Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Gratinovaná petržel se smetanou a hořčicí

Gratinovaná petržel se smetanou a hořčicí

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1530 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 119 g
Tuky 88 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Tato zeleninová příloha dokazuje, že gratinované nemusí být jen brambory. Skvělá bude v tomto provedení i sladká mrkev.

Suroviny

petržel 800 g
kořenová, oloupaná
mléko 400 ml
smetana 200 ml
vývar zeleninový 200 ml
hořčice hrubozrnná 4 ČL
sýr parmazán 4 PL
strouhaný
muškátový oříšek špetka
strouhaný
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
1 Nakrájejte část petržele podélně na tenké plátky tak, abyste jimi pohodlně vyložili dno menší zapékací nádoby. Zbytek nakrájejte na kolečka. Smíchejte v hrnci mléko, smetanu, vývar, hořčici a polovinu sýra a zvolna zahřívejte do rozpuštění. Přidejte všechnu petržel, muškátový oříšek, opepřete a dobře osolte – nasládlá petržel potřebuje hodně soli. Až krém začne probublávat, přiklopte a šest minut povařte.

2 Vylovte dlouhé plátky petržele a dejte je stranou. Zbytek směsi nalijte do zapékací nádoby a zakryjte odloženými dlouhými plátky. Posypte zbytkem sýra, poprašte špetkou muškátového oříšku. (Nyní může pokrm počkat 24 hodin v chladničce.)

3 Předehřejte troubu na 170 °C a pečte hodinu.Pak zvyšte teplotu na 190 °C a pečte dalších 15 minut, aby pokrm zezlátl.

NĚCO NAVÍC
Pokud vám nevyhovuje parmazán, poohlédněte se po nějakém tvrdém sýru, při jehož výrobě bylo použito rostlinné syřidlo. Čtěte pozorně etikety, ale výběr je už nyní poměrně široký (např. čedar Pilgrim’s Choice).

Apetit magazín

Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...
Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?
  • Jak na to

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?

Matkeřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...

Obchod Apetit