Vláčný koláč skrývající sušené švestky je prý předchůdcem anglického pudinku: šťavnatý, mlékem a vanilkou vonící vnitřek ho rozhodně připomíná víc než buchtu, které se zase blíží vzhledem. Když se far v rozích mírně připeče, vůbec nic se nestane – jen chutná trochu pikantněji.
Postup
Uvařte mléko. V širokém kastrolu svařte mléko, po částech do něj vmíchávejte kousky másla. Asi 5 g másla si ponechte na vymazání formy. V okamžiku, kdy je všechno rozpuštěné a na povrchu se tvoří bubliny (Dewi jim česko-bretonsky říká ‚bubly‘), kastrol sejměte z ohně a přilijte rum.

Spojte mléko s vejci. Směs mírně vychladlého mléka s rozpuštěným máslem a rumem pomalu přilévejte tenkým pramínkem k vejcím s cukrem. Ještě alespoň tři minuty prošlehávejte.
Na řadě je mouka. Do mísy s tekutou směsí vajec, cukru, rumu, mléka a másla začněte po malých částech přidávat mouku. Po celou dobu ji do těsta zapracovávejte metlou. Výsledkem by měla být hutná, ale ještě tekoucí hmota.
Provzdušněte těsto. Zpracovávejte těsto ještě dalších pět minut metlou. Můžete použít i vařečku, ale metla ho provzdušní přece jenom nejlépe. Postupně zapracujte veškerou mouku, i tu, která se stačila přichytit na okrajích mísy. Pak nechte těsto pět minut odpočívat.
Připravte zapékací mísu. Zapékací mísu, nejlépe kameninovou o rozměrech asi 25 x 35 cm štědře vymazejte máslem; nezapomeňte na rohy a ‚postranice‘. Dewi do toho šel vlastními prsty – důležité je opravdu vymáznout každý kout.
Strategická pozice. Troubu zapněte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Švestky rovnoměrně rozložte po dně formy. Ujistěte se přitom, že jsou všechny skutečně vypeckované. Pokud jsou dobře balené, zůstanou sušené švestky vláčné. (Nemáte-li jistotu, namočte je asi hodinu před pečením do vlažné vody nebo čaje.)
Rallye mezi švestkami. Těstem zalijte prostor mezi švestkami a pak pomalu dolévejte zbytek, aby se moc nerozházely. Skončete zhruba centimetr pod okrajem.

Upečte koláč. Formu s těstem vložte do trouby a koláč pečte 70 až 80 minut. V polovině pečení teplotu asi o 20 stupňů snižte. Po upečení ponechte far ještě pět minut ve vypnuté troubě, pak ho vyjměte a nechte vychladnout. Hotový far má zlatohnědou barvu a vypadá krásně ‚domácky‘. Podává se nakrájený na řezy.
Komentáře
Anonym
13.11.2006 14:20
Far
Anonym
24.11.2006 16:45
a
Anonym
13.07.2007 21:04
far
Anonym
18.11.2007 20:13
Už se povedl?
Anonym
15.05.2008 12:57
asi tuším
Anonym
15.05.2008 15:15
tak netuším
Anonym
13.10.2008 19:44
Dvě vrstvy
Anonym
30.11.2006 21:24
skvělý!
Anonym
29.12.2006 10:13
Far
Anonym
12.01.2007 22:31
Dobrota