Gratinovaná dýně s modrým sýrem

Gratinovaná dýně s modrým sýrem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1826 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 147 g
Tuky 122 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zelenina v lahůdkové úpravě. Zapečená dýně se smetanovou omáčkou, křupavou krustou a navoněná šalvějí.

Suroviny

máslo 20 g
rozpuštěné
housky 0.5 ks
nastrouhané
máslo 40 g
rozpuštěné
šalvěj 1 PL
nasekaná
smetana ke šlehání 125 ml
mléko 125 ml
muškátový oříšek 0.25 ČL
strouhaný
brambory 300 g
oloupané, na jemné plátky
dýně 300 g
cibule 1 ks
středně velká, oloupaná, na tenká půlkolečka
česnek 2 stroužky
prolisované
sýr s modrou plísní 80 g
sůl mořská
pepř
černý, drcený

1 Zahřejte troubu na 180/160 °C. Zapékací nádobu o objemu 1 litr vymažte máslem. Strouhanku, rozpuštěné máslo a šalvěj smíchejte v misce, aby se dobře spojily. Odložte. Smetanu, mléko a muškátový oříšek přiveďte k varu, hned odstavte.

2 Do nádoby navrstvěte brambory, dýni, cibuli, česnek, sýr, sůl a pepř a navrch brambory. Zalijte ochucenou smetanou, posypte strouhankou. Zapékejte 45 minut, uvnitř doměkka.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/2

Komentáře

Jana Malá

Výborný recept, mohu jen doporučit. Přistupovala jsem k němu jako k inspiraci a co jsem doma neměla, jsem nahradila. Vrstvy brambor, dýně a Nivy jsem zalila jen mlékem (smetana došla), do kterého jsem kromě muškátového květu prolisovala i česnek (už jsem ho pak nevkládala mezi vrstvy). Místo šalvěje jsem promíchala strouhanku se sýrem typu parmazán - neměla ale pak příliš výraznou chuť, takže příště použiju nějaké koření. Vrstvy jsem sypala natrhanými lístky tymiánu. Zapékala jsem 1 1/2 hodiny, aby bylo vše opravdu měkké - což jsem ověřovala tím, že jsem střed probodla nožem.

Anonym

Dobré, ale česnek a cibule mi z chuti pokrmu poněkud nepříjemně vystupovaly. Příště je buďto předem opeču, aby pozbyly palčivé chuti, nebo raději vynechám.

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit