0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuřecí játrovka

Kuřecí játrovka

3.9/5 Počet hodnocení: 17
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2509 kcal
Bílkoviny 83 g
Sacharidy 14 g
Tuky 228 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vznešeně se jí říká parfait; vy jí ale klidně říkejte Majka, Májka nebo Mařenka. Tahle paštika je důkazem, že existuje zdánlivě nemožné: paštika bez vysokého podílu kuřecích kůží (přestože etikety na kupovaných paštikách tvrdí opak).

Suroviny

cca 350 g po očištění
máslo 250 g
může být až 400 g
cibule 1 ks
malá, lze nahradit šalotkou, nadrobno
tymián ½ ČL
sušená petrželka ½ ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Kuřecí játra omyjte a zbavte všeho, co se vám nelíbí – především případných žilek. Ve velké pánvi rozpusťte 2 lžíce másla a velmi zprudka na něm osmahněte játra ze všech stran dozlatova; při občasném promíchání to potrvá 3–4 minuty. V polovině restování přidejte cibuli a opečte dozlatova.

2 Osmahnutá játra podlijte vínem, zlehka osolte, ochuťte rozemnutými bylinkami a na středním plameni nechte tekutinu pozvolna vydusit a odpařit, potrvá to další 2–3 minuty. Jakmile bude pánev vypadat jako téměř suchá, přilijte smetanu, odstavte a nechte prohřát mimo plotýnku.

3 Obsah pánve, tak jak je ještě horký, přendejte do kuchyňského robotu se sekacím nástavcem. Zapněte na nejnižší otáčky a játra rozmixujte na hrubou kaši. Seškrábněte vše z povrchu stěn, znovu uveďte v nejpomalejší chod a postupně po kostkách vhazujte zbytek másla – každý kousek vždy, až se předchozí téměř vstřebá. Znovu seškrábněte stěny a ještě krátce promixujte. Tento poměr másla a masa dává chuťově játrově vydatnou, po zatuhnutí pevnou paštiku. Nebojte se pro větší jemnost v chuti zvýšit množství másla až na 400 g. Po rozmixování sice bude pyré velmi řídké, to se však všechno spraví po ztuhnutí paštiky v lednici. 

4 Pyré prožeňte ve dvou dávkách skrz jemný cedník. Jde to celkem snadno a bez zbytečného odporu, zbavíte se tím nerozmixovaných kousků jater a dodáte paštice hebkost. Propasírovanou pomazánku dosolte, opepřete, přelijte do misky nebo do krásné skleničky se šroubovacím uzávěrem (tato dávka vydá na 350–400 ml), uzavřete a uložte přes noc do lednice důkladně ztuhnout. Teprve potom budou chuť i konzistence dokonalé.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Komentáře

Michaela Šurmanová

delala jsem o vikendu, pred vinem jsem nechala na jatrech jeste odparit orechovy liker a nejdriv jsem delala cibulku, az pak jatra; masla jsem dala mene, i tak je pastika velmi jemna a maslova; pres pasirku jsem sla jen jednou; do lednice jsem dala zalite maslem; chutove velmi jemna, dobra a jednoducha na pripravu

Miroslav Šafka

Dobrý den, jako základ jsem použil výše popsaný recept, ale jak je u mne zvykem, udělal jsem pár změn. Máslo jsem z části (dvě třetiny oleje) použil extra panenský řecký olivový olej, místo vína jsem použil brandy a v závěru paštiku nepasíroval, pouze umixoval. Výsledek prostě nad očekávání vynikající. Zdraví Miroslav Š.

Eva Weiserová

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak dlouho paštika v ledničce vydrží? Děkuju.

Jana Kopřivová

Dobrý den Evi, v chladničce by paštika měla bez problémů vydržet tři dny, ale je tak dobrá, že bychom se dost divili, kdyby Vám tak dlouho vydržela. ;-)

Katka Burešová

Skvělá záležitost ;-)

Jana Jerabkova

Velmi se mi recept líbí,přidala bych provencsálské koření

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč