0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Drůbeží játra na cibulce s hřebíčkovou rýží

Drůbeží játra na cibulce s hřebíčkovou rýží

Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7294 kcal
Bílkoviny 212 g
Sacharidy 881 g
Tuky 321 g
Vláknina 306 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přípravou jater nevznikne skoro žádná omáčka – tu ale k lahodné kořeněné rýži podle osvědčeného babičkovského receptu ani nebudete potřebovat.

Suroviny

Na rýži
rýže 250 g
dlouhozrnná
cibule 1 ks
oloupaná rozpůlená
hřebíček 10 ks
rostlinný olej 3 PL
sůl
máslo 2 PL
mandle plátky 2 PL
opražené nasucho
petrželka 3 PL
nasekaná
Na játra
máslo 3 PL
cibule 2 ks
na úzké klínky
tymián 2 snítky
na větší kousky
nejlépe portské
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Rýži propláchněte a nechte okapat. Odměřte si v hrnku, kolik jí máte, abyste věděli, kolik vody budete potřebovat na vaření. Do půlek cibule z vypouklé strany napíchejte hřebíčky tak, aby v zelenině dobře držely. V širším hrnci opečte na rozpáleném oleji rýži dosklovita. Osolte ji a zalijte dvojnásobným množstvím vody. Vložte kořeněnou cibuli, zakryjte a zvolna vařte. Během vaření kontrolujte, a když se téměř všechna voda vyvaří, odstavte a nechte pod pokličkou dojít. Výsledná rýže by měla být měkká a sypká. Pak vyjměte cibule i s hřebíčky a vyhoďte je. Rýži načechrejte vidličkou a vmíchejte do ní máslo, podle potřeby ještě osolte.

2 Když rýži odstavíte, začněte připravovat játra. V nepřilnavé pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, opečte na něm cibulku dozlatova, přihoďte tymián a nechte rozvonět. Vsypte játra a orestujte je zprudka z obou stran, aby zvenku zhnědla a uvnitř zůstala krásně růžová a jemná. Do pánve vlijte portské a nechte zprudka odvařit. Osolte, opepřete a zjemněte zbylou lžící másla.

Mandlové lupínky a petrželku smíchejte. Na talíře rozdělte játra a rýži, tu na závěr posypte vzniklou posypkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč