Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramborový mousse, pečený ananas a javorové pekany
Bramborový mousse, pečený ananas a javorové pekany
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bramborový mousse, pečený ananas a javorové pekany

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4559 kcal
Bílkoviny 45 g
Sacharidy 431 g
Tuky 281 g
Vláknina 78 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bramborový mousse s pečeným ananasem a javorovými pekany je neskutečně zábavný dezert, doslova z pár surovin, příprava je snadná a výsledek neuvěřitelně dobrý! Tahle sladká tečka ztělesňuje comfort food na úrovni michelinské restaurace.

Související recepty

Suroviny

Na bramborovou pěnu
oloupané
ghí
Na opékání
semínka vyškrábnutá
sůl
Na ananas
ananas 500 g
nakrájený na malé kostičky
yuzu 22 g
viz Něco navíc
semínka vyškrábnutá
Na ořechy
voda 50 g
kukuřičný sirup 20 g
pekanové ořechy 100 g
sůl

Postup

1

Brambory nakrájejte na malé kostičky a na přepuštěném másle zvolna opékejte dozlatova. Přidejte polovinu cukru, semínka vanilky i s luskem, zalijte smetanou, osolte a krátce provařte.

2

Vyjměte vanilkový lusk a směs rozmixujte a osolte. Vraťte do hrnce, přiveďte k varu a udržujte pod bodem varu.

3

Žloutky prošlehejte se zbylou polovinou cukru, aby se cukr rozpustil. Horkou smetanu přilévejte za stálého míchání ke žloutkové směsi. Pokud máte šlehačkovou lahev, směs do ní vlijte. V opačném případě dejte směs vychladit a před podáváním jemně našlehejte do konzistence jogurtu.

4

Ananas, cukru, yuzu a semínka z vanilkového lusku promíchejte, rozprostřete do menšího pekáčku, pečte cca hodinu při 160°C. Každých 15 minut promíchejte. 

5

Všechny ingredience na ořechy dejte do rendlíku a cca 20 minut zvolna vařte. Poté přesypte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 160°C dokřupava, cca 20 minut. Každých 6 minut promíchávejte.

6

Na dezertní talířek nebo do mističky servírujte ananas, na něj bramborovou pěnu a ozdobte pekanovými ořechy.

NĚCO NAVÍC
Citrus yuzu je v cukrařině hit, použít můžete nejen šťávu (koupíte ji v potřebách pro cukráře), ale i Yuzu Tea (yuzu.cz). V takovém případě ale uberte na cukru.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/1

Apetit magazín