Fíkový moučník vzhůru nohama

Fíkový moučník vzhůru nohama

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Více než hodinu 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4948 kcal
Bílkoviny 77 g
Cukr 712 g
Tuky 162 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle koláč s nádechem exotiky si zamilujete na první dobrou. Asi by vydržel dlouho vláčný, ale je tak dobrý, že se po něm jen zapráší.

Suroviny

fíky 15 ks
čerstvé, překrájené na půl
citronová štáva 2 PL
máslo 150 g
pokojové teploty, na vymazání formy
krupicový cukr 5 PL
grappa 6 PL
nebo jiná vinná pálenka
mouka pšeničná polohrubá 250 ml
zázvor (čerstvý) 1 PL
mletý
skořice 1 PL
mletá
hřebíček 1 ČL
mletý
sůl 1 ČL
jedlá soda 1 ČL
vejce 3 ks
zázvor (čerstvý) 1 PL
strouhaný, čerstvý
hnědý cukr 4 PL
med 125 ml

Troubu předehřejte na 180 °C. Fíky vykoupejte v citronové šťávě a dejte stranou. V pánvičce s vyšším okrajem rozehřejte 2 lžíce másla a 3 lžíce cukru a 3 minuty z každé strany osmahněte fíky. Vyndejte z pánvičky a dejte stranou. Do stejné pánve vlijte grappu, přidejte zbývající 2 lžíce cukru a povařte tak dlouho, až získáte sirup.

Čtvercovou formu o hraně 23 cm vymažte máslem, na dno nalijte sirup a na něj vyskládejte opečené fíky – hezky jeden vedle druhého, řezem dolů a úzkými konci v jednom směru.

V jedné míse smíchejte mouku, mletý zázvor, skořici, hřebíček a sůl. Jedlou sodu promíchejte v hrnečku se dvěma lžícemi vařící vody. V druhé míse prošlehejte zbývající máslo s cukrem a postupně do ní začněte přidávat vajíčka,med, čerstvý zázvor, polovinu ochucené mouky, pastu z jedlé sody a nakonec zbytek mouky. Vzniklým těstem přelijte fíky a pečte 25 minut. Stáhněte troubu na 160 °C a ještě 20 minut dopékejte. Hodinu nechte chladnout ve formě a pak vyklopte.

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit