0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tartaletky s čokoládou a slaným karamelem

Tartaletky s čokoládou a slaným karamelem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tartaletky s čokoládou a slaným karamelem

3.7 / 5. Počet hodnocení: 51
Do hodiny Snadné Na 6-8 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6032 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 514 g
Tuky 401 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladkoslaná náplň tartaletek vás dostane! 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 240 g
krupicový cukr 60 g
máslo 180 g
Na karamel
mandle loupané 110 g
krupicový cukr 225 g
citronová štáva
pár kapek (nemusí být)
smetana ke šlehání 125 ml
min. 30%
máslo 30 g
cca 2 lžíce
vanilkový extrakt 1 ČL
sůl 0.25 ČL
Na čokoládovou vrstvu
tmavá čokoláda 165 g
smetana ke šlehání 60 ml
min. 30%
máslo 40 g

1 Nejdříve si připravte těsto. Z mouky, cukru, másla a 2 lžic vody vypracujte hladké pevné těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte hodinu odpočinout v lednici. 

2 Troubu předehřejte na 190°C. Těsto vyválejte na sílu 3–5mm, vyložte jím formičky a dejte je na 30–60 minut do lednice. Pak dno každé formičky vyložte pečicím papírem, vsypte fazole nebo hrách a pečte 15 minut, tzv. naslepo, poté papír s luštěninami odstraňte a dopečte dozlatova, zhruba 8 minut. Nechte vychladnout. 

3 Mandle pražte ve vyhřáté troubě asi 2 minuty, nechte zchladnout a nasekejte nahrubo.

4 Na mírném plameni rozpusťte v hrnci cukr se 100ml vody a citronovou šťávou. Poté přiveďte k varu a vařte, dokud cukr nezačne zlátnout. Karamel nemíchejte! Sundejte hrnec ze sporáku, vlijte smetanu a opatrně vmíchejte máslo, vanilkový extrakt, sůl a mandle. Rozdělte karamelovou směs do pečených košíčků. Nechte 30 minut chladnout při pokojové teplotě, poté uložte alespoň na hodinu do lednice. 

5 Čokoládu a smetanu dejte do menšího hrnce a zahřívejte za občasného míchání, dokud se čokoláda nerozpustí a nespojí se smetanou do hladkého krému. Vmíchejte máslo. Čokoládu nalijte na karamel. Na závěr ji můžete ozdobit vločkovou solí. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/11

Apetit magazín

5 kroků, jak si snadno a rychle vyrobit domácí balkánský sýr
  • Jak na to

5 kroků, jak si snadno a rychle vyrobit domácí balkánský sýr

Láká vás domácí výroba sýrů? Zkuste začít od něčeho jednoduchého. Sýr balkánského typu je snadný na přípravu, nemusí zrát a rovnou čerstvý se nakládá do slaného nálevu. Odpadne vám tak spousta starostí a téměř okamžitě máte domácí pochoutku...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit