 6 cibulek a rozpulte 100 g zelených fazolek. Smíchejte s 50 g mořské soli, přetáhněte fólií, nechte přes noc stát; pak propláchněte a osušte. 2 lžíce hladké mouky smíchejte s trochou jablečného octa na hladkou kaši. 300 ml jablečného octa vlijte do smaltovaného hrnce, přidejte 250 g krupicového cukru, po 1 lžičce zázvoru a kurkumy2 lžičky hořčice (vše mleté). Rozpusťte cukr a prohřejte k varu. Vsypte zeleninu, opepřete a znovu zahřejte k varu. Stáhněte plamen, povařte deset minut. Trochu odvaru vmíchejte k moučné kaši, pak ji vlijte do hrnce a vařte 3–5 minut, aby odvar zhoustl. Přesuňte do sterilních sklenic, zavíčkujte. V chladu vydrží půl roku, po otevření měsíc.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/1

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...