Do hodiny
Velmi snadné
Jedni je nenávidí, druzí milují. Jsou to játra, která polarizují společnost. Nenávist k nim v lidech prohloubila hnědá omáčka s rýží, kterou známe ze školních jídelen. Slibujeme, že tu v nabídce nemáme. Místo toho pro vás máme třeba dokonalé boloňské ragú nebo bánh mì thit. Recepty, které by měl vyzkoušet každý, kdo nad játry stále váhá.
Při vaření se nejčastěji využívají játra drůbeží (kuřecí, kachní, husí, krůtí), vepřová a telecí. Na hovězí játra v řeznictví příliš často nenarazíte, protože jsou po uvaření tužší, drolivá a po chuťové stránce ne tak lahodná jako vepřová. Bývají ale levnější.
Toxických látek v drůbežích, telecích a vepřových játrech se nemusíte obávat, jejich obsah není pro člověka nebezpečný. Tento fakt každý rok kontroluje Státní veterinární správa ČR.
Z desítky tisíc vzorků nevyhoví jen velmi malé množství. Horších výsledků dosahují játra hovězí, a to z toho důvodu, že před porážkou kráva žije mnohem déle než vepři nebo drůbež.
Játra do mléka před vařením namáčet nemusíte, jde o starý zvyk. Mléko by mělo neutralizovat případné pachy včetně kovové pachuti. Pokud necháte kachní nebo vepřová játra přes noc naložená v mléku v chladničce, měla by být také křehčí.
Játra obsahují spoustu vitamínů. Největší podíl tvoří A, B1, B3, B6 a B12, který je důležitý pro krvetvorbu. Dříve se lidem trpících chudokrevností dokonce doporučovalo jíst játra syrová, aby do sebe dostali vitamínů a důležitého železa co nejvíce.
Játra v sobě ukrývají vedle železa i další minerály jako zinek, měď a chrom. Kvůli vysokému obsahu vitaminu A se konzumace jater příliš nedoporučuje těhotným ženám. Jeho nadbytek je pro plod toxický. Syrová játra skladujte v chladničce maximálně 24 hodin.