0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřová pečeně s rajčaty, šalvějí a ginem

Vepřová pečeně s rajčaty, šalvějí a ginem

4 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3415 kcal
Bílkoviny 211 g
Sacharidy 160 g
Tuky 217 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Parádní letní oběd z jednoho pekáče!

Suroviny

šalvěj 12 lístků
česnek 4 stroužky
oloupaný
olivový olej 2 PL
oregano 1 ČL
sušené
sůl
pepř
čerstvě mletý
vepřové maso 1 kg
vepřová pečeně bez kosti, nejlépe s tukovým krytím
rajčata cherry 500 g
smetana ke šlehání 200 ml
brambory nové 600 g
malé, ve slupce, vydrhnuté
gin 60 ml
nebo více, podle chuti

1 Ve food processoru nebo hmoždíři utřete na pastu polovinu lístků šalvěje, česnek, olivový olej, oregano a 1/2 lžičky soli.

2 Na pečeni ve vrstvě tuku udělejte zářezy (maso lehce nařežte i v případě, že tukové krytí nemá), svažte do špalíčku a vmasírujte pastu. Nechte při pokojové teplotě odležet 30 minut. Rozehřejte troubu na 150°C.

3 Rozpalte velkou ohnivzdornou pánev nebo nižší pekáček a maso na něm opečte ze všech stran dozlatova. Pak vhoďte rajčátka a opékejte 1 minutu. Přes maso přelijte polovinu smetany, kolem rajčat vsypte brambory a vložte do trouby. Pečte 5 minut, pak stáhněte na 120°C a pečte odkryté 2 hodiny, během pečení přelévejte výpekem. Půl hodiny před dopečením přidejte zbylou šalvěj, zbylou smetanu a gin. Hotovou pečínku nechte chvíli zakrytou odpočinout, pak krájejte. Chcete-li, šťávu slijte a podávejte vedle.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/7

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit