Ovoce s vinnou pěnou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3 / 5. Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3063 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 196 g
Tuky 208 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šťavnaté ovoce, jemňoučká a lehce opilá žloutková pěna a křupavý perník... Už také víte, jak vypadá opravdové nebe? 

Suroviny

ostružiny 1 hrst
jablko 1 ks
švestky 4 ks
hruška 1 ks
granátové jablko 1 ks
vydlabaná jadérka
perník 8 plátků
tenké plátky, na strouhání
moučkový cukr
na poprášení
Na pěnu
žloutek 4 ks
citron
strouhaná kůra z půlky citronu
mandarinky
šťáva z půlky mandarinky
víno bílé 100 ml
slámové
moučkový cukr 100 g
smetana ke šlehání 250 ml
kardamom 1 špetka
mletý

1 Troubu předehřejte na 220°C. Plátky perníku rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte zhruba 5 minut dozlatova a dokřupava. Vyjměte a nechte vychladnout.

2 Na vinnou pěnu smíchejte v nerezové míse žloutky s citronovou kůrou, mandarinkovou šťávou, vínem, moučkovým cukrem a kardamomem. Nad horkou vodní lázní šlehejte vzniklou směs metlou do husté pěny a pak nechte zchladnout. Smetanu ušlehejte a zlehka promíchejte se zchladlou pěnou.

3 Do skleniček vyskládejte ovoce nakrájené na kousky a část granátových zrnek, na ně štědře rozdělte pěnu. Ozdobte zbylými granátovými zrnky a perníkem a pocukrujte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Směs použitého ovoce záleží na sezoně, vaší chuti i fantazii. Sáhnout můžete po jakémkoli sezonním ovoci. Při šlehání pěny však dejte pozor na teplotu vodní lázně – kdyby byla příliš vysoká, žloutky uvaříte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/1

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit