Bezmasá večeře z grilu aneb 20 na grilovanou zeleninu jako přílohu i hlavní chod
Grilovaná zelenina je skvělou přílohou i hlavním chodem. Nepotřebuje ani příliš koření, leckdy stačí sůl a pepř. Připravit z ní můžete salát, sendvič či tacos a mnoho dalších jídel, které najdete pod článkem. Vůni papriky, lilku, rajčat nebo cukety nikdo neodolá!
I když se to na první pohled nezná, i jednoduchý recept na grilovanou zeleninu může skončit katastrofou. Zelenina by neměla být příliš měkká, ale naopak ‚al dente‘ (na skus). Pár připečených částí nevadí, ale celou černou ji servírovat nemůžeme. Jak tedy na ni? Připravili jsme pro vás pár grilovacích tipů.
Velikost hraje roli
Zeleninu nakrájejte na větší kusy, se kterými se na grilu dobře manipuluje, nebo ji ponechte vcelku (papriky). Širší proužky nebo tlustší plátky nepropadnou mřížkou a budou se lépe otáčet – na krájení zeleniny nadrobno proto raději zapomeňte. Grilovat zeleninu můžete i na hliníkovém tácu.
S olejem buďte opatrní
Než se zelenina dostane na gril, potřebuje trochu potřít olejem a posypat solí. Snažšímu otáčení pomůže také, když naolejujete samotné rošty. (Namočte papírovou utěrku do oleje a pomocí kleští rošty potřete.) Přebytečný olej nesmí odkapávat do rozpálených uhlíků.
Tvrdá zelenina potřebuje delší čas
Dávejte pozor na teplotu. Většina zeleniny se nejlépe griluje na středně žhnoucích uhlících. Ty jsou ideálně žhavé, aby na zelenině hezky vykreslily mřížku, provoněly ji kouřem, ale zároveň jí zachovaly lehkou křupavost.
- Kořenovou zeleninu, včetně brambor a batátů, je nejlepší nejprve vařit a blanšírovat, a potom až grilovat.
- Budete-li chtít grilovat celer nebo červenou řepu bez předvařování, pokrájejte je na tenčí plátky.
- Tvrdou zeleninu jako fenykl, květák a dýni nejprve dejte na zahřátou část grilu, a potom ji odsuňte do chladnější části dopéct.
- Zároveň ale se zeleninou příliš nemanipulujte. Stačí jedno počáteční sežehnutí z obou stran a potom přesun do méně vyhřáté části. Na zelenině je skvělé, že nepotřebuje být propečená skrz nasrkrz (s výjimkou brambor).
Zdroj informací: Apetit