0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Drůbeží játra na cibulce s hřebíčkovou rýží

Drůbeží játra na cibulce s hřebíčkovou rýží

Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7294 kcal
Bílkoviny 212 g
Sacharidy 881 g
Tuky 321 g
Vláknina 306 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přípravou jater nevznikne skoro žádná omáčka – tu ale k lahodné kořeněné rýži podle osvědčeného babičkovského receptu ani nebudete potřebovat.

Suroviny

Na rýži
rýže 250 g
dlouhozrnná
cibule 1 ks
oloupaná rozpůlená
hřebíček 10 ks
rostlinný olej 3 PL
sůl
máslo 2 PL
mandle plátky 2 PL
opražené nasucho
petrželka 3 PL
nasekaná
Na játra
máslo 3 PL
cibule 2 ks
na úzké klínky
tymián 2 snítky
játra kuřecí 600 g
na větší kousky
víno červené 100 ml
nejlépe portské
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Rýži propláchněte a nechte okapat. Odměřte si v hrnku, kolik jí máte, abyste věděli, kolik vody budete potřebovat na vaření. Do půlek cibule z vypouklé strany napíchejte hřebíčky tak, aby v zelenině dobře držely. V širším hrnci opečte na rozpáleném oleji rýži dosklovita. Osolte ji a zalijte dvojnásobným množstvím vody. Vložte kořeněnou cibuli, zakryjte a zvolna vařte. Během vaření kontrolujte, a když se téměř všechna voda vyvaří, odstavte a nechte pod pokličkou dojít. Výsledná rýže by měla být měkká a sypká. Pak vyjměte cibule i s hřebíčky a vyhoďte je. Rýži načechrejte vidličkou a vmíchejte do ní máslo, podle potřeby ještě osolte.

2 Když rýži odstavíte, začněte připravovat játra. V nepřilnavé pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, opečte na něm cibulku dozlatova, přihoďte tymián a nechte rozvonět. Vsypte játra a orestujte je zprudka z obou stran, aby zvenku zhnědla a uvnitř zůstala krásně růžová a jemná. Do pánve vlijte portské a nechte zprudka odvařit. Osolte, opepřete a zjemněte zbylou lžící másla.

Mandlové lupínky a petrželku smíchejte. Na talíře rozdělte játra a rýži, tu na závěr posypte vzniklou posypkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit