Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tarte Tatin (obrácený jablkový koláč)
Tarte Tatin (obrácený jablkový koláč)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tarte Tatin (obrácený jablkový koláč)

4.2/5 Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3334 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 455 g
Tuky 138 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oslaďte si život prostým a zároveň rafinovaným koláčem sester Tatinových, který po jejich smrti světově proslavil pařížský podnik Maxim’s a francouzský autor píšící o gastronomii pod pseudonymem Curnonsky.

Suroviny

jablko 1,6 kg
viz Něco navíc
rozpuštěné
Na těsto
+ na poprášení plochy
studené a nakrájené na kostičky
sůl 1 špetka
vejce 1 ks

Postup

1

Na těsto vemněte do mouky máslo, cukr a sůl, aby vznikla drobenka, přidejte vejce a prohněťte dohladka. Je-li třeba, přilijte 1 lžičku studené vody. Zabalte do potravinové fólie a dejte vychladit.

2

Troubu předehřejte na 200°C. Jablka oloupejte, nakrájejte na šestiny či čtvrtky a zbavte jádřinců. V neotevírací dortové formě o průměru 24 cm a hloubce 5 cm (nebo v litinové pánvi vhodné do trouby za uvedené teploty) rozehřejte máslo s cukrem, aby se cukr rozpustil. Dno formy poklaďte jablky vnější (kde byla slupka) stranou dolů. Pak je zakryjte druhou vrstvou jablek, tentokrát je dávejte opačně. Pečte v předehřáté troubě 30 minut.

3

Mezitím vyjměte těsto z chladničky a rozválejte na kruh mírně přesahující rozměry formy.

4

Formu vyjměte z trouby (chraňte si ruce žáruvzdornými rukavicemi) a postavte na střední až silný oheň na 25 minut. Poté by jablka měla být propečená. Formu odstavte, na jablka opatrně položte těsto a okraje zahněte dolů. Těsto propíchejte vidličkou, aby mohla unikat pára. Pečte 25 minut, aby těsto zkřupavělo.

5

Nechte mírně zchladnout ve formě. Pokud po zchladnutí koláčem nejde pootočit, dejte formu na nahřátou plotnu a pak jej pootočením uvolněte. Potom na formu položte servírovací talíř s okrajem a obojí obraťte, tím vyklopíte koláč i se vzniklou karamelovou omáčkou na talíř. Podávejte, podle chuti doplněné crème fraîche.

NĚCO NAVÍC: Jaká jablka? A co když pustí moc šťávy?
Z dnes běžných se hodí jablka Royal Gala, Jonathan, Jonagold, Golden Delicious či Jonared, jež se nezmění v pyré. Zradí-li vás jablka a ve formě to bude po dopečení koláče šplouchat, před vyklopením opatrně slijte šťávu do rendlíku a svařte před podáváním dohusta.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč