Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dvoubarevná bábovka s kávovou polevou

Mramorovaná bábovka je klasika, která nikdy nezklame. A když se s ní přidá poleva s kávou, je to mana nebeská!

Vydání: 2020/11
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 bábovku
Doba přípravy: Do 30 minut
PT50M
Pečení 0:50
Koláč Česká

Ingredience

    NA ČOKOLÁDOVÉ TĚSTO

    • 100 g másla, změklého + na vymazání formy
    • 150 g hladké mouky + na vysypání formy
    • 75 g tmavé čokolády (72%), rozlámané
    • 150 ml mléka + na případné zředění
    • 250 g světlého hnědého cukru
    • 2 vejce
    • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
    • 25 g kakaa holandského typu

    NA VANILKOVÉ TĚSTO

    • 125 g másla, změklého
    • 180 g krupicového cukru
    • 2 vejce
    • 180 g hladké mouky
    • 150 g zakysané smetany
    • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
    • pár kapek vanilkového extraktu

    NA KÁVOVOU POLEVU

    • 6 lžic moučkového cukru
    • 3 lžíce kakaa holandského typu
    • 1 lžíce čerstvě uvařené silné černé kávy

Příprava jídla

1 Troubu rozehřejte na 170°C. Formu o objemu 2 litry vymažte máslem a vysypte moukou. Na čokoládové těsto zahřívejte a míchejte čokoládu a mléko, až se spojí. Máslo a cukr utřete do pěny, pak po jednom zašlehejte vejce, následně čokoládu s mlékem. Pak zapracujte mouku promíchanou s kypřicím práškem a kakaem.

2 Na vanilkové těsto utřete máslo a cukr do pěny, pak po jednom zapracujte vejce, následované lžící mouky. Přidejte zakysanou smetanu, zbylou mouku smíchanou s kypřicím práškem a vanilkový extrakt. Podle potřeby zřeďte troškou mléka.

3 Formu plňte střídavě lžícemi světlého a tmavého těsta a koncem vařečky zakružte v jednom směru. Pečte 45–50 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde suchá. Nechte 5 minut chladnout ve formě, pak vyklopte na mřížku.

Na kávovou polevu utřete moučkový cukr, kakao a kávu dohladka. Pokud je poleva moc hustá, zřeďte ji troškou vody. Lžící nebo mašlovačkou naneste polevu na ještě teplou bábovku a nechte zaschnout.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář