Fíkový moučník vzhůru nohama

Fíkový moučník vzhůru nohama

3.8 / 5. Počet hodnocení: 9
Více než hodinu 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4948 kcal
Bílkoviny 77 g
Sacharidy 712 g
Tuky 162 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle koláč s nádechem exotiky si zamilujete na první dobrou. Asi by vydržel dlouho vláčný, ale je tak dobrý, že se po něm jen zapráší.

Suroviny

fíky 15 ks
čerstvé, překrájené na půl
citronová štáva 2 PL
máslo 150 g
pokojové teploty, na vymazání formy
krupicový cukr 5 PL
grappa 6 PL
nebo jiná vinná pálenka
mouka pšeničná polohrubá 250 ml
zázvor (čerstvý) 1 PL
mletý
skořice 1 PL
mletá
hřebíček 1 ČL
mletý
sůl 1 ČL
jedlá soda 1 ČL
vejce 3 ks
zázvor (čerstvý) 1 PL
strouhaný, čerstvý
hnědý cukr 4 PL
med 125 ml

Troubu předehřejte na 180 °C. Fíky vykoupejte v citronové šťávě a dejte stranou. V pánvičce s vyšším okrajem rozehřejte 2 lžíce másla a 3 lžíce cukru a 3 minuty z každé strany osmahněte fíky. Vyndejte z pánvičky a dejte stranou. Do stejné pánve vlijte grappu, přidejte zbývající 2 lžíce cukru a povařte tak dlouho, až získáte sirup.

Čtvercovou formu o hraně 23 cm vymažte máslem, na dno nalijte sirup a na něj vyskládejte opečené fíky – hezky jeden vedle druhého, řezem dolů a úzkými konci v jednom směru.

V jedné míse smíchejte mouku, mletý zázvor, skořici, hřebíček a sůl. Jedlou sodu promíchejte v hrnečku se dvěma lžícemi vařící vody. V druhé míse prošlehejte zbývající máslo s cukrem a postupně do ní začněte přidávat vajíčka,med, čerstvý zázvor, polovinu ochucené mouky, pastu z jedlé sody a nakonec zbytek mouky. Vzniklým těstem přelijte fíky a pečte 25 minut. Stáhněte troubu na 160 °C a ještě 20 minut dopékejte. Hodinu nechte chladnout ve formě a pak vyklopte.

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit