Gratinovaná dýně s modrým sýrem

Gratinovaná dýně s modrým sýrem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.2 ()
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1754 kcal
Bílkoviny 39 g
Cukr 136 g
Tuky 121 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Zelenina v lahůdkové úpravě. Zapečená dýně se smetanovou omáčkou, křupavou krustou a navoněná šalvějí.

Suroviny

máslo 20 g
rozpuštěné
housky 25 g
nastrouhaná, čerstvá, cca 0,5 housky
máslo 40 g
rozpuštěné
šalvěj 1 PL
nasekaná
smetana ke šlehání 125 ml
mléko 125 ml
muškátový oříšek 0.25 ČL
strouhaný
brambory 300 g
oloupané, na jemné plátky
dýně 300 g
lze nahradit mrkví, na jemné plátky
cibule 1 ks
středně velká, oloupaná, na tenká půlkolečka
česnek 2 stroužky
prolisované
sýr s modrou plísní 80 g
nasekaný
sůl mořská
pepř
černý, drcený

1 Zahřejte troubu na 180/160 °C. Zapékací nádobu o objemu 1 litr vymažte máslem. Strouhanku, rozpuštěné máslo a šalvěj smíchejte v misce, aby se dobře spojily. Odložte. Smetanu, mléko a muškátový oříšek přiveďte k varu, hned odstavte.

2 Do nádoby navrstvěte brambory, dýni, cibuli, česnek, sýr, sůl a pepř a navrch brambory. Zalijte ochucenou smetanou, posypte strouhankou. Zapékejte 45 minut, uvnitř doměkka.

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit