
Dvoubarevná bábovka s kávovou polevou
Mramorovaná bábovka je klasika, která nikdy nezklame. A když se s ní přidá poleva s kávou, je to mana nebeská!
Ingredience
- 100 g másla, změklého + na vymazání formy
- 150 g hladké mouky + na vysypání formy
- 75 g tmavé čokolády (72%), rozlámané
- 150 ml mléka + na případné zředění
- 250 g světlého hnědého cukru
- 2 vejce
- 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
- 25 g kakaa holandského typu
- 125 g másla, změklého
- 180 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 180 g hladké mouky
- 150 g zakysané smetany
- 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
- pár kapek vanilkového extraktu
- 6 lžic moučkového cukru
- 3 lžíce kakaa holandského typu
- 1 lžíce čerstvě uvařené silné černé kávy
NA ČOKOLÁDOVÉ TĚSTO
NA VANILKOVÉ TĚSTO
NA KÁVOVOU POLEVU
Příprava jídla
1 Troubu rozehřejte na 170°C. Formu o objemu 2 litry vymažte máslem a vysypte moukou. Na čokoládové těsto zahřívejte a míchejte čokoládu a mléko, až se spojí. Máslo a cukr utřete do pěny, pak po jednom zašlehejte vejce, následně čokoládu s mlékem. Pak zapracujte mouku promíchanou s kypřicím práškem a kakaem.
2 Na vanilkové těsto utřete máslo a cukr do pěny, pak po jednom zapracujte vejce, následované lžící mouky. Přidejte zakysanou smetanu, zbylou mouku smíchanou s kypřicím práškem a vanilkový extrakt. Podle potřeby zřeďte troškou mléka.
3 Formu plňte střídavě lžícemi světlého a tmavého těsta a koncem vařečky zakružte v jednom směru. Pečte 45–50 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde suchá. Nechte 5 minut chladnout ve formě, pak vyklopte na mřížku.
4 Na kávovou polevu utřete moučkový cukr, kakao a kávu dohladka. Pokud je poleva moc hustá, zřeďte ji troškou vody. Lžící nebo mašlovačkou naneste polevu na ještě teplou bábovku a nechte zaschnout.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář