Tato zeleninová příloha dokazuje, že gratinované nemusí být jen brambory. Skvělá bude v tomto provedení i sladká mrkev.
Suroviny
Postup
Nakrájejte část petržele podélně na tenké plátky tak, abyste jimi pohodlně vyložili dno menší zapékací nádoby. Zbytek nakrájejte na kolečka. Smíchejte v hrnci mléko, smetanu, vývar, hořčici a polovinu sýra a zvolna zahřívejte do rozpuštění.
Přidejte všechnu petržel, muškátový oříšek, opepřete a dobře osolte – nasládlá petržel potřebuje hodně soli. Až krém začne probublávat, přiklopte a šest minut povařte.
Vylovte dlouhé plátky petržele a dejte je stranou. Zbytek směsi nalijte do zapékací nádoby a zakryjte odloženými dlouhými plátky. Posypte zbytkem sýra, poprašte špetkou muškátového oříšku. (Nyní může pokrm počkat 24 hodin v chladničce.)
Předehřejte troubu na 170 °C a pečte hodinu.Pak zvyšte teplotu na 190 °C a pečte dalších 15 minut, aby pokrm zezlátl.
NĚCO NAVÍC
Pokud vám nevyhovuje parmazán, poohlédněte se po nějakém tvrdém sýru, při jehož výrobě bylo použito rostlinné syřidlo. Čtěte pozorně etikety, ale výběr je už nyní poměrně široký (např. čedar Pilgrim’s Choice).