Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rychlé cuketové večeře, z kterých si vybere každý

Rychlé cuketové večeře, z kterých si vybere každý
ZDROJ: Smaženky s cuketou, šunkou, bazalkou a ricottou

Každý rok se opakuje to samé – jarní nadšení z mladých cuket se v průběhu léta změní v zoufalství, co si s nekončící úrodou počít. My máme jasno. Připravte si z nich rychlé večeře a využijte jejich sezónu naplno.

Cuketa už je nějaký ten čas naprostým fenoménem. Především mezi drobnými pěstiteli, kteří bez velké námahy mají po celé léto záhon plný velkých plodů a tím pádem i rychlý přísun čerstvé zeleniny.

NÁŠ TIP: PŘIPRAVTE SI NAPŘÍKLAD CUKETOVOU NÁDIVKU DĚDY JIRKY

Skryt pre seznam
  • Zralá cuketa obsahuje přes 90 % vody.
  • Krom minimálního množství vlákniny a sacharidů je výborným zdrojem karotenu a minerálních látek. Významný je především draslík, který pomáhá z těla vyplavit nadbytečnou vodu a sůl.

Mladé cukety zasyrova

Výhodou mladé cukety je, že nepotřebuje žádnou tepelnou úpravu. Má měkkou dužinu a nedozrálých jemných semínek si ani nevšimnete. Navíc slupka není tvrdá jako u větších kusů a proto ji není třeba loupat.

  • Za pomocí škrabky na brambory z cuket připravíte slabé plátky, které dodají svěží křupavou chuť zeleninovému salátu.
  • Stejně tak do nich můžete zabalit sýrovou nebo masovou náplň a vytvořit z nich chutné cuketové závitky.
  • Hitem posledních let jsou tzv. cudle (spojení slov cuketa a nudle). Oblíbili si je především ti, kteří se stravují low carb. Mladou cuketu nastrouháte speciální škrabkou na podlouhlé úzké proužky připomínající špagety. Využití mají podobně jako těstoviny – s rajčatovou omáčkou nebo jako sytící prvek do silných hovězích vývarů.

Cuketa na gril

Cuketa nevyžaduje žádnou zdlouhavou teplenou úpravu a proto je vhodná pro letní grilování.

  • Nachystat můžete nejen mladé plody, ale překvapivě chutné jsou i větší kusy s pevnějšími semínky a dužinou.
  • Cuketu solte až potom, co ji hotovou sundáte z grilu. V opačném případě by během pečení pustila vodu a byla by příliš měkká.
  • Plátky potřete oblíbenou marinádou (bez soli), nebo jen pokapejte olivovým olejem a potřete česnekem.
  • Chutná je také v kombinaci s jinou tvrdší zeleninou – paprika, cibule, lilek.

Zapečená cuketa

Zapečená cuketa (nejčastěji s mletým masem), byla naprostou hitovkou devadesátých letech a málokdo si bez ní dovedl léto představit.

  • Jednalo se o podélně rozpůlené plody s vydlabanými semínky. Do vytvořeného žlábku se nandala syrová sekaná a vytvořené „lodičky“ se upekly dozlatova.
  • Přípravu můžete urychlit tím, že upečete menší cuketové soudky podle našeho receptu. Které jsou navíc ve vegetariánské verzi.
  • Cuketu také můžete zapéct v modernějším kabátku, a to na způsob italských lasagní.
  • Velmi chutným pokrmem jsou také nejrůznější cuketové koláče, mezi kterými si v našich receptech jistě vyberete.

Cuketové placky

Cuketa se hodí také na přípravu zeleninových placek. Za použití nejrůznějších kombinací koření vykouzlíte mnoho variant tohoto pokrmu..

  • Nejčastěji se připravují s česnekem a majoránkou, jako klasické bramboráky.
  • V našem přehledu ale najdete i cuketové placky s kari, s bazalkou nebo s římským kmínem a sýrem haloumi.
  • Placky jsou nejen velmi rychlou večeří, ale zbylé kousky můžete zabalit do krabičky na cestu nebo vložit společně se zeleninou a studenou omáčkou do rozkrojené housky a připravit si vegetariánský sendvič.

Další rychlé večeře z cukety

  • Našim dalším tipem na rychlou večeři z cukety je jednoznačně cuketové polévka, kterou lze v letních horkých dnech podávat i vychlazenou.
  • Výborné jsou také topinky s cuketovou směsí nebo zeleninové hranolky.
  • Plátky cukety je možné obalit v klasickém trojobalu nebo osmažit v těstíčku.
  • Naprostou klasikou jsou ratatouille, tedy opečená kombinace lilku, cukety, papriky a rajčat. Vše provoněné česnekem, tymiánem, rozmarýnem a dalším provensálským kořením.

Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova