Bramborový mousse s pečeným ananasem a javorovými pekany je neskutečně zábavný dezert, doslova z pár surovin, příprava je snadná a výsledek neuvěřitelně dobrý! Tahle sladká tečka ztělesňuje comfort food na úrovni michelinské restaurace.
Suroviny
Postup
Brambory nakrájejte na malé kostičky a na přepuštěném másle zvolna opékejte dozlatova. Přidejte polovinu cukru, semínka vanilky i s luskem, zalijte smetanou, osolte a krátce provařte.
Vyjměte vanilkový lusk a směs rozmixujte a osolte. Vraťte do hrnce, přiveďte k varu a udržujte pod bodem varu.
Žloutky prošlehejte se zbylou polovinou cukru, aby se cukr rozpustil. Horkou smetanu přilévejte za stálého míchání ke žloutkové směsi. Pokud máte šlehačkovou lahev, směs do ní vlijte. V opačném případě dejte směs vychladit a před podáváním jemně našlehejte do konzistence jogurtu.
Ananas, cukru, yuzu a semínka z vanilkového lusku promíchejte, rozprostřete do menšího pekáčku, pečte cca hodinu při 160°C. Každých 15 minut promíchejte.
Všechny ingredience na ořechy dejte do rendlíku a cca 20 minut zvolna vařte. Poté přesypte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 160°C dokřupava, cca 20 minut. Každých 6 minut promíchávejte.
Na dezertní talířek nebo do mističky servírujte ananas, na něj bramborovou pěnu a ozdobte pekanovými ořechy.
NĚCO NAVÍC
Citrus yuzu je v cukrařině hit, použít můžete nejen šťávu (koupíte ji v potřebách pro cukráře), ale i Yuzu Tea (yuzu.cz). V takovém případě ale uberte na cukru.