0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Gratinovaná petržel se smetanou a hořčicí

Gratinovaná petržel se smetanou a hořčicí

4.2 / 5. Počet hodnocení: 17
Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1530 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 119 g
Tuky 88 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tato zeleninová příloha dokazuje, že gratinované nemusí být jen brambory. Skvělá bude v tomto provedení i sladká mrkev.

Suroviny

petržel 800 g
kořenová, oloupaná
mléko 400 ml
smetana 200 ml
vývar zeleninový 200 ml
hořčice hrubozrnná 4 ČL
strouhaný
muškátový oříšek špetka
strouhaný
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Nakrájejte část petržele podélně na tenké plátky tak, abyste jimi pohodlně vyložili dno menší zapékací nádoby. Zbytek nakrájejte na kolečka. Smíchejte v hrnci mléko, smetanu, vývar, hořčici a polovinu sýra a zvolna zahřívejte do rozpuštění.

2

Přidejte všechnu petržel, muškátový oříšek, opepřete a dobře osolte – nasládlá petržel potřebuje hodně soli. Až krém začne probublávat, přiklopte a šest minut povařte.

3

Vylovte dlouhé plátky petržele a dejte je stranou. Zbytek směsi nalijte do zapékací nádoby a zakryjte odloženými dlouhými plátky. Posypte zbytkem sýra, poprašte špetkou muškátového oříšku. (Nyní může pokrm počkat 24 hodin v chladničce.)

4

Předehřejte troubu na 170 °C a pečte hodinu.Pak zvyšte teplotu na 190 °C a pečte dalších 15 minut, aby pokrm zezlátl.

NĚCO NAVÍC
Pokud vám nevyhovuje parmazán, poohlédněte se po nějakém tvrdém sýru, při jehož výrobě bylo použito rostlinné syřidlo. Čtěte pozorně etikety, ale výběr je už nyní poměrně široký (např. čedar Pilgrim’s Choice).

Související články

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč