Upéct si domácí tartaletky je výzva, kterou jsme rádi přijali. A věřte, že tartaletky s čokoládou a slaným karamelem se nám opravdu povedly. Jakmile se vám naskytne příležitost, určitě recept vyzkoušejte také. Ručíme vám za to, že sladkoslaná náplň tartaletek vás dostane!
Suroviny
Postup
Nejdříve si připravte těsto. Z mouky, cukru, másla a 2 lžic vody vypracujte hladké pevné těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte hodinu odpočinout v lednici.
Troubu předehřejte na 190 °C. Těsto vyválejte na sílu 3–5 mm, vyložte jím formičky a dejte je na 30–60 minut do lednice. Pak dno každé formičky vyložte pečicím papírem, vsypte fazole nebo hrách a pečte 15 minut, tzv. naslepo, poté papír s luštěninami odstraňte a dopečte dozlatova, zhruba 8 minut. Nechte vychladnout.
Mandle pražte ve vyhřáté troubě asi 2 minuty, nechte zchladnout a nasekejte nahrubo.
Na mírném plameni rozpusťte v hrnci cukr se 100 ml vody a citronovou šťávou. Poté přiveďte k varu a vařte, dokud cukr nezačne zlátnout. Karamel nemíchejte! Sundejte hrnec ze sporáku, vlijte smetanu a opatrně vmíchejte máslo, vanilkový extrakt, sůl a mandle. Rozdělte karamelovou směs do pečených košíčků. Nechte 30 minut chladnout při pokojové teplotě, poté uložte alespoň na hodinu do lednice.
Čokoládu a smetanu dejte do menšího hrnce a zahřívejte za občasného míchání, dokud se čokoláda nerozpustí a nespojí se smetanou do hladkého krému. Vmíchejte máslo. Čokoládu nalijte na karamel. Na závěr ji můžete ozdobit vločkovou solí.