0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Fíkový moučník vzhůru nohama

Fíkový moučník vzhůru nohama

3.7/5 Počet hodnocení: 11
Více než hodinu 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4948 kcal
Bílkoviny 77 g
Sacharidy 712 g
Tuky 162 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle koláč s nádechem exotiky si zamilujete na první dobrou. Asi by vydržel dlouho vláčný, ale je tak dobrý, že se po něm jen zapráší.

Suroviny

fíky 15 ks
čerstvé, překrájené na půl
citronová šťáva 2 PL
máslo 150 g
pokojové teploty, na vymazání formy
krupicový cukr 5 PL
nebo jiná vinná pálenka
mouka pšeničná polohrubá 250 ml
zázvor (čerstvý) 1 PL
mletý
skořice 1 PL
mletá
hřebíček 1 ČL
mletý
sůl 1 ČL
jedlá soda 1 ČL
vejce 3 ks
zázvor (čerstvý) 1 PL
strouhaný, čerstvý
hnědý cukr 4 PL
med 125 ml

Troubu předehřejte na 180 °C. Fíky vykoupejte v citronové šťávě a dejte stranou. V pánvičce s vyšším okrajem rozehřejte 2 lžíce másla a 3 lžíce cukru a 3 minuty z každé strany osmahněte fíky. Vyndejte z pánvičky a dejte stranou. Do stejné pánve vlijte grappu, přidejte zbývající 2 lžíce cukru a povařte tak dlouho, až získáte sirup.

Čtvercovou formu o hraně 23 cm vymažte máslem, na dno nalijte sirup a na něj vyskládejte opečené fíky – hezky jeden vedle druhého, řezem dolů a úzkými konci v jednom směru.

V jedné míse smíchejte mouku, mletý zázvor, skořici, hřebíček a sůl. Jedlou sodu promíchejte v hrnečku se dvěma lžícemi vařící vody. V druhé míse prošlehejte zbývající máslo s cukrem a postupně do ní začněte přidávat vajíčka,med, čerstvý zázvor, polovinu ochucené mouky, pastu z jedlé sody a nakonec zbytek mouky. Vzniklým těstem přelijte fíky a pečte 25 minut. Stáhněte troubu na 160 °C a ještě 20 minut dopékejte. Hodinu nechte chladnout ve formě a pak vyklopte.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Apetit magazín

KVÍZ: Jak velcí jste pijani piva?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak velcí jste pijani piva?

Tekutý chleba, zlatý mok nebo zrzek, tak u nás s láskou přezdíváme pivu. Často si bez něj neumíme představit nedělní oběd, někdo dokonce každý den. Berete ho jako prosté chutné potěšení, nebo si o něm také rádi povídáte? Své pivní znalosti...
AD
Čím letos potěšíte koledníky?
  • Zajímavosti

Čím letos potěšíte koledníky?

Jeden z největších svátků jídla a hojnosti už je za rohem, takže se už ani my nemůžeme dočkat heboučkých mazanců, sladkých beránků a vyladěných nádivek. K Velikonocům patří kromě všemožného mlsání i nadělování koledníkům. Aby vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč