Aby byl výsledek opravdu delikatesní, pečte plátky brambor na plechu v nízké vrstvě
Postup
Plech dobře vymastěte, brambory nakrájejte na tenké plátky. Pokud se lepí, oddělte je od sebe. Do velkého hrnce vlijte vodu a rozpusťte v ní bujon. Vsypte brambory, přikryjte, přiveďte k varu a dvě minuty vařte.
Troubu rozehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C.
Pomocí ploché naběračky s otvory přeneste brambory na plech – můžou být mokré – a rozložte je pokud možno rovnoměrně. (Zbylý vývar užijete na polévku.) Osolte, opepřete a vložte do trouby. Po půlhodině zvyšte teplotu o 50 °C a pečte 25–30 minut.
Plochou naběračkou nebo vařečkou rozdělte brambory ještě na plechu na osm dílů a pak je přesuňte na talíře.
Časově úsporná varianta:
česnekové brambory
2 kg vařených brambor slijte a rozmačkejte. V kastrůlku dvě minuty povařte 8–10 neoloupaných stroužků česneku; sceďte a oloupejte, opečte na 100 g másla, osolte, opepřete, přikryjte a čtvrt hodiny duste. Přilijte 300 ml mléka, krátce povařte, rozmixujte a spojte s bramborami.
Komentáře