0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Gratinované brambory se šalotkou a parmazánem

Gratinované brambory se šalotkou a parmazánem

4/5 Počet hodnocení: 25
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2207 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 232 g
Tuky 118 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Spojené hustou smetanovou omáčkou, vonící tymiánem a dotažené trochou pikantního parmazánu – tahle podoba ‚francouzských brambor‘ prostě nemá chybu

Suroviny

lojovité, střední, s tenkou slupkou
mléko 300 ml
plnotučné
česnek 1 stroužek
oloupaný, rozpůlený
tymián 2 snítky
nebo lžička sušeného
šalotka 1 ks
jemně nasekaná
muškátový oříšek špetka
nastrouhaný
máslo 1 PL
na vymazání formy
sůl
pepř
nastrouhaný na dochucení

Postup

1

Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Zapékací formu o rozměrech cca 18×28 cm důkladně vymastěte, včetně stěn.

2

Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky silné asi 3 mm. Pomocí ručního kráječe nebo robotu získáte stejnoměrné a úhledné plátky; chcete-li si s přípravou trochu pohrát a docílit individuálnějšího vzhledu, krájejte ručně. V každém případě plátky nasypte na čistou utěrku a dobře je na ní osušte.

3

Mléko a smetanu vlijte do kastrůlku (nejlépe silnostěnného a s nepřilnavou úpravou), přidejte většinu tymiánu, česnek a cibulku, pokud ji chcete použít. Pomalu zahřívejte, a když se mléko blíží bodu varu (u stěn kastrůlku se začnou objevovat bublinky), odstavte ho. Přeceďte do džbánku a poprašte mletým muškátovým oříškem. Udržujte teplé.

4

Do zapékací formy naklaďte polovinu plátků brambor tak, aby se trochu překrývaly.  Osolte a opepřete. Je to detail, ale chcete-li mít gratin skutečně ukázkový, schovejte si nejhezčí plátky brambor na horní vrstvu.

5

Přelijte polovinou mléčné směsi a pečlivě poklaďte zbylými plátky brambor. Přelijte vše zbylým mlékem se smetanou, poprašte parmazánem, vložte do trouby a pečte zhruba hodinu, až budou brambory vláčné zlatavé. Gratin nechte asi pět minut odpočívat a podávejte posypaný zbylým tymiánem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/3

Komentáře

Anonym

Na gratinovane zemiaky som sa velmi tesila, ale nevydarili sa mi k uplnej spokojnosti. Neboli totiz spravne zapecene ani po 70 minutach. Mohli by ste mi povedat, cim to bolo sposobene? Som len zaciatocnik vo vareni, takze nemam vela skusenosti a neviem, preco mlieko a smotana spravne nezhustla. Dakujem

Anonym

Zuz, ja varim zpusobem "easy, peasy", takze predehrivat si nejakou mlekovou smes by mi prislo zbytecne namahave... =o) Gratinovane brambory obvykle delam tak, ze veskere koreni a prisady (nikdy nedavam vajicko!) dam rovnou na brambory vc. syra (toho je dobre mit dost), zakryji dalsi vrstvou brambor, kterou osolim a opeprim a max. dam navrch kousky masla (nebo Rama Culinese), aby se nepripalovalo, prikryji alobalem a pecu, dokud nezmeknou. Pak jen zaleji celou smetanou smetanou (Rama Cremifine) a necham bez alobalu dojit a zezlatnout. Smetana se stahne, ale tak akorat - ani ne moc, ani ne malo... Hmmm. Je to rychlejsi a sazka na jistotu. Varianta 2 je brambry nastrouhat, smichat se smatanou a korenim a pect bez alobalu na plechu asi hodinu. Vhodne jako priloha, ale u nas se neujalo... Tak vareni zdar ;-)

Anonym

Určitě doporučuji troubu hodně předehřát a nakrájené brambůrky zalít ještě teplou směsí z mléka a smetany. V receptu se jde jenom k bodu varu, ale já vše (mléko, smetanu, cibuli, česnek, tymián, sůl) nechám chvíli vařit, směs tak dostane úplně jinou chuť. Poté vylovím cibuli a česnek (lze i propasírovat) a přidám muškátový oříšek, trochu parmazánu a nasekanou petrželku a směsí zaleji naplátkované brambory. Zpočátku to peču pěkně zprudka (asi tak 15 min), ale pak uberu, záleží na troubě a taky aby nebyl vršek moc tmavý a vysušený. Peču je si hodinu a jsou fakt boží. A druhý den ještě lepší....jen kdyby zbyly.... Zrovna na ně jdu. Tak ať se dílo daří.

Anonym

Recept se nachází v č.3/06, str.65

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč