0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Fíkový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné 8 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8102 kcal
Bílkoviny 155 g
Sacharidy 608 g
Tuky 535 g
Vláknina 88 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Exkluzivní dezert...

Suroviny

Na korpus
mouka pšeničná hladká 230 g
moučkový cukr 1 PL
sůl ½ PL
máslo 125 g
studené, na kostičky
rozmarýn 1 špetka
jemně sekaný, nebo nastrouhaná kůra z půlky citronu
žloutek 2 ks
Na náplň
mandle 250 g
mleté
mouka pšeničná hladká 50 g
máslo 250 g
krupicový cukr 250 g
vejce 2 ks
velké
vanilka 1 špetka
mletá
fíky 8 ks
velkých, vyzrálých
sušená pomerančová kůra
nastrouhaná z jednoho pomeranče

1 V mixéru prošlehejte nebo ručně zpracujte v míse mouku, cukr a sůl. Přidejte máslo a rozmarýn nebo kůru, žloutky, a znovu prošlehejte, až vzniknou drobky. Zakápněte lžící až dvěma studené vody, aby se vše spojilo. 

2 Těstem vyložte koláčovou formu o průměru 25 cm. Dno uhlaďte obrácenou lžící a zarovnejte okraje. Dejte aspoň na půl hodiny vychladit.

3 Troubu předehřejte na 200 stupňů. Těsto vyložte kolečkem pečicího papíru, zatižte suchými fazolemi a dvacet minut předpečte; na posledních deset minut papír s fazolemi sejměte.

4 Teď je na řadě náplň: utřete mandle a mouku, vmíchejte máslo utřené s cukrem do pěny, rozšlehaná vejce a vanilku. Nechte dvacet v chladu. 

5 Přesuňte náplň na předpečený korpus, nasázejte do ní křížem nakrojené fíky, posypte pomerančovou kůrou a vložte zhruba na čtyřicet minut do trouby. Po upečení nechte koláč nejméně půl hodiny chladnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/6

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.6/07, str.43

Eliška Mlatečková

Vážená redakce apetitu. Koláč jsem zkusila upéct přesně podle receptu, bohužel ne vše bylo úplně v pořádku. Předpéct těsto - 20 min / 200 stupňů dle postupu je moc - kraje těsta byly hnědé. Náplně bylo hodně a péct vše dalších 40min /200 stupňů nelze - koláč jsem po 20 minutách musela překrýt pečícím papírem a stáhnout teplotu, protože náplň byla uprostřed úplně tekutá. Upřímně - vyhodit koláč, protože postup není dobře napsaný je plýtvání penězi a časem .... Exkluzivní koláč to pro mě skutečně nebyl ....

Jana Kopřivová

Milá Eliško, děkujeme za zpětnou vazbu. Nám se koláč podle receptu povedl. Každá troba však peče jinak a je nutné přizpůsobit dobu pečení svým zkušenostem.

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč