Dvoubarevná bábovka s kávovou polevou

Dvoubarevná bábovka s kávovou polevou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 30 minut Snadné Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6581 kcal
Bílkoviny 125 g
Sacharidy 802 g
Tuky 298 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mramorovaná bábovka je klasika, která nikdy nezklame. A když se s ní přidá poleva s kávou, je to mana nebeská!

Suroviny

Na čokoládové těsto
máslo 100 g
yměklé + trocha na vymazání formy
mouka pšeničná hladká 150 g
a trochu na vysypání formy
čokoláda 75 g
tmavá - 72%, rozlámaná
mléko 150 ml
a trocha na případné zředění
hnědý cukr 250 g
vejce 2 ks
kypřicí prášek do pečiva 0.5 bal
kakao 25 g
holandského typu
Na vanilkové těsto
máslo 125 g
změklé
krupicový cukr 180 g
vejce 2 ks
mouka pšeničná hladká 180 g
zakysaná smetana 150 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5 bal
vanilkový extrakt
několik kapek
Na kávovou polevu
moučkový cukr 6 PL
kakao 3 PL
holandského typu
káva 1 PL
silná, čerstvě uvařená

1 Troubu rozehřejte na 170°C. Formu o objemu 2 litry vymažte máslem a vysypte moukou. Na čokoládové těsto zahřívejte a míchejte čokoládu a mléko, až se spojí. Máslo a cukr utřete do pěny, pak po jednom zašlehejte vejce, následně čokoládu s mlékem. Pak zapracujte mouku promíchanou s kypřicím práškem a kakaem.

2 Na vanilkové těsto utřete máslo a cukr do pěny, pak po jednom zapracujte vejce, následované lžící mouky. Přidejte zakysanou smetanu, zbylou mouku smíchanou s kypřicím práškem a vanilkový extrakt. Podle potřeby zřeďte troškou mléka.

3 Formu plňte střídavě lžícemi světlého a tmavého těsta a koncem vařečky zakružte v jednom směru. Pečte 45–50 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde suchá. Nechte 5 minut chladnout ve formě, pak vyklopte na mřížku.

Na kávovou polevu utřete moučkový cukr, kakao a kávu dohladka. Pokud je poleva moc hustá, zřeďte ji troškou vody. Lžící nebo mašlovačkou naneste polevu na ještě teplou bábovku a nechte zaschnout.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit