Oslaďte si život prostým a zároveň rafinovaným koláčem sester Tatinových, který po jejich smrti světově proslavil pařížský podnik Maxim’s a francouzský autor píšící o gastronomii pod pseudonymem Curnonsky. Tarte Tatin neboli obrácený jablkový koláč je jednodušší, než se na první pohled zdá.
Suroviny
Postup
Na těsto vemněte do mouky máslo, cukr a sůl, aby vznikla drobenka, přidejte vejce a prohněťte dohladka. Je-li třeba, přilijte 1 lžičku studené vody. Zabalte do potravinové fólie a dejte vychladit.
Troubu předehřejte na 200 °C. Jablka oloupejte, nakrájejte na šestiny či čtvrtky a zbavte jádřinců. V neotevírací dortové formě o průměru 24 cm a hloubce 5 cm (nebo v litinové pánvi vhodné do trouby za uvedené teploty) rozehřejte máslo s cukrem, aby se cukr rozpustil. Dno formy poklaďte jablky vnější (kde byla slupka) stranou dolů. Pak je zakryjte druhou vrstvou jablek, tentokrát je dávejte opačně. Pečte v předehřáté troubě 30 minut.
Mezitím vyjměte těsto z chladničky a rozválejte na kruh mírně přesahující rozměry formy.
Formu vyjměte z trouby (chraňte si ruce žáruvzdornými rukavicemi) a postavte na střední až silný oheň na 25 minut. Poté by jablka měla být propečená. Formu odstavte, na jablka opatrně položte těsto a okraje zahněte dolů. Těsto propíchejte vidličkou, aby mohla unikat pára. Pečte 25 minut, aby těsto zkřupavělo.
Nechte mírně zchladnout ve formě. Pokud po zchladnutí koláčem nejde pootočit, dejte formu na nahřátou plotnu a pak jej pootočením uvolněte. Potom na formu položte servírovací talíř s okrajem a obojí obraťte, tím vyklopíte koláč i se vzniklou karamelovou omáčkou na talíř. Podávejte, podle chuti doplněné crème fraîche.
NĚCO NAVÍC: Jaká jablka? A co když pustí moc šťávy?
Z dnes běžných se hodí jablka Royal Gala, Jonathan, Jonagold, Golden Delicious či Jonared, jež se nezmění v pyré. Zradí-li vás jablka a ve formě to bude po dopečení koláče šplouchat, před vyklopením opatrně slijte šťávu do rendlíku a svařte před podáváním dohusta.