Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tarte Tatin (obrácený jablkový koláč)
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 22
Do dvou hodin Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3334 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 455 g
Tuky 138 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oslaďte si život prostým a zároveň rafinovaným koláčem sester Tatinových, který po jejich smrti světově proslavil pařížský podnik Maxim’s a francouzský autor píšící o gastronomii pod pseudonymem Curnonsky. Tarte Tatin neboli obrácený jablkový koláč je jednodušší, než se na první pohled zdá.

Související recepty

Suroviny

jablko 1,6 kg
viz Něco navíc
rozpuštěné
k podávání
Na těsto
+ na poprášení plochy
studené a nakrájené na kostičky
sůl 1 špetka
vejce 1 ks

Postup

1

Na těsto vemněte do mouky máslo, cukr a sůl, aby vznikla drobenka, přidejte vejce a prohněťte dohladka. Je-li třeba, přilijte 1 lžičku studené vody. Zabalte do potravinové fólie a dejte vychladit.

2

Troubu předehřejte na 200 °C. Jablka oloupejte, nakrájejte na šestiny či čtvrtky a zbavte jádřinců. V neotevírací dortové formě o průměru 24 cm a hloubce 5 cm (nebo v litinové pánvi vhodné do trouby za uvedené teploty) rozehřejte máslo s cukrem, aby se cukr rozpustil. Dno formy poklaďte jablky vnější (kde byla slupka) stranou dolů. Pak je zakryjte druhou vrstvou jablek, tentokrát je dávejte opačně. Pečte v předehřáté troubě 30 minut.

3

Mezitím vyjměte těsto z chladničky a rozválejte na kruh mírně přesahující rozměry formy.

4

Formu vyjměte z trouby (chraňte si ruce žáruvzdornými rukavicemi) a postavte na střední až silný oheň na 25 minut. Poté by jablka měla být propečená. Formu odstavte, na jablka opatrně položte těsto a okraje zahněte dolů. Těsto propíchejte vidličkou, aby mohla unikat pára. Pečte 25 minut, aby těsto zkřupavělo.

5

Nechte mírně zchladnout ve formě. Pokud po zchladnutí koláčem nejde pootočit, dejte formu na nahřátou plotnu a pak jej pootočením uvolněte. Potom na formu položte servírovací talíř s okrajem a obojí obraťte, tím vyklopíte koláč i se vzniklou karamelovou omáčkou na talíř. Podávejte, podle chuti doplněné crème fraîche.

NĚCO NAVÍC: Jaká jablka? A co když pustí moc šťávy?
Z dnes běžných se hodí jablka Royal Gala, Jonathan, Jonagold, Golden Delicious či Jonared, jež se nezmění v pyré. Zradí-li vás jablka a ve formě to bude po dopečení koláče šplouchat, před vyklopením opatrně slijte šťávu do rendlíku a svařte před podáváním dohusta.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín