0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tarte Tatin (obrácený jablkový koláč)

Tarte Tatin (obrácený jablkový koláč)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tarte Tatin (obrácený jablkový koláč)

4 / 5. Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3334 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 455 g
Tuky 138 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oslaďte si život prostým a zároveň rafinovaným koláčem sester Tatinových, který po jejich smrti světově proslavil pařížský podnik Maxim’s a francouzský autor píšící o gastronomii pod pseudonymem Curnonsky.

Suroviny

jablko 1,6 kg
viz Něco navíc
máslo 80 g
rozpuštěné
krupicový cukr 130 g
crème fraîche
Na těsto
mouka pšeničná hladká 170 g
+ na poprášení plochy
máslo 70 g
studené a nakrájené na kostičky
krupicový cukr 1 ČL
sůl 1 špetka
vejce 1 ks

Postup

1

Na těsto vemněte do mouky máslo, cukr a sůl, aby vznikla drobenka, přidejte vejce a prohněťte dohladka. Je-li třeba, přilijte 1 lžičku studené vody. Zabalte do potravinové fólie a dejte vychladit.

2

Troubu předehřejte na 200°C. Jablka oloupejte, nakrájejte na šestiny či čtvrtky a zbavte jádřinců. V neotevírací dortové formě o průměru 24 cm a hloubce 5 cm (nebo v litinové pánvi vhodné do trouby za uvedené teploty) rozehřejte máslo s cukrem, aby se cukr rozpustil. Dno formy poklaďte jablky vnější (kde byla slupka) stranou dolů. Pak je zakryjte druhou vrstvou jablek, tentokrát je dávejte opačně. Pečte v předehřáté troubě 30 minut.

3

Mezitím vyjměte těsto z chladničky a rozválejte na kruh mírně přesahující rozměry formy.

4

Formu vyjměte z trouby (chraňte si ruce žáruvzdornými rukavicemi) a postavte na střední až silný oheň na 25 minut. Poté by jablka měla být propečená. Formu odstavte, na jablka opatrně položte těsto a okraje zahněte dolů. Těsto propíchejte vidličkou, aby mohla unikat pára. Pečte 25 minut, aby těsto zkřupavělo.

5

Nechte mírně zchladnout ve formě. Pokud po zchladnutí koláčem nejde pootočit, dejte formu na nahřátou plotnu a pak jej pootočením uvolněte. Potom na formu položte servírovací talíř s okrajem a obojí obraťte, tím vyklopíte koláč i se vzniklou karamelovou omáčkou na talíř. Podávejte, podle chuti doplněné crème fraîche.

NĚCO NAVÍC: Jaká jablka? A co když pustí moc šťávy?
Z dnes běžných se hodí jablka Royal Gala, Jonathan, Jonagold, Golden Delicious či Jonared, jež se nezmění v pyré. Zradí-li vás jablka a ve formě to bude po dopečení koláče šplouchat, před vyklopením opatrně slijte šťávu do rendlíku a svařte před podáváním dohusta.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč