Tartaletky s čokoládou a slaným karamelem

Tartaletky s čokoládou a slaným karamelem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do 20 minut Na 6-8 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6037 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 511 g
Tuky 400 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladkoslaná náplň tartaletek vás dostane! 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 240 g
krupicový cukr 60 g
máslo 180 g
Na karamel
mandle 110 g
loupané
krupicový cukr 225 g
citronová štáva
smetana ke šlehání 125 ml
min. 30 %
máslo 2 PL
vanilkový extrakt 1 ČL
sůl 1 ČL
Na čokoládovou vrstvu
tmavá čokoláda 165 g
smetana ke šlehání 60 ml
máslo 40 g

Nejdříve si připravte těsto. Z mouky, cukru, másla a 2 lžic vody vypracujte hladké pevné těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte hodinu odpočinout v lednici. 

Troubu předehřejte na 190°C. Těsto vyválejte na sílu 3–5mm, vyložte jím formičky a dejte je na 30–60 minut do lednice. Pak dno každé formičky vyložte pečicím papírem, vsypte fazole nebo hrách a pečte 15 minut, tzv. naslepo, poté papír s luštěninami odstraňte a dopečte dozlatova, zhruba 8 minut. Nechte vychladnout. 

Mandle pražte ve vyhřáté troubě asi 2 minuty, nechte zchladnout a nasekejte nahrubo.

Na mírném plameni rozpusťte v hrnci cukr se 100ml vody a citronovou šťávou. Poté přiveďte k varu a vařte, dokud cukr nezačne zlátnout. Karamel nemíchejte! Sundejte hrnec ze sporáku, vlijte smetanu a opatrně vmíchejte máslo, vanilkový extrakt, sůl a mandle. Rozdělte karamelovou směs do pečených košíčků. Nechte 30 minut chladnout při pokojové teplotě, poté uložte alespoň na hodinu do lednice. 

Čokoládu a smetanu dejte do menšího hrnce a zahřívejte za občasného míchání, dokud se čokoláda nerozpustí a nespojí se smetanou do hladkého krému. Vmíchejte máslo. Čokoládu nalijte na karamel. Na závěr ji můžete ozdobit vločkovou solí. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/11

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...
Jak využít v plantainy v kuchyni?
  • Tipy a triky

Jak využít v plantainy v kuchyni?

Narazili jste v obchodě na sytě zelené banány, které vypadaly, že je sklidili o měsíc dřív, než měli? Možná to byly právě banány plantain. Tento druh banánů bývá zařazován spíše mezi zeleninu než ovoce. Pojďme se podívat, do jakých pokrmů...
Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...

Obchod Apetit