Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Drůbeží játra na cibulce s hřebíčkovou rýží

Přípravou jater nevznikne skoro žádná omáčka – tu ale k lahodné kořeněné rýži podle osvědčeného babičkovského receptu ani nebudete potřebovat.

Vydání: 2020/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
PT25M
Vaření 0:25
Maso

Ingredience

    NA RÝŽI

    • 250 g dlouhozrnné rýže
    • 1 menší cibule, oloupaná a rozpůlená
    • 10–12 hřebíčků
    • 3 lžíce rostlinného oleje
    • sůl 
    • 2 lžíce másla
    • 2 lžíce mandlových lupínků, opražených nasucho
    • 3 lžíce nasekané hladkolisté petržele 

    NA JÁTRA

    • 3 lžíce másla
    • 2 cibule, nakrájené na úzké klínky 
    • 2–3 snítky tymiánu, lístky odrhnuté 
    • 600 g očištěných kuřecích jater, nakrájených na větší, pokud možno stejně velké kousky
    • 100 ml červeného portského vína 
    • sůl a čerstvě mletý pepř

Příprava jídla

1 Rýži propláchněte a nechte okapat. Odměřte si v hrnku, kolik jí máte, abyste věděli, kolik vody budete potřebovat na vaření. Do půlek cibule z vypouklé strany napíchejte hřebíčky tak, aby v zelenině dobře držely. V širším hrnci opečte na rozpáleném oleji rýži dosklovita. Osolte ji a zalijte dvojnásobným množstvím vody. Vložte kořeněnou cibuli, zakryjte a zvolna vařte. Během vaření kontrolujte, a když se téměř všechna voda vyvaří, odstavte a nechte pod pokličkou dojít. Výsledná rýže by měla být měkká a sypká. Pak vyjměte cibule i s hřebíčky a vyhoďte je. Rýži načechrejte vidličkou a vmíchejte do ní máslo, podle potřeby ještě osolte.

2 Když rýži odstavíte, začněte připravovat játra. V nepřilnavé pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, opečte na něm cibulku dozlatova, přihoďte tymián a nechte rozvonět. Vsypte játra a orestujte je zprudka z obou stran, aby zvenku zhnědla a uvnitř zůstala krásně růžová a jemná. Do pánve vlijte portské a nechte zprudka odvařit. Osolte, opepřete a zjemněte zbylou lžící másla.

Mandlové lupínky a petrželku smíchejte. Na talíře rozdělte játra a rýži, tu na závěr posypte vzniklou posypkou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Špenátová polévka se sázeným vejcem a rukolou

Hrachová kaše s opečenou cibulkou a klobáskou

Rajská omáčka s kolínky a rychlým rostbífem

Rýžový nákyp

Přidat komentář