
Drůbeží játra na cibulce s hřebíčkovou rýží
Přípravou jater nevznikne skoro žádná omáčka – tu ale k lahodné kořeněné rýži podle osvědčeného babičkovského receptu ani nebudete potřebovat.
Ingredience
- 250 g dlouhozrnné rýže
- 1 menší cibule, oloupaná a rozpůlená
- 10–12 hřebíčků
- 3 lžíce rostlinného oleje
- sůl
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce mandlových lupínků, opražených nasucho
- 3 lžíce nasekané hladkolisté petržele
- 3 lžíce másla
- 2 cibule, nakrájené na úzké klínky
- 2–3 snítky tymiánu, lístky odrhnuté
- 600 g očištěných kuřecích jater, nakrájených na větší, pokud možno stejně velké kousky
- 100 ml červeného portského vína
- sůl a čerstvě mletý pepř
NA RÝŽI
NA JÁTRA
Příprava jídla
1 Rýži propláchněte a nechte okapat. Odměřte si v hrnku, kolik jí máte, abyste věděli, kolik vody budete potřebovat na vaření. Do půlek cibule z vypouklé strany napíchejte hřebíčky tak, aby v zelenině dobře držely. V širším hrnci opečte na rozpáleném oleji rýži dosklovita. Osolte ji a zalijte dvojnásobným množstvím vody. Vložte kořeněnou cibuli, zakryjte a zvolna vařte. Během vaření kontrolujte, a když se téměř všechna voda vyvaří, odstavte a nechte pod pokličkou dojít. Výsledná rýže by měla být měkká a sypká. Pak vyjměte cibule i s hřebíčky a vyhoďte je. Rýži načechrejte vidličkou a vmíchejte do ní máslo, podle potřeby ještě osolte.
2 Když rýži odstavíte, začněte připravovat játra. V nepřilnavé pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, opečte na něm cibulku dozlatova, přihoďte tymián a nechte rozvonět. Vsypte játra a orestujte je zprudka z obou stran, aby zvenku zhnědla a uvnitř zůstala krásně růžová a jemná. Do pánve vlijte portské a nechte zprudka odvařit. Osolte, opepřete a zjemněte zbylou lžící másla.
3 Mandlové lupínky a petrželku smíchejte. Na talíře rozdělte játra a rýži, tu na závěr posypte vzniklou posypkou.
Přidat komentář