Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramboráky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 12
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1228 kcal
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 179 g
Tuky 28 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Je až neuvěřitelné, jaká dobrota se dá vykouzlit z obyčejných brambor. Správné bramboráky mají být křupavé a pořádně provoněné majoránkou a česnekem. Tyhle splňují vše! Bramborák můžete namísto česneku a majoránky ochutit petrželkou, kmínem a/nebo pepřem. Hodí se i kari nebo chilli.

Suroviny

moučné, typu C
vejce 2 ks
česnek 4 stroužky
prolisovaný
majoránka (drhnutá) 2 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
mléko 100 ml
vlažné
rostlinný olej
nebo sádlo, na smažení, podle potřeby

Postup

1

Brambory oloupejte, nastrouhejte nahrubo do mísy a vymačkejte z nich co nejvíc přebytečné tekutiny. Přidejte vejce, prolisovaný česnek a mezi dlaněmi do směsi promněte majoránku. Osolte a opepřete podle chuti. Pak přilijte vlažné mléko a směs zahustěte moukou tak, aby vzniklo středně husté těsto.

2

V pánvi na středním ohni rozehřejte olej nebo sádlo, naběračkou vlijte do pánve část těsta a rozetřete dotenka. Opékejte po obou stranách dozlatova a dokřupava. Takto postupujte do spotřebování těsta. Hotové bramboráky prokládejte papírovými kuchyňskými utěrkami, které z nich odsají přebytečný tuk.

TIPY A TRIKY

  • Bramboráky je nutné důkladně zbavit tekutiny. Můžete je nechat vykapat v cedníku a pak ještě vymačkat v utěrce, anebo rovnou vymačkat v utěrce (brambory však neproplachujte). Není od věci přidat do bramborákového těsta lžičku bramborového či kukuřičného škrobu.
  • Pokud máte raději bramboráky podobné rösti s krásně vypečenými ,otřepenými‘ okraji, dejte mouky méně nebo to zkuste úplně bez ní. Radíme však přidat trochu škrobu, který napomůže soudržnosti placiček. Strouhat doporučujeme spíše na střední hrubost.
  • Aby vám bramboráky pěkně držely pohromadě, strouhejte brambory podélně – na co nejdelší nudličky. Dobře to zpravidla umějí nástavce k robotům.
  • Syrové brambory mají tendenci hnědnout (a hotové bramboráky někdy zmodrají). Aby si brambory uchovaly barvu a výsledek byl lákavý i na pohled, doporučuje se smíchat je s moukou či přelít vlažným mlékem hned po nastrouhání a případném vymačkání tekutiny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč