0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
zapečené brambory
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
4.4 / 5. Počet hodnocení: 7
Do 30 minut Snadné 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1339 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 90 g
Tuky 87 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chystáte se s rodinou na výlet nebo za sebou máte večírek? Brambory s vejci podle našeho receptu vás lahodně zasytí a dodají vám spoustu energie!

Suroviny

brambory 450 g
slunečnicový olej 3 PL
anglická slanina 50 g
na proužky, lze vynechat
žampiony 100 g
rozmarýn 0.5 ČL
sušený
vejce 2 ks
sůl
pepř

Postup

1

Omyté brambory nakrájejte na menší kostičky a osušte na kuchyňském papíru.

2

Na větší pánvi (ideální je s nepřilnavým povrchem) rozpalte olej a vsypte do něj brambory. Opékejte je ze všech stran, až začnout zlátnout a vláčnět; trvá to asi deset minut.

3

Do pánve přisypte proužky slaniny a smažte asi pět minut, až budou křupavé. Pak přidejte žampiony a vše posypte rozmarýnem. Osolte, opepřete a opékejte, dokud houby nezvláční (mělo by stačit zhruba pět minut).

4

Obsah pánve teď rozdělte na dvě části a do každé vyklepněte vajíčko. Potom nádobu zakryjte a nechte ji stát na mírném ohni, dokud nejsou vejce hotová; nebude to trvat déle než dvě, maximálně čtyři minuty.

Tři lahodné variace

  • Do této vydatné snídaně, lidově nazývané selská omeleta, můžete s klidem využít vařené brambory zbylé ze včerejška. Pak ale zkraťte dobu smažení.
  • Osmažené brambory můžete podávat i na toustu. Uvedené množství surovin stačí na čtyři tousty; přidejte jen dvě vejce.
  • Když vynecháte krok č. 3, připravíte si výbornou přílohu k minutkovým jídlům. Podávejte doplněné zeleninovým salátem.

Komentáře

Anonym

Použila jsem žampiony z plechovky a místo vajec jsem jídlo "zahustila" Lučinou rozmíchanou s mlékem (do hustoty smetany ke šlehání). Výborné!!

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit