Princezna sulejmánská (filo těsto) potkává Dr. Voštěpa (chleba s tvarohem). Kříženec mezi koláčem a poctivým českým obloženým chlebem má extra křupavou základnu a svěží, létem vonící vršek. Zkrátka slaný koláč ‚de luxe‘ – barevný a chutný zároveň!
Suroviny
Postup
Rozehřejte troubu na 190 °C. Na náplň rozmíchejte dohladka tvaroh, smetanu, sůl a pepř. Podle chuti přidejte citronovou šťávu a pak vmíchejte bylinky.
Utřený česnek smíchejte s olivovým olejem. Plech vyložte pečicím papírem a potřete jej troškou česnekového oleje. Položte jeden plát těsta na vymazaný plech, potřete ho 2 lžičkami ochuceného oleje a posypte troškou strouhanky. Takto postupujte, až spotřebujete všechno těsto a strouhanku, horní plát těsta by měl zůstat potřený pouze olejem.
Vložte do trouby a pečte 15–20 minut, až těsto zezlátne, v polovině pečení plech otočte. Upečené těsto vyjměte a nechte vychladnout.
Na upečený základ rozetřete tvarohovou náplň (ponechte volné okraje) a obložte rajčaty, posypte lístky bazalky a pepřem a pokapejte trochou oleje.
NĚCO NAVÍC
Tvaroh můžete i ochutit, například rozetřít s rozdrobeným sýrem feta či s měkkým kozím sýrem.