0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Gratinovaná dýně s modrým sýrem

Gratinovaná dýně s modrým sýrem

3.4/5 Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1826 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 147 g
Tuky 122 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zelenina v lahůdkové úpravě. Zapečená dýně se smetanovou omáčkou, křupavou krustou a navoněná šalvějí.

Suroviny

máslo 20 g
rozpuštěné
housky ½ ks
nastrouhané
máslo 40 g
rozpuštěné
šalvěj 1 PL
nasekaná
mléko 125 ml
muškátový oříšek ¼ ČL
strouhaný
brambory 300 g
oloupané, na jemné plátky
dýně 300 g
cibule 1 ks
středně velká, oloupaná, na tenká půlkolečka
česnek 2 stroužky
prolisované
sůl mořská
pepř
černý, drcený

1 Zahřejte troubu na 180/160 °C. Zapékací nádobu o objemu 1 litr vymažte máslem. Strouhanku, rozpuštěné máslo a šalvěj smíchejte v misce, aby se dobře spojily. Odložte. Smetanu, mléko a muškátový oříšek přiveďte k varu, hned odstavte.

2 Do nádoby navrstvěte brambory, dýni, cibuli, česnek, sýr, sůl a pepř a navrch brambory. Zalijte ochucenou smetanou, posypte strouhankou. Zapékejte 45 minut, uvnitř doměkka.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/2

Komentáře

Jana Malá

Výborný recept, mohu jen doporučit. Přistupovala jsem k němu jako k inspiraci a co jsem doma neměla, jsem nahradila. Vrstvy brambor, dýně a Nivy jsem zalila jen mlékem (smetana došla), do kterého jsem kromě muškátového květu prolisovala i česnek (už jsem ho pak nevkládala mezi vrstvy). Místo šalvěje jsem promíchala strouhanku se sýrem typu parmazán - neměla ale pak příliš výraznou chuť, takže příště použiju nějaké koření. Vrstvy jsem sypala natrhanými lístky tymiánu. Zapékala jsem 1 1/2 hodiny, aby bylo vše opravdu měkké - což jsem ověřovala tím, že jsem střed probodla nožem.

Vladislava Hořovská

Dobré, ale česnek a cibule mi z chuti pokrmu poněkud nepříjemně vystupovaly. Příště je buďto předem opeču, aby pozbyly palčivé chuti, nebo raději vynechám.

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč