Slaný koláč s tvarohem a rajčaty

Slaný koláč s tvarohem a rajčaty

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5596 kcal
Bílkoviny 174 g
Cukr 800 g
Tuky 114 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Princezna sulejmánská (filo těsto) potkává Dr. Voštěpa (chleba s tvarohem). Kříženec mezi koláčem a poctivým českým obloženým chlebem má extra křupavou základnu a svěží, létem vonící vršek.

Suroviny

česnek 1 stroužek
utřený
olivový olej 6 PL
+ na pokapání
filo těsto 8 plátků
strouhanka 60 g
Na náplň
tvaroh 500 g
hustý
smetana ke šlehání 2 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
citronová štáva
pár kapek, podle chuti
bylinky 3 PL
nasekané, měkké, podle chuti – např. petrželka, bazalka, pažitka
rajčata 300 g
různá – velká na tenké plátky, třešňová rozpůlená
bazalka lístky
na ozdobení

1 Rozehřejte troubu na 190°C. Na náplň rozmíchejte dohladka tvaroh, smetanu, sůl a pepř. Podle chuti přidejte citronovou šťávu a pak vmíchejte bylinky.

2 Utřený česnek smíchejte s olivovým olejem. Plech vyložte pečicím papírem a potřete jej troškou česnekového oleje. Položte jeden plát těsta na vymazaný plech, potřete ho 2 lžičkami ochuceného oleje a posypte troškou strouhanky. Takto postupujte, až spotřebujete všechno těsto a strouhanku, horní plát těsta by měl zůstat potřený pouze olejem.

3 Vložte do trouby a pečte 15–20 minut, až těsto zezlátne, v polovině pečení plech otočte. Upečené těsto vyjměte a nechte vychladnout.

4 Na upečený základ rozetřete tvarohovou náplň (ponechte volné okraje) a obložte rajčaty, posypte lístky bazalky a pepřem a pokapejte trochou oleje.

NĚCO NAVÍC
Tvaroh můžete i ochutit, například rozetřít s rozdrobeným sýrem feta či s měkkým kozím sýrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...

Obchod Apetit