
Cukety s orzem a kozím sýrem
Při focení jsme cukety překřtili na zdravé chlebíčky – byly totiž perfektně křupavé! Inspiraci jsme našli na zahraničním blogu Half Baked Harvest, kde nás zaujalo použití těstovinové rýže.
Ingredience
- 200 g těstovinové rýže (orzo)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
- po 1 lžíci nasekaných lístků oregana a petrželky
- špetka drcených chilli vloček (lze vynechat)
- 100 g čerstvého kozího sýra, rozdrobeného na větší kousky
- 250 g třešňových rajčátek, přepůlených
- 3 menší cukety, rozříznuté podélně na poloviny (máte-li silnější cukety, každou polovinu ještě rozdělte na 2 dlouhé plátky)
- bazalkové pesto na pokapání
Příprava jídla
1 V hrnci přiveďte vodu k varu a podle návodu na obalu uvařte těstovinovou rýži. Hotové těstoviny slijte a ochuťte 2 lžícemi olivového oleje, octem, nasekanými bylinkami a chilli a zamíchejte. Jemně vmíchejte sýr (část nechte na posypání nahoru) a rajčata.
2 Rozehřejte gril nebo grilovací pánev. Cukety potřete z obou stran zbývajícím olejem, osolte, opepřete a grilujte cca 7–10 minut po každé straně. Půlky, případně plátky, které budete plnit, mírně vydlabejte, aby v nich držela náplň. Vydlabanou teplou dužinu nasekejte a vmíchejte do těstovinové rýže.
3 Připravené půlky cuket pokapejte pestem, poklaďte směsí těstovinové rýže a zeleniny, navrch přidejte ještě trochu sýra a zakápněte trochou pesta. Podávejte teplé nebo vlažné.
Přidat komentář