Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty s bujonem

Bujón (či bouillon) je silný vývar, který se připravuje vařením masa, kostí, zeleniny, bylinek a koření. Chuťově bohatý bujón se používá do základu polévek, omáček či rizota. Podle typu použitého masa potom vzniká hovězíkuřecí, telecí či rybí bujon. Maso ale lze zcela vynechat a pak je výsledkem bujon zeleninový.

...

 

  • Bujón se vaří velmi pomalu na nízkém plameni, aby se uvolnila chuť, aroma a všechny výživné látky z masa, kostí a zeleniny.
  • Během vaření se na povrchu bujonu může tvořit pěna. Tuto pěnu je dobré pravidelně odstraňovat, aby byl výsledný vývar čirý a bez kalu. 
  • Domácí příprava bujonu vyžaduje hodně času. Proto se v mnohých receptech a domácím vaření tímto názvem označuje především polotovar v podobě dehydratovaného bujonu, který se rozpustí v horké vodě. Může mít podobu tuhé kostky, nebo hustého želé. 

Celý popis