0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bretaňský koláč far
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.6 / 5. Počet hodnocení: 39
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4750 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 600 g
Tuky 197 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vláčný koláč skrývající sušené švestky je prý předchůdcem anglického pudinku: šťavnatý, mlékem a vanilkou vonící vnitřek ho rozhodně připomíná víc než buchtu, které se zase blíží vzhledem. Když se far v rozích mírně připeče, vůbec nic se nestane – jen chutná trochu pikantněji.

Suroviny

vejce 6 ks
krupicový cukr 250 g
vanilkový cukr 1 bal
mouka pšeničná polohrubá 250 g
máslo 130 g
mléko 1 l
plnotučné
švestky 120 g
sušené, vypeckované
rum 2 PL
tmavý

Postup

1
Do mísy rozklepněte vejce. Do velké, nejlépe kovové mísy rozklepněte všech šest vajec. Přisypávejte krupicový a vanilinový cukr a přitom stále prošlehávejte metlou. Nakonec šlehejte ručně nebo elektrickým šlehačem pět až deset minut, až směs zesvětlá a zpění se.
2

Uvařte mléko. V širokém kastrolu svařte mléko, po částech do něj vmíchávejte kousky másla. Asi 5 g másla si ponechte na vymazání formy. V okamžiku, kdy je všechno rozpuštěné a na povrchu se tvoří bubliny (Dewi jim česko-bretonsky říká ‚bubly‘), kastrol sejměte z ohně a přilijte rum.

příprava těsta
3

Spojte mléko s vejci. Směs mírně vychladlého mléka s rozpuštěným máslem a rumem pomalu přilévejte tenkým pramínkem k vejcím s cukrem. Ještě alespoň tři minuty prošlehávejte.

4

Na řadě je mouka. Do mísy s tekutou směsí vajec, ­cukru, rumu, mléka a másla začněte po malých částech přidávat mouku. Po celou dobu ji do těsta zapracovávejte metlou. Výsledkem by měla být hutná, ale ještě tekoucí hmota.

přidání mléka a cukru

5

Provzdušněte těsto. Zpracovávejte těsto ještě dalších pět minut metlou. Můžete použít i vařečku, ale metla ho provzdušní přece jenom nejlépe. Postupně zapracujte veškerou mouku, i tu, která se stačila přichytit na okrajích mísy. Pak nechte těsto pět minut odpočívat.

6

Připravte zapékací mísu. Zapékací mísu, nejlépe kameninovou o rozměrech asi 25 x 35 cm štědře vymazejte máslem; nezapomeňte na rohy a ‚postranice‘. Dewi do toho šel vlastními prsty – důležité je opravdu vymáznout každý kout.

příprava pekáče

7

Strategická pozice. Troubu zapněte na 200 °C, horko­vzdušnou na 180 °C. Švestky rovnoměrně rozložte po dně formy. Ujistěte se přitom, že jsou všechny skutečně vypeckované. Pokud jsou dobře balené, zůstanou sušené švestky vláčné. (Nemáte-li jistotu, namočte je asi hodinu před pečením do vlažné vody nebo čaje.) 

8

Rallye mezi švestkami. Těstem zalijte prostor mezi švestkami a pak pomalu dolévejte zbytek, aby se moc nerozházely. Skončete zhruba centimetr pod okrajem.

těsto nalijte do formy
9

Upečte koláč. Formu s těstem vložte do trouby a koláč pečte 70 až 80 minut. V polovině pečení teplotu asi o 20 stupňů snižte. Po upečení ponechte far ještě pět minut ve vypnuté troubě, pak ho vyjměte a nechte vychladnout. Hotový far má zlatohnědou barvu a vypadá krásně ‚domácky‘. Podává se nakrájený na řezy.

hotový koláč

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/9

Komentáře

Anonym

Ač na první pohled vypadá složitě, příprava tohoto koláče není náročná a naše rodina si ho velmi rychle zamilovala. Super moučník.

Anonym

jestli je jednoduchý-to nevím-pekla ho žena,ale dobrý je velice-víme to všichni!!

Anonym

Koláč jsem připravovala přesně podle receptu,po upečení a vytažení z trouby se mi zdál na povrchu dost mastný.Vysála jsem trochu tuku z povrchu ubrousky.Po ukrojení malého kousku na ochutnání jsem zjistila,že těsto kolem švestek se srazilo a nad ním zůstala jen malá vrstva asi správného pudinkového těsta.Moc prosím o radu,co udělat,aby nedošlo ke sražení hmoty!

Anonym

Ahoj, koukám, že jsi měla při pečení stejný problém jako já. Nějak se mi těsto rozdělilo na dvě části. Už jsi přišla na to, kde se stala chyba? Díky moc za radu :-)

Anonym

Ahoj, taky se mi to rozdělilo, ale nejspíš to bylo tím že jsem ho nevyndala po těch pěti minutách z trouby. jdu to teď zkusit znovu, tak uvidím...

Anonym

Ahoj, pekla jsem ho už dvakrát a pokaždé se mi rozdělil na dvě různé vrstvy, taky nechápu čím to je... chutově dobré ale jaksi málo efektní, nevím co s tím...

Anonym

Musím říct, že far předběhl v oblíbenosti dokonce i medovník, a to už je co říct. Moc doporučuju!

Anonym

Výbornej, neuvěřitelnej, prostě famozní. Kdo ho u nás ochutnal, chce recept:) nedám:))

Anonym

Opravdu výborné. Vřele doporučuji vyzkoušet.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit