Vepřová pečeně s rajčaty, šalvějí a ginem

Vepřová pečeně s rajčaty, šalvějí a ginem

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (1)
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3415 kcal
Bílkoviny 211 g
Cukr 160 g
Tuky 217 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Parádní letní oběd z jednoho pekáče!

Suroviny

šalvěj 12 lístků
česnek 4 stroužky
oloupaný
olivový olej 2 PL
oregano 1 ČL
sušené
sůl
pepř
čerstvě mletý
vepřové maso 1 kg
vepřová pečeně bez kosti, nejlépe s tukovým krytím
rajčata cherry 500 g
smetana ke šlehání 200 ml
brambory nové 600 g
malé, ve slupce, vydrhnuté
gin 60 ml
nebo více, podle chuti

1 Ve food processoru nebo hmoždíři utřete na pastu polovinu lístků šalvěje, česnek, olivový olej, oregano a 1/2 lžičky soli.

2 Na pečeni ve vrstvě tuku udělejte zářezy (maso lehce nařežte i v případě, že tukové krytí nemá), svažte do špalíčku a vmasírujte pastu. Nechte při pokojové teplotě odležet 30 minut. Rozehřejte troubu na 150°C.

3 Rozpalte velkou ohnivzdornou pánev nebo nižší pekáček a maso na něm opečte ze všech stran dozlatova. Pak vhoďte rajčátka a opékejte 1 minutu. Přes maso přelijte polovinu smetany, kolem rajčat vsypte brambory a vložte do trouby. Pečte 5 minut, pak stáhněte na 120°C a pečte odkryté 2 hodiny, během pečení přelévejte výpekem. Půl hodiny před dopečením přidejte zbylou šalvěj, zbylou smetanu a gin. Hotovou pečínku nechte chvíli zakrytou odpočinout, pak krájejte. Chcete-li, šťávu slijte a podávejte vedle.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...

Obchod Apetit