Parádní letní oběd z jednoho pekáče!
Suroviny
Postup
Ve food processoru nebo hmoždíři utřete na pastu polovinu lístků šalvěje, česnek, olivový olej, oregano a 1/2 lžičky soli.
Na pečeni ve vrstvě tuku udělejte zářezy (maso lehce nařežte i v případě, že tukové krytí nemá), svažte do špalíčku a vmasírujte pastu. Nechte při pokojové teplotě odležet 30 minut. Rozehřejte troubu na 150°C.
Rozpalte velkou ohnivzdornou pánev nebo nižší pekáček a maso na něm opečte ze všech stran dozlatova. Pak vhoďte rajčátka a opékejte 1 minutu. Přes maso přelijte polovinu smetany, kolem rajčat vsypte brambory a vložte do trouby. Pečte 5 minut, pak stáhněte na 120°C a pečte odkryté 2 hodiny, během pečení přelévejte výpekem. Půl hodiny před dopečením přidejte zbylou šalvěj, zbylou smetanu a gin. Hotovou pečínku nechte chvíli zakrytou odpočinout, pak krájejte. Chcete-li, šťávu slijte a podávejte vedle.