Spojené hustou smetanovou omáčkou, vonící tymiánem a dotažené trochou pikantního parmazánu – tahle podoba ‚francouzských brambor‘ prostě nemá chybu
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Zapékací formu o rozměrech cca 18×28 cm důkladně vymastěte, včetně stěn.
Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky silné asi 3 mm. Pomocí ručního kráječe nebo robotu získáte stejnoměrné a úhledné plátky; chcete-li si s přípravou trochu pohrát a docílit individuálnějšího vzhledu, krájejte ručně. V každém případě plátky nasypte na čistou utěrku a dobře je na ní osušte.
Mléko a smetanu vlijte do kastrůlku (nejlépe silnostěnného a s nepřilnavou úpravou), přidejte většinu tymiánu, česnek a cibulku, pokud ji chcete použít. Pomalu zahřívejte, a když se mléko blíží bodu varu (u stěn kastrůlku se začnou objevovat bublinky), odstavte ho. Přeceďte do džbánku a poprašte mletým muškátovým oříškem. Udržujte teplé.
Do zapékací formy naklaďte polovinu plátků brambor tak, aby se trochu překrývaly. Osolte a opepřete. Je to detail, ale chcete-li mít gratin skutečně ukázkový, schovejte si nejhezčí plátky brambor na horní vrstvu.
Přelijte polovinou mléčné směsi a pečlivě poklaďte zbylými plátky brambor. Přelijte vše zbylým mlékem se smetanou, poprašte parmazánem, vložte do trouby a pečte zhruba hodinu, až budou brambory vláčné zlatavé. Gratin nechte asi pět minut odpočívat a podávejte posypaný zbylým tymiánem.
Komentáře
27.04.2007 00:18
Mlieko a smotana nezahustene
06.05.2007 14:30
Modifikace
18.11.2007 17:29
gratin
04.09.2007 18:15
Apetit 3/06