Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
zapečené brambory
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 8
Do 30 minut Snadné 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1339 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 90 g
Tuky 87 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chystáte se s rodinou na výlet nebo za sebou máte večírek? Brambory s vejci podle našeho receptu vás lahodně zasytí a dodají vám spoustu energie!

Suroviny

slunečnicový olej 3 PL
na proužky, lze vynechat
rozmarýn ½ ČL
sušený
vejce 2 ks
sůl
pepř

Postup

1

Omyté brambory nakrájejte na menší kostičky a osušte na kuchyňském papíru.

2

Na větší pánvi (ideální je s nepřilnavým povrchem) rozpalte olej a vsypte do něj brambory. Opékejte je ze všech stran, až začnout zlátnout a vláčnět; trvá to asi deset minut.

3

Do pánve přisypte proužky slaniny a smažte asi pět minut, až budou křupavé. Pak přidejte žampiony a vše posypte rozmarýnem. Osolte, opepřete a opékejte, dokud houby nezvláční (mělo by stačit zhruba pět minut).

4

Obsah pánve teď rozdělte na dvě části a do každé vyklepněte vajíčko. Potom nádobu zakryjte a nechte ji stát na mírném ohni, dokud nejsou vejce hotová; nebude to trvat déle než dvě, maximálně čtyři minuty.

Tři lahodné variace

  • Do této vydatné snídaně, lidově nazývané selská omeleta, můžete s klidem využít vařené brambory zbylé ze včerejška. Pak ale zkraťte dobu smažení.
  • Osmažené brambory můžete podávat i na toustu. Uvedené množství surovin stačí na čtyři tousty; přidejte jen dvě vejce.
  • Když vynecháte krok č. 3, připravíte si výbornou přílohu k minutkovým jídlům. Podávejte doplněné zeleninovým salátem.

Komentáře

15.10.2008 14:04
Použila jsem žampiony z plechovky a místo vajec jsem jídlo "zahustila" Lučinou rozmíchanou s mlékem (do hustoty smetany ke šlehání). Výborné!!

Apetit magazín