Rostbíf v hořčici

Rostbíf v hořčici

Hodnocení receptu
Průměr: 3 (3)
Více než hodinu 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1844 kcal
Bílkoviny 17 g
Cukr 163 g
Tuky 116 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik
Správně upečený rostbíf je skvělý zatepla i později studený, ideální příloha k této verzi – nakládaná zahuštěná zelenina picalilli.

Suroviny

3 kg
hovězí roštěná
slunečnicový olej 100 ml
mrkev 4 ks
očištěná, podélně rozpůlená
hnědý cukr 80 g
hrubý
hořčice 80 g
kremžská
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

Pokud máte maso v lednici, vyjměte je aspoň půl hodiny před přípravou, aby mělo pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C.

Maso pečlivě po celém povrchu potřete olejem, osolte a opepřete. Pak je zprudka ze všech stran osmahněte na suché nepřilnavé pánvi, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Mrkve rozložte na dno pekáče a maso na ně usaďte. Pečte dvacet minut, potom teplotu stáhněte na 160/140 °C a pečte dalších čtyřicet minut na kilogram roštěnce, chcete-li mít maso uvnitř růžové a vláčné. Pokud má být zcela propečené, prodlužte dobu pečení asi o třicet minut.

Cukr a hořčici promíchejte a půl hodiny před koncem pečení směsí potřete maso. Cukr zkaramelizuje do zlatohněda a po vyjmutí pečeně z trouby utvoří křupavou krustu.

Vyjměte pečeni z trouby a nechte ji před porcováním aspoň dvacet minut odpočívat, aby se šťávy rovnoměrně rozestřely.

Rostbíf můžete upéct během dopoledne, naaranžovat ho na tác a podávat později při pokojové teplotě.

Nakládaná zahuštěná zelenina picalilli
Malý květák a 2 velké mrkve nakrájejte na kousíčky, jemně nasekejte 6 cibulek a rozpulte 100 g zelených fazolek. Smíchejte s 50 g mořské soli, přetáhněte fólií, nechte přes noc stát; pak propláchněte a osušte. 2 lžíce hladké mouky smíchejte s trochou jablečného octa na hladkou kaši. 300 ml jablečného octa vlijte do smaltovaného hrnce, přidejte 250 g krupicového cukru, po 1 lžičce zázvoru a kurkumy a 2 lžičky hořčice (vše mleté). Rozpusťte cukr a prohřejte k varu. Vsypte zeleninu, opepřete a znovu zahřejte k varu. Stáhněte plamen, povařte deset minut. Trochu odvaru vmíchejte k moučné kaši, pak ji vlijte do hrnce a vařte 3–5 minut, aby odvar zhoustl. Přesuňte do sterilních sklenic, zavíčkujte. V chladu vydrží půl roku, po otevření měsíc.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...

Obchod Apetit