Tenhle koláč s nádechem exotiky si zamilujete na první dobrou. Asi by vydržel dlouho vláčný, ale je tak dobrý, že se po něm jen zapráší.
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 180 °C. Fíky vykoupejte v citronové šťávě a dejte stranou. V pánvičce s vyšším okrajem rozehřejte 2 lžíce másla a 3 lžíce cukru a 3 minuty z každé strany osmahněte fíky. Vyndejte z pánvičky a dejte stranou. Do stejné pánve vlijte grappu, přidejte zbývající 2 lžíce cukru a povařte tak dlouho, až získáte sirup.
2 Čtvercovou formu o hraně 23 cm vymažte máslem, na dno nalijte sirup a na něj vyskládejte opečené fíky – hezky jeden vedle druhého, řezem dolů a úzkými konci v jednom směru.
3 V jedné míse smíchejte mouku, mletý zázvor, skořici, hřebíček a sůl. Jedlou sodu promíchejte v hrnečku se dvěma lžícemi vařící vody. V druhé míse prošlehejte zbývající máslo s cukrem a postupně do ní začněte přidávat vajíčka,med, čerstvý zázvor, polovinu ochucené mouky, pastu z jedlé sody a nakonec zbytek mouky. Vzniklým těstem přelijte fíky a pečte 25 minut. Stáhněte troubu na 160 °C a ještě 20 minut dopékejte. Hodinu nechte chladnout ve formě a pak vyklopte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Medové dezerty(16 receptů)