Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lievito madre – ‚kvásková matka‘, se kterou bude vaše domácí pečivo nadýchané jako obláček

zadělávání kvásku
ZDROJ: unsplash.com
sdílet:

Lievito madre nebo také ‚kvásková máma‘ je italský druh kvasu, který vám otevře vrátka do světa nadýchaného bílého pečiva – a to i toho sladkého. Pokud pečete domácí chléb, rohlíky nebo sladká kynutá těsta, tento druh kváskování vás učaruje. Co na lievito madre potřebujete, jak si ho vyrobit a do jakých těst použít?

Lievito madre je ‚tuhý‘ kvásek, který pochází z Itálie a v překladu znamená ‚kvásková máma‘. Oproti jeho známější verzi je méně kyselý a i jeho výroba je lehce odlišná. Na rozdíl od žitného kvasu se ‚matka‘ a připravuje z pšeničné mouky – nejčastěji hladké. Lze ale použít i polohrubou nebo špaldovou.   

  • Na výrobu budete potřebovat 2 díly mouky a 1 díl vody.  Při zakládání kvasu se k mouce přidává také med.
  • Protože má pšeničný kvas větší hustotu, kvašení probíhá pomaleji a v ideálních podmínkách trvá 14 dní.

Jak si kvásek lievito madre připravit

Na založení kvasu budete potřebovat suroviny:

  • 100 g hladké mouky (nebo polohrubé)
  • 50 g vody
  • 20 g medu

Dále si připravte čistou zavařovací sklenici o objemu 0,7 – 1 litr, víčko a vařečku nebo metlu.

Postup

  1. Do mísy si navažte mouku, vodu a med a vše pořádně promíchejte, aby vzniklo tužší hladké těsto.
  2. Rukama z něj vytvarujte kuličku, kterou z vrchu nastřihněte do kříže a vložte do čisté zavařovací sklenice.
  3. Položte přes ni víčko (nezavírejte, jen přiklopte) a nechte dva dny stát na kuchyňské lince při teplotě 21-26 °C.
  4. Druhý den můžete pozorovat, že se na těstě vytvořily malé bublinky a pomalu začíná měnit tvar. Ale nic s ním nedělejte, váš čas přijde až následující den.
  5. Třetí den odeberte ze sklenice 25 g rozkvasu a dejte do mísy společně s 25 g teplé vody a 50 g hladké mouky.
  6. Těsto opět vypracujte, utvořte kuličku, nastříhněte, vložte do čisté sklenice a přiklopte víčkem.
  7. Stejný postup opakujte zbylých 12 dní. Den ode dne můžete pozorovat, že lievito marde rychleji kvasí, mění tvar a tvoří se větší bublinky.
  8. Ve chvíli, kdy kvásek dovrší svého 14. dne, je připravený pro následující pečení.

Jak lievito madre použít

Pšeničný kvásek se používá stejně jako žitný, pracuje se s ním obdobně. Použijete potřebnou část hotového kvasu a přidáte ho podle receptu do těsta.

  • Protože je lievito madre chudší na kyseliny, nejčastěji se přidává do bílého pečivarohlíky, housky, veky, bagety, ale oceníte ho také při zadělávání sladkého těsta na koláče, buchty, vánočku, mazanec atd. Pochopitelně ho můžete přidat i do kváskového chleba.
  • ‚Matka‘ je oproti žitnému kvasu hustší a proto je nutné do těsta přidat více vody, než jste zvyklí. Zato se vám ale odvděčí jemným a nadýchaným výsledkem. Pečivo je vláčné, má velká oka a vydrží déle čerstvé.

Jak kvásek uchovávat

Zbylý kvas uchovávejte podle toho, jak často budete péct. Pokud pravidelně, dokrmte ho a nechte ho žít dále v teple. Pokud se v nejbližší době na pečení nechystáte, dejte zbytek do ledničky, kde vydrží až týden – poté je nutné ho nakrmit a to vždy v poměru: 1 – 2 díly ‚matky‘, 2 díly mouky a 1 díl vody. Až se rozhodnete péct, vyndejte kvas z lednice ven alespoň hodinu (ještě lépe dvě hodiny) předem, aby se ohřál.

  • Odeberte potřebné množství, přidejte mouku a vodu stále ve stejném poměru, můžete přidat i trochu medu a vypracujte kuličku, kterou nechte v teple 4 – 6 hodin rozkvasit.
  • Hotový kvas by měl zvětšit svůj objem dvakrát až třikrát.
  • Pro lepší přehled vložte kuličku do sklenice a v místě, kde těsto končí, omotejte provázek, dejte gumičku nebo si poznamenejte fixou čáru.

Co se zbylým kvasem

Asi je vám jasné, že během celého procesu výroby lievito madre, ale i během jeho uchovávání vám zbude spousta rozkvasu. Byla by škoda ho vyhodit, proto ho klidně použijte ještě tentýž den do jakéhokoli kynutého pečiva.

Zdroj informací: Apetit, Srdcezkvasku, Vune-chleba

Skryt pre seznam

Související články

Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín