0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jednoduché brambory na plechu

Jednoduché brambory na plechu

1.7 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2154 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 380 g
Tuky 42 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Aby byl výsledek opravdu delikatesní, pečte plátky brambor na plechu v nízké vrstvě

Suroviny

máslo 50 g
brambory 2 kg
pevné, žluté
voda 1.5 l
sůl
pepř
1 PL
bujónové granule lze nahradit rozdrobenou půlkou kostky bujónu

Postup

1

Plech dobře vymastěte, brambory nakrájejte na tenké plátky. Pokud se lepí, oddělte je od sebe. Do velkého hrnce vlijte vodu a rozpusťte v ní bujon. Vsypte brambory, přikryjte, přiveďte k varu a dvě minuty vařte.

2

Troubu rozehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C.

3

Pomocí ploché naběračky s otvory přeneste brambory na plech – můžou být mokré – a rozložte je pokud možno rovnoměrně. (Zbylý vývar užijete na polévku.) Osolte, opepřete a vložte do trouby. Po půlhodině zvyšte teplotu o 50 °C a pečte 25–30 minut.

4

Plochou naběračkou nebo vařečkou rozdělte brambory ještě na plechu na osm dílů a pak je přesuňte na talíře.

Časově úsporná varianta:
česnekové brambory
2 kg vařených brambor slijte a rozmačkejte. V kastrůlku dvě minuty povařte 8–10 neoloupaných stroužků česneku; sceďte a oloupejte, opečte na 100 g másla, osolte, opepřete, přikryjte a čtvrt hodiny duste. Přilijte 300 ml mléka, krátce povařte, rozmixujte a spojte s bramborami.

Komentáře

Anonym

Nejlepší jsou tzv. opečánky, co děláme doma: oloupete bramory, nakrájíte na asi 1cm silné plátky,poskládáte na plech - bez maštění, jenom nasucho, dáte péct na 250 stupňů. Za 30-40 minut je hotovo, brambory se nafouknou, zezlátnou a od plechu samy odskakují,když je nabíráte. Ještě horké je proházíte v míse se solí, česnekem a máslem. Podle mě jsou nejlepší jenom tak samotné s mlíkem, mňam :)

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit