0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rostbíf v hořčici

Rostbíf v hořčici
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rostbíf v hořčici

3.5 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8864 kcal
Bílkoviny 807 g
Sacharidy 121 g
Tuky 584 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Správně upečený rostbíf je skvělý zatepla i později studený, ideální příloha k této verzi – nakládaná zahuštěná zelenina picalilli.

Suroviny

roštěnec 4 kg
hovězí roštěná
slunečnicový olej 100 ml
mrkev 4 ks
očištěná, podélně rozpůlená
hnědý cukr 80 g
hrubý
hořčice kremžská 80 g
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

1 Pokud máte maso v lednici, vyjměte je aspoň půl hodiny před přípravou, aby mělo pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C.

2 Maso pečlivě po celém povrchu potřete olejem, osolte a opepřete. Pak je zprudka ze všech stran osmahněte na suché nepřilnavé pánvi, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Mrkve rozložte na dno pekáče a maso na ně usaďte. Pečte dvacet minut, potom teplotu stáhněte na 160/140 °C a pečte dalších čtyřicet minut na kilogram roštěnce, chcete-li mít maso uvnitř růžové a vláčné. Pokud má být zcela propečené, prodlužte dobu pečení asi o třicet minut.

3 Cukr a hořčici promíchejte a půl hodiny před koncem pečení směsí potřete maso. Cukr zkaramelizuje do zlatohněda a po vyjmutí pečeně z trouby utvoří křupavou krustu.

4 Vyjměte pečeni z trouby a nechte ji před porcováním aspoň dvacet minut odpočívat, aby se šťávy rovnoměrně rozestřely.

5 Rostbíf můžete upéct během dopoledne, naaranžovat ho na tác a podávat později při pokojové teplotě.

NAKLÁDANÁ ZAHUŠTĚNÁ ZELENINA PICALILLI 
Malý květák2 velké mrkve nakrájejte na kousíčky, jemně nasekejte 6 cibulek a rozpulte 100 g zelených fazolek. Smíchejte s 50 g mořské soli, přetáhněte fólií, nechte přes noc stát; pak propláchněte a osušte. 2 lžíce hladké mouky smíchejte s trochou jablečného octa na hladkou kaši. 300 ml jablečného octa vlijte do smaltovaného hrnce, přidejte 250 g krupicového cukru, po 1 lžičce zázvoru a kurkumy2 lžičky hořčice (vše mleté). Rozpusťte cukr a prohřejte k varu. Vsypte zeleninu, opepřete a znovu zahřejte k varu. Stáhněte plamen, povařte deset minut. Trochu odvaru vmíchejte k moučné kaši, pak ji vlijte do hrnce a vařte 3–5 minut, aby odvar zhoustl. Přesuňte do sterilních sklenic, zavíčkujte. V chladu vydrží půl roku, po otevření měsíc.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/1

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč