Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bretaňský koláč far
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 52
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4750 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 600 g
Tuky 197 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vláčný koláč skrývající sušené švestky je prý předchůdcem anglického pudinku: šťavnatý, mlékem a vanilkou vonící vnitřek ho rozhodně připomíná víc než buchtu, které se zase blíží vzhledem. Když se bretaňský koláč far v rozích mírně připeče, vůbec nic se nestane – jen chutná trochu pikantněji.

Suroviny

vejce 6 ks
jemný
máslo 130 g
slané, nebo obyčejné + lžička soli
plnotučné
sušené, vypeckované
rum 2 PL
tmavý

Postup

1
Do mísy rozklepněte vejce. Do velké, nejlépe kovové mísy rozklepněte všech šest vajec. Přisypávejte krupicový a vanilinový cukr a přitom stále prošlehávejte metlou. Nakonec šlehejte ručně nebo elektrickým šlehačem pět až deset minut, až směs zesvětlá a zpění se.
2

Uvařte mléko. V širokém kastrolu svařte mléko, po částech do něj vmíchávejte kousky másla. Asi 5 g másla si ponechte na vymazání formy. V okamžiku, kdy je všechno rozpuštěné a na povrchu se tvoří bubliny (Dewi jim česko-bretonsky říká ‚bubly‘), kastrol sejměte z ohně a přilijte rum.

příprava těsta
3

Spojte mléko s vejci. Směs mírně vychladlého mléka s rozpuštěným máslem a rumem pomalu přilévejte tenkým pramínkem k vejcím s cukrem. Ještě alespoň tři minuty prošlehávejte.

4

Na řadě je mouka. Do mísy s tekutou směsí vajec, ­cukru, rumu, mléka a másla začněte po malých částech přidávat mouku. Po celou dobu ji do těsta zapracovávejte metlou. Výsledkem by měla být hutná, ale ještě tekoucí hmota.

přidání mléka a cukru

5

Provzdušněte těsto. Zpracovávejte těsto ještě dalších pět minut metlou. Můžete použít i vařečku, ale metla ho provzdušní přece jenom nejlépe. Postupně zapracujte veškerou mouku, i tu, která se stačila přichytit na okrajích mísy. Pak nechte těsto pět minut odpočívat.

6

Připravte zapékací mísu. Zapékací mísu, nejlépe kameninovou o rozměrech asi 25 x 35 cm štědře vymazejte máslem; nezapomeňte na rohy a ‚postranice‘. Dewi do toho šel vlastními prsty – důležité je opravdu vymáznout každý kout.

příprava pekáče

7

Strategická pozice. Troubu zapněte na 200 °C, horko­vzdušnou na 180 °C. Švestky rovnoměrně rozložte po dně formy. Ujistěte se přitom, že jsou všechny skutečně vypeckované. Pokud jsou dobře balené, zůstanou sušené švestky vláčné. (Nemáte-li jistotu, namočte je asi hodinu před pečením do vlažné vody nebo čaje.) 

8

Rallye mezi švestkami. Těstem zalijte prostor mezi švestkami a pak pomalu dolévejte zbytek, aby se moc nerozházely. Skončete zhruba centimetr pod okrajem.

těsto nalijte do formy
9

Upečte koláč. Formu s těstem vložte do trouby a koláč pečte 70 až 80 minut. V polovině pečení teplotu asi o 20 stupňů snižte. Po upečení ponechte far ještě pět minut ve vypnuté troubě, pak ho vyjměte a nechte vychladnout. Hotový far má zlatohnědou barvu a vypadá krásně ‚domácky‘. Podává se nakrájený na řezy.

hotový koláč

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/9

Komentáře

16.04.2017 14:56

Já jej mám taky mastný a úplná placka z toho vyšla. Všechno podle receptu, kde je tedy chyba? :(

20.04.2017 12:53

Dobrý den, Michaelo,
far v troubě nikdy nenabyde, tudíž je potřeba zvolit formu tak, aby měl na výšku alespoň 2 cm. Když to zjednodušíme je to takový hutnější ale jemný pečený pudink s máslem a sušenými švestkami navíc. Nevím, zda jsem ho přiblížila nejlépe, ale s kolegyněmi jsme se shodly na tomto popisu. Samozřejmě se mohlo něco v průběhu příprav pokazit, ale možná by stačila jen nádoba o jiných rozměrech?

21.01.2017 13:34

Těsto je tak řídké, že než se stihlo začít péct, mouka klesla ke dnu a udělala mi tam "gumovou" vrstvu. Chuťově není špatný, ale je to prostě taková sladká palačinka, takže já osobně příště radši udělám ty palačinky.

19.07.2016 15:32

Kolac dopadl,tak jak ma byt podle navodu-zadna slozitost,kase ani omeleta z toho nevznikla..chut je vyborna a hutna..pekl se mi jen 40min a to je asi tim,ze jsem mela vetsi rozmer pekace...ale urcite mohu doporucit vsem

24.08.2008 16:31
tak ja mam v repertoari vyrazne jednoduchsiu verziu, a to priamo z bretonska... zmiesat / nie je potreba mixovat ani predychavat ;-)/ 125 g hladkej muky, 100 g krystaloveho cukru a 2 vajicka, potom k tomu pridat 0.5 l studeneho mlieka /pouzivam polotucne/. Slivky su najlepsie,ale uz som skusala aj hrozienka a mandle a tiez to malo uspech...
27.02.2008 08:34
Kdysi (a poté již každý rok) jsem měl možnost ochutnat originál... donutilo mne to na netu najít postup přípravy, ale mohu s klidným svědomím prohlásit, že zde je asi nejsrozumitelnější ... a výsledek tomu odpovídá ...SUPER
18.11.2007 20:07
Koláč na chuť byl výborný, ale přišlo mi, že je sražený. Nebo tak má opravdu chutnat i vypadat? Díky za radu...
30.08.2007 18:00
Recept se nachází v č.9/04, str.68
31.08.2007 11:05
Recept se nachází také v č.1/05, str.28
21.08.2007 10:42
Díky 6 vejcím a litru mléka vznikne parádní omeleta na plech. Takže kdo omelety nemá moc v oblibě, radši tento koláč vynechte. Mně nechutnal vůbec.

Apetit magazín