0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slaný koláč s tvarohem a rajčaty

Slaný koláč s tvarohem a rajčaty

5 / 5. Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5596 kcal
Bílkoviny 174 g
Sacharidy 800 g
Tuky 114 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Princezna sulejmánská (filo těsto) potkává Dr. Voštěpa (chleba s tvarohem). Kříženec mezi koláčem a poctivým českým obloženým chlebem má extra křupavou základnu a svěží, létem vonící vršek.

Suroviny

česnek 1 stroužek
utřený
olivový olej 6 PL
+ na pokapání
filo těsto 8 plátků
strouhanka 60 g
Na náplň
tvaroh 500 g
hustý
smetana ke šlehání 2 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
citronová štáva
pár kapek, podle chuti
bylinky 3 PL
nasekané, měkké, podle chuti – např. petrželka, bazalka, pažitka
rajče 300 g
různá – velká na tenké plátky, třešňová rozpůlená
bazalka lístky
na ozdobení

1 Rozehřejte troubu na 190°C. Na náplň rozmíchejte dohladka tvaroh, smetanu, sůl a pepř. Podle chuti přidejte citronovou šťávu a pak vmíchejte bylinky.

2 Utřený česnek smíchejte s olivovým olejem. Plech vyložte pečicím papírem a potřete jej troškou česnekového oleje. Položte jeden plát těsta na vymazaný plech, potřete ho 2 lžičkami ochuceného oleje a posypte troškou strouhanky. Takto postupujte, až spotřebujete všechno těsto a strouhanku, horní plát těsta by měl zůstat potřený pouze olejem.

3 Vložte do trouby a pečte 15–20 minut, až těsto zezlátne, v polovině pečení plech otočte. Upečené těsto vyjměte a nechte vychladnout.

4 Na upečený základ rozetřete tvarohovou náplň (ponechte volné okraje) a obložte rajčaty, posypte lístky bazalky a pepřem a pokapejte trochou oleje.

NĚCO NAVÍC
Tvaroh můžete i ochutit, například rozetřít s rozdrobeným sýrem feta či s měkkým kozím sýrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/7

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit